Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Γερμανία: «Επελαύνει» η ακροδεξιά – Προβάδισμα τριών μονάδων για το AfD στο Βραδεμβούργο δίνει δημοσκόπηση

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς

Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Όλαφ Σόλτς βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής

Η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) διατηρεί το προβάδισμα στο Βραδεμβούργο, ενόψει των εκλογών που θα πραγματοποιηθούν στις 22 Σεπτεμβρίου στο κρατίδιο. Η πλειοψηφία ωστόσο δηλώνει ότι επιθυμεί να παραμείνει πρωθυπουργός ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) Ντίτμαρ Βόιντκε.

Σύμφωνα με σημερινή δημοσκόπηση στο πλαίσιο του «PolitBarometer» του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, η AfD συγκεντρώνει ποσοστό 29% (23,5% στις εκλογές του 2019) και ακολουθείται από το SPD, το οποίο βρίσκεται στο 26,2%, πολύ κοντά στο 26% των προηγούμενων εκλογών.

Η μάχη για την τρίτη θέση δίδεται μεταξύ του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και της νεοσύστατης «Συμμαχίας Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW), με 15% (15,6% το 2019) και 14% αντίστοιχα. Τις μεγαλύτερες απώλειες υφίστανται οι Πράσινοι με 5% από 10,8% το 2019 και η Αριστερά, με 3% από 10,7%.

Στην δημοσκόπηση, το 72% δηλώνει ότι έχει ήδη αποφασίσει τι θα ψηφίσει, ενώ το 56% αναφέρει ότι θα ψηφίσει με γνώμονα τις εξελίξεις στο κρατίδιο και το 38% με το βλέμμα στο σύνολο της χώρας.

Στο ερώτημα για την απευθείας επιλογή πρωθυπουργού, το 55% τάσσεται υπέρ της παραμονής του Ντίτμαρ Βόιντκε, το 11% υπέρ του υποψηφίου του CDU Γιαν Ρέντμαν και το 7% υπέρ του επικεφαλής υποψηφίου της AfD, Χανς-Κρίστιαν Μπερντ.

Σχετικά με το ενδεχόμενο συμμετοχής της AfD στη νέα κυβέρνηση του κρατιδίου, το 28% θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καλό και αντίθετη άποψη εκφράζει το 65%.

Όταν το ίδιο ερώτημα τίθεται για την BSW, το 33% εκφράζεται θετικά, ενώ το 42% αρνητικά και αδιάφορο δηλώνει το 20%. Στην ιεράρχηση των προβλημάτων της περιοχής, το 30% αναφέρει την μετανάστευση, το 21% την παιδεία, το 12% τις υποδομές, το 11% την AfD και το 9% το κλίμα.

Σήμερα το κρατίδιο διοικείται από συγκυβέρνηση SPD, CDU και Πρασίνων, με πρωθυπουργό τον σοσιαλδημοκράτη Ντίτμαρ Βόιντκε.

Διαβάστε επίσης:

Απεργία στην Boeing: Οι εργαζόμενοι απέρριψαν αυξήσεις μισθών 25%

Omega: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν “έσωσαν” τις τιμές των μεταχειρισμένων ρολογιών της εταιρείας

Omega: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν “έσωσαν” τις τιμές των μεταχειρισμένων ρολογιών της εταιρείας