ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Μαρίν Λεπέν υπέστη μια συντριπτική ήττα μέσα σε μόλις μία εβδομάδα. Από την πρώτη θέση βρέθηκε στην τρίτη, με τον αδύναμο Μακρόν να καταφέρνει να την ξεπερνάει στον δεύτερο γύρο εκλογών.
Το πολιτικό θρίλερ όμως δεν τελειώνει εδώ για την Γαλλία. Ο συνασπισμός της Αριστεράς, που περιλαμβάνει από τους Σοσιαλιστές μέχρι τον ακροαριστερό Μελανσόν φαίνεται ότι πέτυχε μία εντυπωσιακή νίκη και μία ιστορική ανατροπή, όμως δεν κατάφερε να αποκτήσει αυτοδυναμία.
Το πολιτικό σκηνικό της χώρας βρίσκεται εκεί που ήταν μια εβδομάδα νωρίτερα: η πορεία του κρέμεται από το πώς θα διαμορφωθούν οι συνεργασίες μεταξύ των δύο πρώτων συνασπισμών.
Αυτό δεν υπόσχεται καμία σταθερότητα στις γαλλικές αγορές, με τους αναλυτές να ανησυχούν κυρίως για την αγορά ομολόγων.
Μουδιασμένες οι αγορές
Η απειλή της ακροδεξιάς έφυγε από το «κεφάλι» των αγορών, οι οποίες βίωσαν ένα εξαντλητικό sell-off τις προηγούμενες εβδομάδες. Όμως η ανησυχία παραμένει.
«Πρόκειται για μια μεγάλη έκπληξη, είναι ένα πραγματικό πλήγμα για το Εθνικό Συναγερμό. Τούτου λεχθέντος, δεν είναι απαραίτητα καλό για τις αγορές: Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο που έχει το προβάδισμα θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία λόγω του προγράμματός του, το οποίο είναι αυτό που έχουν πάρει χειρότερα οι αγορές», ανέφερε ο Andrea Tueni, επικεφαλής του τμήματος συναλλαγών πωλήσεων της Saxo Banque France στο Bloomberg.
«Η πολιτική αβεβαιότητα παραμένει, αλλά οι ανησυχίες για την ακροδεξιά εξασθενούν απόψε. Αυτό πιθανότατα θα δώσει ανακούφιση τόσο στις γαλλικές και ευρωπαϊκές μετοχές όσο και στο ευρώ στο άνοιγμα των αγορών», υποστήριξε ο Ipek Ozkardeskaya, ανώτερος αναλυτής της Swissquote Bank.
Σημειώνεται πάντως ότι το ευρώ διαπραγματεύτηκε λίγες ώρες μετά το κλείσιμο των καλπών χαμηλότερα, με τους αναλυτές να σημειώνουν ότι μέχρι να «κάτσει» η πολιτική σκόνη στη Γαλλία δεν θα υπάρξει αξιοσημείωτη αλλαγή στην πορεία του.
«Συνολικά, το ριψοκίνδυνο στοίχημα του Εμανουέλ Μακρόν δεν παρήγαγε μια σαφή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Βρίσκεται τώρα στην ίδια κατάσταση με πριν, στην οποία το κόμμα του δεν έχει καμία υποστήριξη για να προωθήσει φιλόδοξες νομοθετικές προτάσεις. Αυτή η ασταθής κατάσταση θα είναι πλέον η νέα κανονικότητα μέχρι το καλοκαίρι του 2025, καθώς το σύνταγμα απαγορεύει στον πρόεδρο να διαλύσει ξανά το κοινοβούλιο πριν περάσει ένας χρόνος», εξήγησε στο Reuters η καθηγήτρια της Σχολής Hertie του Βερολίνου, Cornelia Woll.
Το οικονομικό πρόγραμμα των εκλογών
Το μόνο σίγουρο που προκύπτει από τα exit polls είναι ότι οι Γάλλοι ψήφισαν με την τσέπη τους. Ο Μακρόν πόνταρε στις εκλογές σε μία εποχή που οι πολίτες μόλις είχαν βγει από τη χειρότερη κρίση πληθωρισμού των τελευταίων 40 ετών.
Οι πολιτικοί του αντίπαλοί δεν άργησαν να κερδίσουν έδαφος υποσχόμενοι χαμηλότερους φόρους, αύξηση του κατώτατου μισθού και πάγωμα των τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.
Ο Ζαν Λικ Μελανσόν, το πρόσωπο που αποτελεί και το «κόκκινο πανί» για τους υπόλοιπους πολιτικούς ηγέτες και ο οποίος συμμετέχει στον αριστερό συνασπισμό που πήρε την πρώτη θέση, ανέφερε ότι η κυβέρνηση του Νέου Λαϊκού θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του κόμματος και μόνο το πρόγραμμά του, καθώς αρνείται κάθε διαπραγμάτευση με το κόμμα του Μακρόν ή οποιονδήποτε συνδυασμό.
Πόσο εύκολες είναι οι συνεργασίες
Με κανένα κόμμα ή συνασπισμό όμως να έχει την πλειοψηφία, οι υποσχέσεις το βράδυ της Κυριακής φάνηκαν «κούφιες». Το κακό σενάριο –κυρίως για τις αγορές και το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας- είναι να εφαρμοστεί ένα οικονομικό πρόγραμμα το οποίο προβλέπει αναίρεση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, αύξηση του κατώτατου μισθού και πάγωμα των τιμών ορισμένων βασικών καταναλωτικών αγαθών.
Οι φήμες βέβαια οργιάζουν, με τις εξελίξεις το βράδυ της Κυριακής να είναι καταιγιστικές. Ο Μελανσόν βγήκε με θριαμβευτικό ύφος να ζητήσει από τον Μακρόν να παραιτηθεί, όμως κάποιοι βλέπουν δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης με τον αριστερό συνασπισμό και τον Μακρόν, πετώντας μάλιστα έξω τις έδρες που έχει η Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν.
Θα δεχτεί ένα τέτοιο deal ο συνασπισμός της Αριστεράς; Άγνωστο. Παράλληλα, ο Μακρόν ξεμένει από συμμάχους, έχοντας ήδη προκαλέσει εδώ και εβδομάδες αναταράξεις στο κόμμα του από την απόφασή του να προχωρήσει σε αιφνίδιες εκλογές. Το αποτελέσμα φυσικά δεν τον δικαιώνει, παρά το γεγονός ότι η Μαρίν Λεπέν κατέρρευσε.
Ο Γκαμπριέλ Ατάλ, ο νεότερος πρωθυπουργός της Γαλλίας και προσωπική επιλογή του Μακρόν ανακοίνωσε την παραίτησή του και παράλληλα πήρε τις αποστάσεις του από τον Γάλλο Πρόεδρο αναφέροντας ότι «δεν επέλεξα εγώ αυτή την διάλυση».
Διαβάστε επίσης:
Μελανσόν: Ο Μακρόν πρέπει να παραδεχτεί την ήττα του
Γαλλία: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 1981 η συμμετοχή (upd)