ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς γέννησε ελπίδες ότι θα αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια που φτάνει στη Γάζα στους Παλαιστίνιους, όμως οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ανησυχούν ότι θα αντιμετωπίσουν σοβαρά εμπόδια.
Εκατοντάδες φορτηγά περιμένουν στην αιγυπτιακή πλευρά των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας και το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε χθες Πέμπτη την άμεση διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ο επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) Τομ Φλέτσερ χαρακτήρισε τη συμφωνία εκεχειρίας «στιγμή ελπίδας και ευκαιρίας», όμως πρόσθεσε ότι «δεν θα πρέπει να έχουμε αυταπάτες σχετικά με τις δυσκολίες στην παροχή βοήθειας στους επιζώντες».
Στον πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακα, όπου σχεδόν το σύνολο των 2,4 εκατ. κατοίκων έχει εκτοπιστεί τουλάχιστον μία φορά, οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις ανησυχούν ότι η βοήθεια δεν θα αρκεί για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες του πληθυσμού.
«Καταστράφηκαν τα πάντα, τα παιδιά βρίσκονται στους δρόμους, δεν μπορούμε να επικεντρωθούμε σε μία μόνο προτεραιότητα», δήλωσε η Αμάντ Μπαζερόλ, συντονίστρια των Γιατρών χωρίς Σύνορα (MSF) σε τηλεφωνική της επικοινωνία από τη Γάζα.
«Όλος ο κόσμος είναι εξαντλημένος, περιλαμβανομένων των ντόπιων εργαζόμενων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις οι οποίοι εργάζονται ασταμάτητα εδώ και 15 μήνες, την ώρα που είναι και οι ίδιοι εκτοπισμένοι», υπογράμμισε ο Μοχάμεντ Χάτιμπ, αναπληρωτής διευθυντής επιχειρήσεων της οργάνωσης Medical Aid for Palestine από τη Χαν Γιούνις της Γάζας.
Στα αυτοσχέδια καταλύματα που έχουν δημιουργηθεί σε σχολεία, στα βομβαρδισμένα σπίτια και τα νεκροταφεία εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι δεν διαθέτουν καν «πλαστικές λινάτσες» για να προστατευθούν από τις καταιγίδες, εξήγησε ο Γκάβιν Κέλεχερ του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (NRC).
Η οργάνωσή του θα πρέπει να επικεντρωθεί κυρίως στην παροχή «πλαστικής λινάτσας, σκοινιού και εξοπλισμού για να κλείσουν τρύπες» στα καταλύματα.
«Τουλάχιστον να πάψουμε να βλέπουμε παιδιά να πεθαίνουν από υποθερμία», τόνισε μιλώντας από τη Γάζα.
Την προηγούμενη εβδομάδα τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την υποθερμία –τέσσερα νεογέννητα, τρία βρέφη και ένας ενήλικας– στο κεντρικό και νότιο τμήμα της Γάζας, σύμφωνα με ανακοίνωση του παλαιστινιακού υπουργείο Υγείας.
Την Τετάρτη το αιγυπτιακό μέσο ενημέρωσης al Qahera μετέδωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την επαναλειτουργία του περάσματος της Ράφα, το οποίο έκλεισε τον Μάιο όταν οι ισραηλινές αρχές έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την παλαιστινιακή πλευρά του.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν ήδη στείλει ιατρική εφόδια για περισσότερους από 600.000 ανθρώπους, ενώ το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) επεσήμανε χθες ότι διαθέτει αρκετά τρόφιμα για ένα εκατομμύριο ανθρώπους.
Στην αιγυπτιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα περιμένουν «από 700 ως 1.000 φορτηγά», δήλωσε πηγή του αιγυπτιακού Ερυθρού Σταυρού.
Όμως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα που δεν σταματούν προκαλούν ανησυχία στους εργαζόμενους στις ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Σύμφωνα με τη Μπαζερόλ, η υπόσχεση για την είσοδο στη Γάζα 600 φορτηγών ημερησίως, δηλαδή περισσότερα από όσα πριν το ξέσπασμα του πολέμου, «δεν είναι τεχνικά εφικτή».
«Από τότε που καταστράφηκε η Ράφα οι υποδομές δεν μπορούν να αντέξουν αυτό το επίπεδο» βοήθειας, πρόσθεσε.
Η βοήθεια που φτάνει στη Γάζα συχνά γίνεται στόχος λεηλασιών από ένοπλες ομάδες και απελπισμένους πολίτες. «Οι Ισραηλινοί έχουν στοχοθετήσει την αστυνομία, κατά συνέπεια δεν υπάρχει κανείς για να προστατεύσει τα φορτία», υπογράμμισε η Μπαζερόλ.
Από την πλευρά του ο Ρικ Πεέπερκορν, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, δήλωσε ότι θα πρέπει να επιτραπεί στο υγειονομικό προσωπικό στη Γάζα να κάνει τη δουλειά του, ενώ πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν επιπλέον επαγγελματίες υγείας.
Η κατάσταση είναι ακόμη πιο καταστροφική στο βόρειο τμήμα της Γάζας, όπου οι ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι το Ισραήλ έχει απορρίψει σχεδόν όλα τα αιτήματά τους να μεταβούν εκεί, την ώρα που παραμένουν εγκλωβισμένοι περίπου 10.000 άνθρωποι.
Η Μπαζερόλ τόνισε ότι οι MSF ελπίζουν να καταφέρουν να στείλουν στην περιοχή ομάδες «για να αποκτήσουμε τουλάχιστον πρόσβαση στους ασθενείς».
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το μοναδικό νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα που λειτουργεί εν μέρει, το αλ Άουντα, γίνεται συστηματικά στόχος επιθέσεων.
Όμως οι περισσότεροι από τους εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους από τη βόρεια Γάζα ελπίζουν να καταφέρουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, περιλαμβανομένου του Χάτιμπ, ο οποίος αναμένει «μια μαζική μετακίνηση πληθυσμού», αν τηρηθεί η εκεχειρία.
Πολλοί, εξηγεί, «θα δουν ότι η συνοικία τους έχει καταστραφεί εντελώς» και δεν διαθέτει βασικές υπηρεσίες πόσιμου νερού, στέγης ή τροφίμων.
«Γνωρίζουμε ότι θα δεινά θα συνεχιστούν, ότι κλείνουμε ένα κεφάλαιο πόνου και ανοίγουμε ένα άλλο, όμως τουλάχιστον υπάρχει η ελπίδα να δούμε να σταματά το αιματοκύλισμα», τόνισε.
Διαβάστε επίσης:
ΠΟΥ: Ζητά να ενισχυθεί η ανθρωπιστική βοήθεια – Η συμφωνία στην Γάζα θα στηρίξει την έκκληση
ΕΕ: Νέα μέτρα κατά του Χ για την διασπορά παραπληροφόρησης και την χειραγώγηση του δημόσιου διαλόγου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συνελήφθη ο οδηγός του φορτηγού που προκάλεσε μποτιλιάρισμα στην Αττική Οδό
- ΔΝΤ: Περιορίζει την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Ιταλίας το 2025
- TikTok: H απάντηση του CEO Σου Ζι Τσιού στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου – «Ευγνώμονες που έχουμε την υποστήριξη του Τραμπ»
- ΒΜW Μ: Ηλεκτρικό το πιο δημοφιλές μοντέλο του 2024!