Οι υποψήφιοι καγκελάριοι των τεσσάρων μεγαλύτερων. σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, κομμάτων της Γερμανίας συμμετείχαν χτες σε τηλεοπτικό debate που προσπάθησε να λύσει πολλά από τα ερωτήματα για την επόμενη μέρα στη Γερμανία μετά τις εκλογές.

O Friedrich Merz, υποψήφιος καγκελάριος με το κεντροδεξιό χριστιανοδημοκρατικό CDU, ο κεντροαριστερός Όλαφ Σόλτς(Olaf Scholz) του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος SPD, ο πράσινος Robert Habeck και η ακροδεξιά Alice Weidel του ακροδεξιού AfD, βρέθηκαν στην ίδια αίθουσα λίγες μέρες πριν τις εκλογές της Κυριακής.

1

Από το debate απουσίαζαν/δεν είχαν προσκληθεί οι ηγέτες και επίσης υποψήφιοι καγκελάριοι από το αριστερό Die Linke, που σημειώνει και μια σημαντική αύξηση των ποσοστών του τις τελευταίες μέρες, το νεοφιλελεύθερο FDP και το συντηρητικό αριστερό BSW.

Οι εκλογές στη Γερμανία θα διεξαχθούν την Κυριακή 23  Φεβρουαρίου, ενώ θυμίζουμε ότι το εκλογικό σύστημα είναι αναλογικό με εκλογικό όριο το 5% για την είσοδο ενός κόμματος στη Γερμανική βουλή. Επομένως, οι κυβερνήσεις συνεργασιών είναι αναγκαίες και οι θέσεις των κομμάτων ως προς αυτές είναι σημαντικές και για τους ψηφοφόρους, καθώς πλέον και η ακροδεξιά διεκδικεί τη συμμετοχή στην κυβέρνηση για πρώτη φορά μεταπολεμικά, ενώ το πρόσφατο παρελθόν της πτώσης της κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ SPD – Πρασίνων – FDP όταν οι τελευταίοι αποχώρησαν και έριξαν την κυβέρνηση, απαιτεί συνεργασίες που θα είναι σταθερές.

Merz (κεντροδεξιά) και πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες

Ο υποψήφιος καγκελάριος Φρίντριχ Μέρτζ (Friedrich Merz), που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα είναι και ο νικητής των εκλογών και επόμενος καγκελάριος, αναφέρθηκε στις πιθανές συνεργασίες μετά τις εκλογές.
 
Το CDU/CSU(Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές), η κεντροδεξιά της Γερμανίας, αναμένεται να αναδειχθεί πρώτη με περίπου 30%, κάτι που θα την επαναφέρει στην καγκελαρία μετά από μία τετραετία για πρώτη φορά στην «μετά-Μέρεκλ εποχή» τους χριστιανοδημοκράτες. Όμως, με δεδομένο ότι στην Γερμανία δεν υπάρχει κάποιο σύστημα ενισχυμένης αναλογικής όπως στην Ελλάδα αλλά οι έδρες μοιράζονται αναλογικά μετά τις εκλογές σύμφωνα με τα ποσοστά των ψήφων που έλαβαν(για όσα κόμματα είναι πάνω από 5%) η κεντροδεξιά θα χρειαστεί κυβερνητικούς εταίρους για να κυβερνήσει. 
 
Ο Μέρτζ δήλωσε ανοικτός στη συνεργασία με τα δύο κεντρο-αριστερά κόμματα μετά τις εκλογές. Τους σοσιαλδημοκράτες του SPD και τους Πράσινους έδειξε ως πιθανούς μετεκλογικούς εταίρους για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία. Κάτι τέτοιο δεν θα είναι κάτι καινούριο για τη χώρα καθώς το κεντροδεξιό CDU/CSU έχει κυβερνήσει ξανά με το SPD, ενώ και η συνεργασία με τους Πράσινους δεν είναι καινούρια στρατηγική καθώς το CDU την έχει ακολουθήσει ξανά αρκετές φορές σε επίπεδο τοπικών κυβερνήσεων σε διάφορα γερμανικά κρατίδια. Η συμφωνία μεταξύ αυτών των κομμάτων θα απαιτεί σίγουρα διαπραγματεύσεις σε θέματα όπως το κοινωνικό κράτος και το συνταξιοδοτικό(ειδικά σε συνεργασία με το SPD) και με τις πράσινες πολιτικές και την ενεργειακή μετάβαση(ειδικά αναφορικά με τους Πράσινους).
 
