ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές δίνει το πρώτο exit poll, τα οποί δημοσιεύθηκε μετά και την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας και στις μεγάλες πόλεις.
Ειδικότερα, ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει το 58,2% στο exit poll της Ipsos, ενώ η Μαρίν Λεπέν το 41,8%. Μάλιστα, σε νεότερη εκτίμηση του το Ispos αυξάνει το ποσοστό του Μακρόν στο 58,8% ενώ μειώνει αυτό της Λεπέν στο 41,2%.
Τα exit polls δίνουν στο σύνολό τους στον Μακρόν μία νίκη με ποσοστό κοντά στο 57% με 58%.
Το προβάδισμα Μακρόν είναι μεγαλύτερο από αυτό που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, αλλά μικρότερο σε σχέση με τη νίκη του επί της Μαρίν Λεπέν το 2017.
Εάν η πρόβλεψη επιβεβαιωθεί και από το αποτέλεσμα στην κάλπη, ο Εμανουέλ Μακρόν θα γίνει ο πρώτος πρόεδρος στην πρόσφατη ιστορία της Γαλλίας (με εξαίρεση προέδρους σε κυβερνήσεις συνεργασίας) ο οποίος καταφέρνει να επανεκλεγεί για δεύτερη φορά.
Ο Εμανουέλ Μακρόν παρακολούθησε από το μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα, ενώ στη συνέχεια μετέβη στο Πεδίο του ‘Αρεως κάτω από τον Πύργο του ‘Αιφελ, υπό τους ήχους της «Ωδής στη Χαρά» του Μπετόβεν (η οποία αποτελεί και τον επίσημο ύμνο του Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης), όπου απευθύνθηκε στους φίλους του κόμματός του, παρουσία 1300 δημοσιογράφων που έχουν διαπιστευθεί.
Το μήνυμα Μακρόν για την επανεκλογή του
«Ευχαριστώ. Ευχαριστώ φίλοι μου, συμπατριώτες μου εδώ στο Παρίσι αλλά και παντού, σε όλη τη γαλλική επικράτεια», ανέφερε ο Εμανουέλ Μακρόν ξεκινώντας την ομιλία του.
«Μετά από πέντε χρόνια μετασχηματισμού, μία πλειοψηφία μου έκανε την τιμή να μου δώσει την προεδρία της Γαλλίας για τα επόμενα πέντε χρόνια. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εθελοντές, τους παράγοντες, τους ανθρώπους που με συνόδευσαν στην πορεία μου, όλους εκείνους που είναι μαζί μου από την αρχή κι έκαναν την επανεκλογή μου υπαρκτή. Ξέρω ότι δώσατε μεγάλη ενέργεια, κάνατε μεγάλη προσπάθεια. Ευχαριστώ και θα κάνω αυτό που πρέπει, αυτό που σας πρέπει. Ευχαριστώ».
Παραδέχθηκε, πάντως, πως γνωρίζει καλά ότι πολλοί που τον ψήφισαν σήμερα το έκαναν για να φράξουν το δρόμο στην ακροδεξιά.
Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως οι Γάλλοι έδειξαν την επιλογή τους για μια ανεξάρτητη Γαλλία και μια πιο ισχυρή Ευρώπη, με ώθηση στην οικολογία και την καινοτομία. Τόνισε δε πως οι Γάλλοι ψήφισαν ένα πρόγραμμα για την εργασία, την οικονομία και τον πολιτισμό, το οποίο θα φροντίσει να το κρατήσει ισχυρό τα επόμενα χρόνια. «Ξέρω πως έχουν αναφερθεί πολλές διαφρές και διασπάσεις και πρέπει να απαντήσει σε όλους για μια πιο ίση και δίκαιη κοινωνία μεταξύ ανδρών και γυναικών», ανέφερε.
«Η Γαλλία θα γίνει ένα μεγάλο έθνος οικολογίας», τόνισε επίσης.
