Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Γερμανία: Ανησυχίες εκφράζουν οι φορείς της οικονομίας για τα εκλογικά αποτελέσματα

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς

Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Όλαφ Σόλτς βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής

Ανησυχία για τις συνέπειες του εκλογικού αποτελέσματος στην Θουριγγία και στην Σαξονία, κρατίδια όπου κατέγραψαν χθες Κυριακή ραγδαία άνοδο η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) και η Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) εκφράστηκε από φορείς της οικονομίας.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου DIW Μαρσέλ Φράτσερ προέβλεψε μετανάστευση του εργατικού δυναμικού από την Σαξονία και την Θουριγγία. Η πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Μόνικα Σνίτσερ προειδοποίησε εναντίον πολιτικού αδιέξοδου σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της Ισραηλιτικής Πολιτιστικής Κοινότητας Γερμανίας,  Σαρλότε Κνόμπλοχ, έκρινε ότι η Γερμανία κινδυνεύει να γίνει τώρα πιο «ασταθής», «ψυχρή», και «φτωχή».

Το εκλογικό αποτέλεσμα, προκαλεί έντονες αναταράξεις σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, με τον κυβερνητικό συνασπισμό να βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής.

Τα εκλογικά αποτελέσματα πυροδοτούν αντιδράσεις και σε κεντρικό επίπεδο. Ο αντιπρόεδρος του FDP Βόλφγκανγκ Κουμπίκι δήλωσε ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός «φωτεινός σηματοδότης» έχασε την νομιμοποίησή του, τονίζοντας ότι «όταν ένα τόσο μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος ψηφίζει κατ’ αυτόν τον τρόπο, πρέπει να υπάρξουν συνέπειες».

Ο εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα οικονομίας Φρανκ Σέφλερ έκανε λόγο για «αποτέλεσμα – καταστροφή» για την κυβέρνηση Σολτς, ενώ ο γενικός γραμματέας του SPD Κέβιν Κύνερτ επέρριψε την ευθύνη στους κυβερνητικούς εταίρους του κόμματός του, τους Πράσινους και το FDP. «Θα υπάρξουν συζητήσεις για το μελλοντικό έργο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. «Το θέμα είναι το SPD να μην επιτρέπει να τον ξεγελούν κόμματα τα οποία οι ψηφοφόροι πέταξαν έξω από τα κοινοβούλια συντρίβοντάς τα», υπογράμμισε. Από την πλευρά του CDU, ο γενικός γραμματέας Κάρστεν Λίνεμαν επιτέθηκε στην Ζάρα Βάγκενκνεχτ χαρακτηρίζοντάς την «κομμουνίστρια».

Τα κόμματα του ομοσπονδιακού κυβερνητικού συνασπισμού δέχτηκαν τις μεγαλύτερες απώλειες, με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) να εξασφαλίζει μόλις 6,8% (-1,4) και τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους (FDP) να μένουν εκτός κοινοβουλίου με 3,8% (-1,4 ) και 1,2% (,-18) αντίστοιχα. Με δεδομένο ότι κανένα κόμμα δεν επιθυμεί την συνεργασία με την AfD, τα βλέμματα στρέφονται τώρα στο ενδεχόμενο συνεργασίας του CDU με το SPD ή την BSW.

«Βλέπουμε το αποτέλεσμα ως ευκαιρία αλλαγής διακυβέρνησης υπό το CDU», δήλωσε ο επικεφαλής του CDU στην Θουριγγία Μάριο Φόιγκτ, αναφερόμενος στην επικείμενη αποχώρηση του Μπόντο Ράμελο (Αριστερά) από την πρωθυπουργία και προανήγγειλε διαβουλεύσεις με το SPD, ενώ πρόσθεσε ότι «θα είμαστε ανοιχτοί για συνομιλίες» και με την BSW.

Διαβάστε επίσης:

Πλειστηριασμοί: Τα βαριά σφυριά του Σεπτεμβρίου για Δούρο, Λαϊνοπούλου, Κοντομηνά

Αναταράξεις στη Γερμανία από την άνοδο της ακροδεξιάς: Πώς είδαν γερμανικά ΜΜΕ το εκλογικό αποτέλεσμα στη Σαξονία και στη Θουριγγία

Νέο συμβάν στην Ερυθρά Θάλασσα: Εμπορικό πλοίο χτυπήθηκε από δύο βλήματα άγνωστου τύπου