Εγκρίθηκε σήμερα Τετάρτη από την γερμανική κυβέρνηση, μετά από μια δεκαετία αυξήσεων δαπανών, ένα σχέδιο περικοπών για το επόμενο έτος κατά 30,6 δισ. ευρώ, επηρεάζοντας τομείς από την υγεία έως τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Καθώς οι περικοπές θα επηρεάσουν όλα τα υπουργεία της κυβέρνησης εκτός από αυτά της Άμυνας και της Εργασίας και Πρόνοιας, το συγκεκριμένο σχέδιο έχει πυροδοτήσει σφοδρές πολιτικές αντιπαραθέσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού.

“Η αύξηση του δημόσιου χρέους από την πανδημία του κορωνοϊού και η ενεργειακή κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία σημαίνει ότι οι δραστικές περικοπές είναι πλέον αναπόφευκτες”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, ενώ επέμεινε ότι η χώρα θα επιστρέψει σε αυστηρότερες δημοσιονομικές πολιτικές που σέβονται το συνταγματικά κατοχυρωμένο φρένο χρέους της χώρας που περιορίζει τις δαπάνες.

«Είμαστε μόνο στην αρχή της δημοσιονομικής ανάκαμψης», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι «Πρέπει να απαλλάξουμε το κράτος από το χρέος χωρίς να επιβαρύνουμε τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις με περισσότερους φόρους».

Σημειώνεται ότι η μείωση των εσόδων από φόρους εισοδήματος και η διολίσθηση της γερμανικής οικονομίας, δεν έχουν αφήσει πολλά περιθώρια ελιγμών.

Έντονες  οι διαμάχες μεταξύ πολιτικών

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα σχέδια έχουν ήδη οδηγήσει σε έντονες διαμάχες μεταξύ πολιτικών, με τον Σολτς να υποστηρίζει ότι «Ο προϋπολογισμός αμφισβητείται φυσικά από το γεγονός ότι πολλοί έχουν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια στις μεγάλες δαπάνες».

Πρόσθεσε δε ότι «τώρα θα καταρτίσουμε ξανά προϋπολογισμούς που δεν επιχειρούν να καταπολεμήσουν τις κρίσεις με πρόσθετα κονδύλια που χρηματοδοτούνται από πιστώσεις, αλλά που είναι προσανατολισμένοι στο μέλλον της χώρας μας».

Διαβάστε επίσης: 

Κίνηση ματ για την επενδυτική βαθμίδα η πρόωρη αποπληρωμή χρέους – €13 δισ. μικρότερο

Τουρκία: Ράλι για τις μετοχές, βουτιά για τη λίρα

Bloomberg: Ο Μητσοτάκης επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και η ελληνική κρίση περνάει στην ιστορία