• Διεθνής πολιτική

    Γαλλικές εκλογές: Νίκη για την ακροδεξιά της Λεπέν με 33% – Κλειδί οι συμμαχίες στον β’ γύρο

    • NewsRoom
    Μαρίν Λεπέν

    Μαρίν Λεπέν


    Το ακροδεξιό γαλλικό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) και οι σύμμαχοί του έλαβαν το 33% των ψήφων στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο ήρθε δεύτερο με 28%.

    Ο κεντρώος συνασπισμός του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν  έλαβε το 20% των ψήφων, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

    Αν και ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν θα μπορούσε να αποκτήσει τον έλεγχο της κυβέρνησης, εφόσον επιτύχει υψηλά ποσοστά και στον β’ γύρο, την επόμενη Κυριακή, οι συμμαχίες μεταξύ των υπολοίπων κομμάτων θα μπορούσαν να ανατρέψουν ή και να ενισχύσουν αυτή τη τάση στην ακροδεξιά και το κυριότερο να διαμορφώσουν την επόμενη ημέρα στο κοινοβούλιο της Γαλλίας.

    Στο β’ γύρο, ενδιαφέρον θα έχει πόσοι υποψήφιοι θα περάσουν στον επόμενο γύρο, αν κάποιοι αποσυρθούν (σ.σ. σε περίπτωση τριών υποψηφίων) για να συσπειρωθούν τα κόμματα πίσω από έναν υποψήφιο και πόσοι από τους πολιτικούς ηγέτες έχουν πράγματι την πρόθεση να συνεργαστούν.

    Ο Ζαν Λικ Μελανσόν του Νέου Λαϊκού Μετώπου (σ.σ. του συνασπισμού σοσιαλιστικών και αριστερών κομμάτων, που αν και στήθηκε κάπως γρήγορα, κατάφερε να ξεπεράσει σε ψήφους τον συνασπισμό του Εμανουέλ Μακρόν) έδειξε πρόθυμος να συμμετάσχει σε ένα μέτωπο ενάντια της ακροδεξιάς, όπως και ο επικεφαλής της κεντροαριστεράς Ραφαέλ Γκλουκσμάν.

    Αντίθετα το ρεπουμπλικανικό κόμμα, με μία δυναμική γύρω στο 10%, αρνήθηκε οποιαδήποτε συνεργασία, υπογραμμίζοντας ότι «ο κίνδυνος για τη χώρα μας είναι η άκρα αριστερά».

    Βέβαια, και η Λεπέν, επιχειρεί με τη σειρά της να προσεγγίσει για τον επόμενο γύρο τους πιο μετριοπαθείς ψηφοφόρους, καθώς η αυτοδυναμία δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση για το κόμμα της.

    Ο δεύτερος γύρος της ψηφοφορίας είναι μια επιλογή μεταξύ του Εθνικού Συναγερμού και αυτού που αποκάλεσε ως «υπαρξιακό κίνδυνο», αναφερόμενη στο αριστερό μπλοκ με επικεφαλής τον Ζαν-Λικ Μελανσόν.

    Τόσο η ίδια όσο και ο πρόεδρος του κόμματος της, ο 28χρονος Ζορντάν Μπαρντελά, επιχείρησαν να καθησυχάσουν πολίτες αλλά και επενδυτές, αναφέροντας ότι σεβαστούν το γαλλικό σύνταγμα και θα προστατεύσουν τους θεσμούς σε περίπτωση «συγκατοίκησης» με τον πρόεδρο Μακρόν.

    Διαβάστε επίσης:

    Γαλλικές εκλογές: Κλειδί οι συμμαχίες στον β’ γύρο- Δύσκολος στόχος η αυτοδυναμία για τη Λεπέν

    Ζορντάν Μπαρντελά: Οι Γάλλοι «έδωσαν την τελική ετυμηγορία» στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών

    Γαλλικές εκλογές: Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα αρνείται να καλέσει σε συνασπισμό κατά της Λεπέν



    ΣΧΟΛΙΑ