ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Σήμερα η Γαλλία αναμένεται να αναμετρηθεί με τα φαντάσματα του παρελθόντος της, καθώς οι πολίτες θα αποφασίσουν αν θα δώσουν την κοινοβουλευτική εξουσία στον Εθνικό Συναγερμό, το κόμμα της Μαρίν Λεπέν.
Στο αντίθετο μέτωπο, έχει σχηματιστεί μία αντι-ακροδεξιά συνεργασία, με φιλοδοξία να σπάσει τη δυναμική της Λεπέν.
Οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις είναι ανάμεικτες. Ο Εθνικός Συναγερμός σίγουρα έχει την πλειοψηφία αλλά όχι την αυτοδυναμία. Ακόμα χειρότερα για το κόμμα της Λεπέν, μία δημοσκόπηση πριν λίγες ημέρες έδειξε ότι το 47% των Γάλλων δεν θέλει να κυβερνήσει το κόμμα της.
Είχαν προηγηθεί διαδηλώσεις κατά της ακροδεξιάς στη χώρα και η δημοσκόπηση έδειξε ότι οι υποψήφιοι βουλευτές του μετώπου αντι-Λεπέν θεωρούνται φαβορί σε σχέση με τους βουλευτές του Εθνικού Μετώπου.
Οι μη ξεκάθαρες ισορροπίες, οι δυναμικές που πρακτικά σχηματίστηκαν τελευταία στιγμή για να ανταποκριθούν στο αιφνίδιο δίλημμα που έθεσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά τις ευρωεκλογές, οδήγησαν σε σημαντικές «εκπτώσεις» τους Γάλλους πολιτικούς στις πολιτικές τους θέσεις.
Ξορκίζοντας το παρελθόν
Η Μαρίν Λεπέν έχει δύσκολο έργο καθώς απευθύνεται σε ένα 50% των Γάλλων, οι οποίοι μπορεί να μη θεωρούν τη χειρότερη απειλή για τη χώρα το κόμμα της, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα το ψηφίσουν κιόλας.
Η πολιτικός βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στο να καταλάβει μία από τις εξουσίες στη Γαλλία και το δέλεαρ της δύναμης που θα αποκτήσει είναι αρκετά ισχυρό για να ξεχάσει στους πολιτικούς της λόγους κάποιες από τις θεμελιώδεις αξίες της πολιτικής της ύπαρξης.
Ο απροκάλυπτος ρατσισμός του πατέρα της Ζαν-Μαρί Λεπέν, ο οποίος χαρακτήρισε «λεπτομέρεια της Ιστορίας» το Ολοκαύτωμα δεν έχει θέση στο κόμμα της Μαρίν, η οποία αποφεύγει τις διχαστικές ρητορικές και μαζί με τον Ζορντάν Μπαρντελά, τον 28χρονο πρόεδρο του κόμματος, υπόσχονται μία ομαλή οικονομική και πολιτική πορεία για τη χώρα.
Γι’ αυτό και το φλερτ της με τις επιχειρήσεις είναι έντονο, καθώς το κόμμα της αποκηρύσσει παλιές του υποσχέσεις. Δεν προβλέπεται πλέον κρατικοποίηση του δικτύου σιδηροδρόμων της Γαλλίας, ούτε κατώτατο όριο τιμών στα αγροτικά προϊόντα. Η πρόταση για συνταξιοδότηση στα 60 έχει πλέον ξεχαστεί.
Κι αν οι σκληρές της θέσεις για τους μετανάστες είναι αντιαισθητικές για κάποιους επιχειρηματίες, η «απειλή» της Αριστεράς που συνασπίστηκε σε χρόνο ρεκόρ και κέρδισε τη δεύτερη θέση μπροστά από τον Μακρόν, λειτουργεί ως σύμμαχος της Λεπέν.
Η θεωρία των δύο άκρων
Ο Εθνικός Συναγερμός δεν είναι το μόνο κόμμα με «κοντή» μνήμη. Ο Εμανούελ Μακρόν, ύστερα από τη διπλή κατάρρευση που υπέστη (τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στον α’ γύρο των βουλευτικών εκλογών) παλεύει να πείσει τους ψηφοφόρους του, με τον ίδιο να συνεργάζεται άτυπα με την Αριστερά, ενώ παράλληλα κάποιοι από το κόμμα του έχουν κηρύξει τον ανένδοτο στην ακροαριστερά του Μελανσόν.
Ηγετικά στελέχη, όπως ο υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λεμέρ και ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, εξαπέλυσαν διμέτωπο αγώνα με σύνθημα «καμία ψήφο ούτε στη Λεπέν ούτε στον Μελανσόν». Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ διατήρησε την ασάφεια του προεδρικού μπλοκ δηλώνοντας, από το στούντιο του τηλεοπτικού δικτύου TF1, ότι οι υποψήφιοι του «Ensemble» θα αποσυρθούν «εφόσον υπάρχει επικρατέστερος υποψήφιος που θα υποστηρίζει τις αξίες της Δημοκρατίας». Αλλά και όπου «υπάρχει κίνδυνος νίκης της ακροδεξιάς», αφήνοντας μια πιθανή ελευθερία ερμηνείας στους ενδιαφερόμενους, ώστε να μην ψηφίσουν το ακροαριστερό κόμμα Μελανσόν.
Παρ’ όλα αυτά ο Μακρόν έχει πρακτικά συνεργαστεί άτυπα με την Αριστερά, καθώς 200 υποψήφιοι από το μέτωπο ενάντια στη Λεπέν αποσύρθηκαν ώστε να προκριθεί ένας αντίπαλος απέναντι στον υποψήφιο της Λεπέν.
«Το γεγονός ότι αποσύραμε πολλούς υποψηφίους ούτως ώστε να μην αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση η ακροδεξιά δεν σημαίνει ότι σκοπεύουμε να συμμαχήσουμε με την Ανυπότακτη Γαλλία» επιμένει ο Γάλλος πρόεδρος, παρά το γεγονός ότι η δυναμική του είναι αδύναμη μπροστά στον συνασπισμό της Αριστεράς.
Διαβάστε επίσης:
Γαλλικές εκλογές και Πολιτισμός – Οι υποψήφιοι και οι εκ διαμέτρου αντίθετες προτάσεις
Γαλλικές εκλογές: Δύσκολες ημέρες για ομόλογα και μετοχές, λίγο πριν τον κρίσιμο β’ γύρο
Ματέο Σαλβίνι: Ο Μακρόν φέρεται σαν μια οποιαδήποτε φον ντερ Λάιεν
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μιχάλης Σιαμίδης στο mononews: Κάθε επιχείρηση πρέπει να χτίσει το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο
- Τι θα εισφέρει η Μπάρμπα Στάθης στην Ideal Holdings
- OΠΑΠ: Γιατί η αγορά περιμένει ότι θα σπάσει το φράγμα των 770 εκατ. ευρώ EBITDA φέτος
- Αρ. Παντελιάδης (ΕΣΕ): Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα προ 3ετίας επίπεδα