«Δεν είμαι πια υποψήφιος κάποιου κόμματος, είμαι ο πρόεδρος όλων», ανέφερε ο Μακρόν.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας αναφέρθηκε επίσης και στα γεγονότα στην Ουκρανία. «Ο πόλεμος για την Ουκρανία είναι εκεί για να μας υπενθυμίζει ότι η Γαλλία πρέπει να υψώσει τη φωνή της και να οικοδομήσει την ισχύ της προς όλες τις κατευθύνσεις. Θα το κάνουμε», ανέφερε.
«Πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε ισχυροί και δεν θα αφήσουμε κανέναν στο πέρασμά μας. Όλοι μαζί θα πρέπει να ενωθούμε. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να ζήσουμε απαντώντας στις προκλήσεις. Τα επόμενα χρόνια δεν θα είναι ήσυχα χρόνια, αλλά ιστορικά χρόνια κι όλοι μαζί θα αλλάξουμε την ιστορία για τις επόμενες γενιές μας».
«Ζήτω η Δημοκρατία, ζήτω η Γαλλία» κατέληξε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Οι πρώτες δηλώσεις της Λεπέν
Η Μαρίν Λεπέν απευθύνθηκε προς τους φίλους της, στο κέντρο του Παρισιού παρουσία 500 δημοσιογράφων που έχουν διαπιστευθεί, αποδεχόμενη την ήττα της.
«Θα μπορούσαμε να έχουμε δει έναν μεγάλο άνεμο ελευθερίας να σαρώνει αυτή τη χώρα», ανέφερε η Μαρίν Λεπέν στους υποστηρικτές της, αλλά οι Γάλλοι ψηφοφόροι «αποφάσισαν διαφορετικά».
Ωστόσο, όπως δήλωσε, θεωρεί ως «νίκη» την επίδοσή της στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Όπως ανέφερε, οι αντίπαλοι που θεώρησαν το κόμμα της νεκρό, «χίλιες φορές και χιλιάδες φορές έκαναν λάθος».
Παράλληλα υποσχέθηκε πως θα ηγηθεί του κόμματός της στη μάχη των βουλευτικών εκλογών.
Marine Le Pen’s supporters react as Emmanuel Macron announced winner. #F24 pic.twitter.com/WuDXLj1Y0X
— Alison Sargent (@sargentali) April 24, 2022
Έτοιμη για τη μάχη των βουλευτικών εκλογών η αντιπολίτευση
Ο Μακρόν πάντως δεν μπορεί να περιμένει να του δοθεί καμία περίοδος χάριτος αφού πολλοί, ιδίως από την αριστερά, τον ψήφισαν με μεγάλη επιφύλαξη και μόνο για να μπλοκάρουν τη νίκη της ακροδεξιάς. Διαδηλώσεις σαν αυτές που σημάδεψαν ένα μέρος της πρώτης θητείας του μπορεί να ξεσπάσουν ξανά και γρήγορα, αφού ο ίδιος θα επιχειρήσει να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις του.
«Δεν θα χαλάσουμε τη νίκη (…) αλλά ο Εθνικός Συναγερμός (της Λεπέν) πέτυχε το μεγαλύτερο ποσοστό που είχε ποτέ», σχολίασε στο τηλεοπτικό κανάλι BFM TV ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν. «Θα υπάρχει συνέχεια στην κυβερνητική πολιτική, επειδή ο πρόεδρος επανεξελέγη. Αλλά πρέπει επίσης να ακούσουμε το μήνυμα του γαλλικού λαού», είπε, δεσμευόμενος ότι θα υπάρξει «αλλαγή».
Η πρώτη μεγάλη πρόκληση για τον Μακρόν θα είναι οι βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, από τα αριστερά και τα δεξιά, αναμένεται ότι θα ξεκινήσουν αμέσως την προεκλογική εκστρατεία τους, με την ελπίδα ότι θα εκλεγεί ένα κοινοβούλιο που δεν θα ελέγχεται από τον Μακρόν.