Μια αλλαγή στην στρατηγική συμμαχιών του κεντροδεξιού πολιτικού είναι ότι φαίνεται να απορρίπτει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το νεοφιλελεύθερο FDP. Τα δύο κόμματα έχουν συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν, βρίσκονται πιο κοντά σε διάφορους τομείς όπως η μετανάστευση και η οικονομία, ενώ μαζί ψήφισαν την αμφιλεγόμενη πρόταση για το μεταναστευτικό μαζί με το AfD τις προηγούμενες μέρες. Ο Μέρτζ δήλωσε ότι «έχει μεγάλες αμφιβολίες» για τη συνεργασία με το FDP. Δεν διευκρίνισε περισσότερο το νόημα της φράσης του αλλά μια από τις αιτίες μπορεί να είναι η αυστηρή πολιτική που έχει το FDP για τις χαμηλές δημόσιες δαπάνες σε μια περίοδο που φαίνεται ότι ο νέος πιθανώς καγκελάριος θα χρειαστεί να έχει στη διάθεση του όλα τα μέσα για να αντιμετωπίσει τον μαρασμό της γερμανικής οικονομίας. Παράλληλα, δεν είναι σίγουρο ότι το FDP θα είναι στην επόμενη βουλή καθώς οι δημοσκοπήσεις το δείχνουν στο 4%. 
 
Αυτό στο οποίο ήταν ξεκάθαρος ο κ Μέρτζ ήταν η άρνηση του στη κυβερνητική συνεργασία με την ακροδεξιά AfD λέγοντας μάλιστα ότι «Οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν για οτιδήποτε άλλο». Ο κ Μέρτζ έχει δεχτεί τα πυρά από διαφορετικές πλευρές(ακόμα και την Μέρκελ) για την  απόφαση του να ψηφίσει μαζί με την ακροδεξιά πριν λίγες μέρες νομοσχέδιο του κόμματος του για τη μετανάστευση. Ήταν η πρώτη φορά στην μεταπολεμική γερμανία που ένα κόμμα χρησιμοποίησε τις ψήφους της ακροδεξιάς προκειμένου να περάσει κάποιο νόμο, προκαλώντας μεγάλες διαδηλώσεις που συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και δημιουργώντας ανασφάλεια σχετικά με  την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του για τη μη συνεργασία με την ακροδεξιά αν του φανεί χρήσιμη μετά τις εκλογές.
 

Ουκρανία και Ντόναλντ Τραμπ

Η υποψήφια του ακροδεξιού AfD βρέθηκε στο επίκεντρο για το θέμα της Ουκρανίας και τις σχέσεις με  τον Ντόναλντ Τραμπ αλλά και τον αντιπρόεδρο JD Vance. Όπως ήταν αναμενόμενο η ακροδεξιά πολιτικός υποστήριξε τις δηλώσεις Vance στο Μόναχο και το άνοιγμα του αμερικανού προέδρου προς τον Πούτιν, λέγοντας για τον Ντόναλντ Τράμπ ότι είναι «ακριβώς ο κατάλληλος άνθρωπος» για να φέρει την ειρήνη στην Ουκρανία. 
 
Συμπλήρωσε ακόμα ότι θα ήθελε να δει την Γερμανία σε έναν «ουδέτερο, διαμεσολαβητικό ρόλο», ενώ σχολίασε ότι πλέον για τον Πούτιν η Γερμανία δεν θεωρείται ουδέτερη χώρα.
 
Η απάντηση ήταν σκληρή από τον Μέρτζ, ο οποίος απάντησε ότι δε θεωρείται η Γερμανία ουδέτερη χώρα «γιατί δεν είμαστε ουδέτεροι! Είμαστε με την πλευρά της Ουκρανίας» και πρόσθεσε ότι η AfD αρνείται να πάρει θέση για το ποιός φταίει για τον πόλεμο στην Ουκρανία και να καταδικάσει τη Ρωσία.
 
Τα υπόλοιπα κόμματα παρέμειναν σταθερά στην καταδίκη της υποστήριξης της ακροδεξιάς στη Γερμανία από αμερικανούς αξιωματούχος, ενώ δήλωσαν την ανάγκη να συνεχιστεί η υποστήριξη προς την Ουκρανία για να σταματήσει η επιθετικότητα του Πούτιν, που σύμφωνα με τον Μέρτς στόχο έχει μια «μεγάλη Ρωσία» σε βάρος και άλλων κρατών της περιοχής πέραν της Ουκρανίας όπως οι βαλτικές χώρες ακόμα και η Πολωνία.
 

