Μαρίν Λεπέν
Περιεχόμενα
Η Μαρίν Λεπέν ήταν η νικήτρια του α’ γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία την Κυριακή. Εδραίωσε το προβάδισμά της επιβεβαιώνοντας τις δημοσκοπήσεις, όμως απέχει πολύ ακόμα από μία σίγουρη αυτοδυναμία.
«Οι Γάλλοι έδειξαν σε μια ψηφοφορία χωρίς αμφιβολία τη βούλησή τους να γυρίσουν σελίδα σε επτά χρόνια διαβρωτικής εξουσίας», σχολίασε λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης, όμως το παιχνίδι σύμφωνα με τους αναλυτές δεν έχει τελειώσει εδώ.
Δύσκολες οι συμμαχίες
Αν και ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν θα μπορούσε να αποκτήσει τον έλεγχο της κυβέρνησης, εφόσον επιτύχει υψηλά ποσοστά και στον β’ γύρο, την επόμενη Κυριακή, οι συμμαχίες μεταξύ των υπολοίπων κομμάτων θα μπορούσαν να ανατρέψουν ή και να ενισχύσουν αυτή τη τάση στην ακροδεξιά και το κυριότερο να διαμορφώσουν την επόμενη ημέρα στο κοινοβούλιο της Γαλλίας.
Στο β’ γύρο, ενδιαφέρον θα έχει πόσοι υποψήφιοι θα περάσουν στον επόμενο γύρο, αν κάποιοι αποσυρθούν (σ.σ. σε περίπτωση τριών υποψηφίων) για να συσπειρωθούν τα κόμματα πίσω από έναν υποψήφιο και πόσοι από τους πολιτικούς ηγέτες έχουν πράγματι την πρόθεση να συνεργαστούν.
Ο Ζαν Λικ Μελανσόν του Νέου Λαϊκού Μετώπου (σ.σ. του συνασπισμού σοσιαλιστικών και αριστερών κομμάτων, που αν και στήθηκε κάπως γρήγορα, κατάφερε να ξεπεράσει σε ψήφους τον συνασπισμό του Εμανουέλ Μακρόν) έδειξε πρόθυμος να συμμετάσχει σε ένα μέτωπο ενάντια της ακροδεξιάς, όπως και ο επικεφαλής της κεντροαριστεράς Ραφαέλ Γκλουκσμάν.
Αντίθετα το ρεπουμπλικανικό κόμμα, με μία δυναμική γύρω στο 10%, αρνήθηκε οποιαδήποτε συνεργασία, υπογραμμίζοντας ότι «ο κίνδυνος για τη χώρα μας είναι η άκρα αριστερά».
Βέβαια, και η Λεπέν, επιχειρεί με τη σειρά της να προσεγγίσει για τον επόμενο γύρο τους πιο μετριοπαθείς ψηφοφόρους, καθώς η αυτοδυναμία δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση για το κόμμα της.
Ο δεύτερος γύρος της ψηφοφορίας είναι μια επιλογή μεταξύ του Εθνικού Συναγερμού και αυτού που αποκάλεσε ως «υπαρξιακό κίνδυνο», αναφερόμενη στο αριστερό μπλοκ με επικεφαλής τον Ζαν-Λικ Μελανσόν.
Τόσο η ίδια όσο και ο πρόεδρος του κόμματος της, ο 28χρονος Ζορντάν Μπαρντελά, επιχείρησαν να καθησυχάσουν πολίτες αλλά και επενδυτές, αναφέροντας ότι σεβαστούν το γαλλικό σύνταγμα και θα προστατεύσουν τους θεσμούς σε περίπτωση «συγκατοίκησης» με τον πρόεδρο Μακρόν.
Η επόμενη ημέρα για τις αγορές
Στο μέτωπο των επενδυτών, ο πανικός είχε ήδη κάνει την εμφάνισή του αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Ο Γάλλος πρόεδρος προκήρυξε αιφνίδιες εκλογές εκτοξεύοντας τις αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων, διευρύνοντας το spread με το γερμανικό ομόλογο και βουλιάζοντας τον γαλλικό CAC 40 άνω του 7% τις προηγούμενες εβδομάδες.
«Τα αποτελέσματα αυτά δεν θα αποτελέσουν έκπληξη για τις αγορές», ανέφερε ο Αντρέα Τουένι, επικεφαλής του τμήματος πωλήσεων συναλλαγών της Saxo Banque France στο Bloomberg. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να καταρρεύσουν οι αγορές. Δεν περιμένω ένα μεγάλο σοκ αύριο, αλλά το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει λόγος να δούμε ούτε άνοδο».
«Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι πράγματι αρκετά σύμφωνο με τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων», υποστηρίζει ο Daniel Varela, επικεφαλής επενδύσεων στην Piguet Galland & Cie. «Η απουσία καθαρής πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο που αυξάνει τον κίνδυνο ενός αδιεξόδου και μιας κυβέρνησης μειοψηφίας είναι μάλλον το πιο πιθανό και το λιγότερο δυσμενές σενάριο για τις αγορές».
Βέβαια οι ανησυχίες για το δημοσιονομικό αδιέξοδο της Γαλλίας δεν έχουν κοπάσει.
Ο Εθνικός Συναγερμός έχει διαφημίσει στο παρελθόν ορισμένα δαπανηρά μέτρα, ενώ παράλληλα και η αριστερή συμμαχία έχει υποσχεθεί να ανατρέψει τις φιλοεπιχειρηματικές μεταρρυθμίσεις του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και έχει παρουσιάσει σχέδια για σταδιακή αύξηση των ετήσιων δαπανών κατά 150 δισεκατομμύρια.
Διαβάστε επίσης:
Μακρόν: Κάλεσμα για «μεγάλο συνασπισμό ενάντια στην ακροδεξιά» στον δεύτερο γύρο
Μαρίν Λεπέν: «Μας αξίζει απόλυτη πλειοψηφία»