Η νίκη του κεντρώου, φιλοευρωπαίου Μακρόν, χαιρετίστηκε αμέσως από τους συμμάχους του, που μάλλον αισθάνθηκαν ανακούφιση μετά τις πρόσφατες αναταράξεις που προκάλεσαν το Brexit, η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ και η άνοδος μιας νέας γενιάς εθνικιστών ηγετών.
«Μπράβο, Εμανουέλ. Σε αυτούς τους ταραχώδεις καιρούς, χρειαζόμαστε μια σταθερή Ευρώπη και μια Γαλλία που είναι πλήρως δεσμευμένη σε μια πιο κυρίαρχη και πιο στρατηγική Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορούμε να βασιστούμε στη Γαλλία για 5 ακόμη χρόνια», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Με τη σημερινή νίκη του ο Μακρόν εντάσσεται σε ένα πολύ μικρό «κλαμπ»: μόνο δύο Γάλλοι πρόεδροι πριν από αυτόν είχαν καταφέρει να εξασφαλίσουν δεύτερη συνεχόμενη θητεία. Όμως το περιθώριο της νίκης του φαίνεται ότι είναι μικρότερο σε σύγκριση με την πρώτη αναμέτρησή του με τη Λεπέν, το 2017, γεγονός που υπογραμμίζει πόσο πολλοί Γάλλοι δεν εντυπωσιάστηκαν από τις εγχώριες επιδόσεις του.
Η απογοήτευση αυτή αντικατοπτρίζεται στο ποσοστό της συμμετοχής. Σύμφωνα με τα κυριότερα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων, θα ανέλθει γύρω στο 28%, το υψηλότερο από το 1969.
Με φόντο την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις συνεπακόλουθες κυρώσεις που είχαν ως αποτέλεσμα να εκτοξευθεί η τιμή των καυσίμων, η Λεπέν επικέντρωσε την προεκλογική εκστρατεία της στο υψηλό κόστος ζωής – το αδύναμο σημείο του Μακρόν. Υποσχέθηκε δραστικές περικοπές στη φορολογία των καυσίμων, μηδενικό φόρο σε είδη πρώτης ανάγκης, από τα ζυμαρικά μέχρι τις πάνες, φοροαπαλλαγές για τους νέους εργαζόμενους και ότι θα έβαζε «πρώτα τους Γάλλους» σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας και την κοινωνική πρόνοια.
Ο Μακρόν από την άλλη επισήμανε τον θαυμασμό της για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ως ένδειξη ότι δεν θα μπορούσαν να την εμπιστευτούν οι άλλοι ηγέτες στη διεθνή σκηνή. Επέμεινε επίσης ότι εκείνη σχεδίαζε να βγάλει τη Γαλλία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που η Λεπέν το αρνείται. Προς το τέλος της εκστρατείας του, καθώς αναζητούσε την υποστήριξη των αριστερών ψηφοφόρων, ο Μακρόν υποβάθμισε μια υπόσχεση που είχε δώσει παλαιότερα, ότι οι Γάλλοι θα έπρεπε στο εξής να εργάζονται για περισσότερα χρόνια, λέγοντας ότι είναι ανοιχτός να συζητήσει τα σχέδια για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 65 έτη.
Στο τέλος, όπως μαρτυρούν και οι απόψεις των τηλεθεατών μετά το ντιμπέιτ της περασμένης εβδομάδας μεταξύ των δύο, οι απόψεις της Λεπέν –συμπεριλαμβανομένης και της πρότασης να απαγορευτεί η μουσουλμανική μαντίλα σε δημόσιους χώρους– παρέμειναν υπερβολικά ακραίες για πολλούς Γάλλους.
Διαβάστε επίσης:
Συγχαρητήρια Μητσοτάκη στον Εμανουέλ Μακρόν για την επανεκλογή του
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»