Οικονομική πολιτική: Οι «αερολογίες» του AfD και οι διαφωνίες των κομμάτων

Η οικονομία βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης καθώς η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε μια περίοδο απαιτητική και με πολλές προκλήσεις.

Η ακροδεξιά AfD προσπάθησε να επικοινωνήσει το οικονομικό της πρόγραμμα. 
 
Υποστήριξε ότι θα βρει τα χρήματα που χρειάζεται για το πρόγραμμα της με το να περικόψει τα προγράμματα για την κλιματική αλλαγή και την οικονομική υποστήριξη σε μετανάστες. Είπε ότι «τα χρήματα θα πρέπει να είναι εκεί για τους φορολογούμενους» ενώ έκανε λόγο για «αποβιομηχανοποίηση» της Γερμανίας που πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Το ενδιαφέρον είναι ότι η ακροδεξιά είναι πιστή στο γερμανικό δόγμα σχετικά με το «φρένο χρέους» λέγοντας ότι «θεμελιακά, ένα κράτος δεν πρέπει ποτέ να ξοδεύει περισσότερα από όσα βγάζει … και εγώ και το AfD αυτό υποστηρίζουμε», μια στρατηγική που περιορίζει πολύ τη δυνατότητα δημόσιων επενδύσεων σε περίοδο ύφεσης.
 
Στην κριτική τους τα άλλα κόμματα και ιδίως ο καγκελάριος Σολτς κατηγόρησαν το AfD για γενικότητες και ανεπαρκώς μελετημένες προτάσεις, κάνοντας λόγο για «αερολογίες»(«hot air»).
 
Πράσινοι και SPD μίλησαν για την ανάγκη «δίκαιης φορολόγησης».
 
Ο κεντροαριστερός Σολτς έφερε ως παράδειγμα τον εαυτό του και τον μισθό του καγκελάριου λέγοντας πως «και μπορεί και πρέπει να πληρώσει περισσότερα σε φόρους και όσοι βγάζουν εκατομμύρια ακόμα περισσότερα».
 
Ο ηγέτης των πρασίνων υποστήριξε ότι οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι χωρίς αυτό να έχει θετικό αντίκρισμα στην υπόλοιπη κοινωνία και έκανε λόγο για 130 δισεκατομμυριούχους στη Γερμανία λέγοντας ότι η συζήτηση και μόνο για το αν θα έπρεπε να φορολογηθούν παραπάνω είναι στρεβλή.
 
Τόσο οι πράσινοι όσο και το SPD απέδωσαν στον πόλεμο και στο τέλος του «φτηνού ρώσικου αερίου» την αιτία για την οικονομική κρίση από κοινού με άλλους παράγοντες.
 
Ο αρχηγός του SPD απαίτησε να μην περικοπούν οι συντάξεις, η υγειονομική περίθαλψη και οι επενδύσεις στις υποδομές δείχνοτας ως στρατηγική να «απαιτήσουμε περισσότερα από αυτούς που βγάζουν περισσότερα» αναφερόμενος στην φορολόγηση των μεγάλων εισοδημάτων.
 
Ο Μέρτζ του CDU μίλησε για το «τέρας της γραφειοκρατίας» που χρειάζεται να τεθεί υπό έλεγχο και κατηγόρησε την κυβέρνηση για την ενεργειακή της πολιτική και το κλείσιμο πυρηνικών εργοστασίων εν μέσω ενεργειακής κρίσης. Ο αρχηγός του CDU μίλησε για αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης και για ανάγκη αλλαγής ενώ έδωσε έμφαση στην υποστήριξη των νεών επιχειρήσεων και την ανταγωνιστικότητα.
 
Διαβάστε επίσης:
 
Γερμανία: Με την ηγέτη του AfD, Άλις Βάιντελ, συναντήθηκε ο Βανς
 
Γερμανία: Ένοπλος επιχείρησε να εισβάλει σε σχολείο στο Χάγκεν – Τον αναζητά η αστυνομία
ΕΚΤ: Ακόμη πιο χαμηλά επιτόκια το 2026 προβλέπουν οι οικονομολόγοι της Ευρωζώνης