ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η γερμανική εταιρεία παραγωγής στρατιωτικού εξοπλισμού Hensoldt ανακοίνωσε ότι επανεξετάζει τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνει, μετά την συνταρακτική αποκάλυψη ότι η Ρωσία σχεδίαζε να δολοφονήσει τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Rheinmetall.
«Για εμάς αυτή είναι μια ευκαιρία να επανεξετάσουμε για μία ακόμη φορά τα ήδη υψηλά πρότυπα που τηρούμε σε ό,τι αφορά τα μέτρα ασφαλείας», σημείωσε εκπρόσωπος της Hensoldt, η οποία παράγει τεχνολογία ραντάρ για το αντιαεροπορικό σύστημα IRIS-T που χρησιμοποιείται και από την Ουκρανία.
Από την πλευρά του εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών σημείωσε ότι το Βερολίνο συνεργάζεται στενά με τους διεθνείς εταίρους του, κυρίως τις ΗΠΑ, αν και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει λεπτομέρειες για μεμονωμένες απειλές που προέρχονται από τη Ρωσία.
«Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας την αυξανόμενη απειλή (που οφείλεται) στη ρωσική επιθετικότητα», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας ότι έχουν ενισχυθεί σημαντικά τα μέτρα ασφαλείας εν γένει.
Χθες Πέμπτη το CNN και οι New York Times ανέφεραν ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών ανακάλυψαν ότι η Ρωσία σχεδίαζε να δολοφονήσει τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Rheinmetall, η οποία παράγει στρατιωτικό εξοπλισμό και οχήματα που στέλνονται στην Ουκρανία.
Η συνωμοσία για τη δολοφονία του Αρμίν Πάπεργκερ ήταν ένα από τα πολλά ρωσικά κυβερνητικά σχέδια για τη δολοφονία στελεχών αμυντικών βιομηχανιών της Ευρώπης που στηρίζουν το Κίεβο, σημείωσε το CNN επικαλούμενο πέντε μη κατονομαζόμενους Αμερικανούς και Δυτικούς αξιωματούχους, οι οποίοι εξήγησαν ότι το σχέδιο αποκαλύφθηκε νωρίτερα φέτος.
Τα σχέδια για τη δολοφονία Πάπεργκερ βρίσκονταν σε πιο προχωρημένο στάδιο από τα υπόλοιπα, επεσήμαναν ερευνητές.
Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν τη Γερμανία, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ενώ πρόσθεσαν ότι οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας κατάφεραν να προστατεύσουν τον Πάπεργκερ.
Σε χθεσινή του ανακοίνωση ο Όλιβερ Χόφμαν, εκπρόσωπος της Rheinmetall, δήλωσε ότι η εταιρεία «δεν είναι σε θέση να σχολιάζει θέματα που άπτονται της ασφάλειας της επιχείρησης».
Πρόσθεσε επίσης ότι «λαμβάνονται πάντα τα απαραίτητα μέτρα σε συνεργασία με τις υπηρεσίες ασφαλείας».
Οι New York Times επικαλέστηκαν πολλούς Δυτικούς αξιωματούχους, ενώ και οι Financial Times αναφέρθηκαν στο σχέδιο δολοφονίας έχοντας ως πηγή διπλωμάτες του ΝΑΤΟ.
Η Rheinmetall, μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως εταιρείες παραγωγής πυρομαχικών, έχει ενισχύσει την παραγωγή της μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το 2022. Παράλληλα σκοπεύει να ξεκινήσει την παραγωγή τεθωρακισμένων στην Ουκρανία, σύμφωνα με το CNN.
Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε χθες ότι «στις τελευταίες πληροφορίες για τη Rheinmetall είδα αυτό για το οποίο μιλάμε ολοένα και πιο ξεκάθαρα τους τελευταίους μήνες: Η Ρωσία διεξάγει έναν υβριδικό πόλεμο επιθετικότητας».
«Με σαμποτάζ, κυβερνοεπιθέσεις, με παράλυση του σήματος GPS ώστε τα αεροσκάφη των χωρών της Βαλτικής να μην μπορούν να προσγειωθούν σε γειτονικές χώρες», πρόσθεσε.
«Είδαμε ότι σημειώθηκαν επιθέσεις εναντίον προσώπων σε ευρωπαϊκό έδαφος», συνέχισε η Μπέρμποκ. «Είδαμε ότι σημειώθηκαν επιθέσεις εναντίον εργοστασίων».
«Και αυτό δείχνει για μία ακόμη φορά ότι πρέπει, ως Ευρωπαίοι, να προστατευθούμε καλύτερα και να μην είμαστε αφελείς», υπογράμμισε η Γερμανίδα υπουργός.
Η απάντηση του Κρεμλίνου
Από την πλευρά του το Κρεμλίνο απέρριψε σήμερα τα δημοσιεύματα, καταγγέλλοντας ότι δεν βασίζονται σε «σοβαρή τεκμηρίωση».
«Όλα αυτά παρουσιάστηκαν με το στυλ των ‘fake news’ και κατά συνέπεια δεν μπορούμε να τα λάβουμε σοβαρά υπόψη μας», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ.
Διαβάστε επίσης:
Betshop: Aναστέλει τη λειτουργία της λόγω καταχρηστικής κατάσχεσης λογαριασμού εξυπηρέτησης πελατών
Ε.Ε.: Ζητά από την Ελλάδα να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα κράτησης μεταναστών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ανδρουλάκης: Δε νομίζω ότι ο Έλληνας φορολογούμενος θέλει να κάνει δώρο μισό εκατομμύριο ευρώ στη ΝΔ
- Ριαμπκόφ: Η Μόσχα μπορεί σίγουρα να συνεργαστεί με την κυβέρνηση Τραμπ
- Aegean: Αγορά 29 χιλιάδων μετοχών από την Autohellas
- Φάμελλος: Η ακρίβεια και τα υπερκέρδη, το βασικό πολιτικό επίδικο της εποχής