• Διεθνής πολιτική

    Γαλλικές εκλογές και Πολιτισμός – Οι υποψήφιοι και οι εκ διαμέτρου αντίθετες προτάσεις

    Από αριστερά προς τα δεξιά: Ροζέ Σιντό της Εθνικής Συσπείρωσης, Σάρα Λεγκράν του Νέου Λαϊκού Μετώπου και Νικολά Ιντιέ της «Αναγέννησης»

    Από αριστερά προς τα δεξιά: Ροζέ Σιντό της Εθνικής Συσπείρωσης, Σάρα Λεγκράν του Νέου Λαϊκού Μετώπου και Νικολά Ιντιέ της «Αναγέννησης»


    Άλλοι προαναγγέλλουν επιστροφή στις ρίζες κι άλλοι πριμοδοτούν τη σύγχρονη τέχνη. Άλλοι στοχεύουν σε ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων φορέων κι άλλοι, αντίθετα, θέλουν να σώσουν τον δημόσιο χαρακτήρα του πολιτισμού. Κάποιοι επίσης σχεδιάζουν ελεύθερη την είσοδο στα δημόσια μουσεία, αλλά δεν ξέρουν πού θα βρουν τα χρήματα κι άλλοι επιθυμούν την ενίσχυση του πολιτισμού στους αγρότες.

    Στη μεγάλη μάχη που δίνεται αυτήν την Κυριακή στη Γαλλία ανάμεσα στην Ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν, το κεντρώο κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν και το Νέο Λαϊκό Μέτωπο –συμμαχία αριστερών κομμάτων – έχει και ο πολιτισμός το μερίδιό του, καθώς ο πολιτικός σεισμός αφορά τους πάντες.

    Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία, που παραθέτει η εφημερίδα «The Art Newspaper France» μέσα από μια συζήτηση εκπροσώπων των τριών κομμάτων σε θέματα πολιτισμού, αποκαλύπτοντας και εδώ το χάσμα που υπάρχει -όπως είναι λογικό άλλωστε- μεταξύ τους.

    Μεταρρυθμίσεις επί το εθνικότερον

    «Η Γαλλία αξίζει μια μεγάλης κλίμακας πολιτιστική πολιτική αντάξια του μεγάλου έθνους που είναι. Ως εκ τούτου, ο πολιτισμός προσφέρεται για μεταρρυθμίσεις μέσω της εφαρμογής μιας διαρθρωτικής πολιτικής για τη χώρα», λέει ο Ροζέ Σιντό, εκπρόσωπος της Εθνικής Συσπείρωσης της Λεπέν στην Επιτροπή Πολιτιστικών Υποθέσεων και Εκπαίδευσης στην Εθνοσυνέλευση.

    Διευκρινίζοντας, ότι «ξεκινώντας από το φθινόπωρο (!) η διδασκαλία θα επικεντρωθεί εκ νέου στις θεμελιώδεις γνώσεις (επιστήμη, γαλλικά, ιστορία), διότι είναι πολύ σημαντική μια εθνική πολιτιστική πολιτική».

    Προαναγγέλλει επίσης την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας τηλεόρασης (από το φθινόπωρο επίσης), ενώ όσον αφορά την σύγχρονη τέχνη θεωρεί ότι «κινδυνεύει σε μεγάλο βαθμό από τις ιδεολογίες αποδόμησης και τα νέα καλλιτεχνικά παραδείγματα». Είναι άγνωστο ωστόσο, τι ακριβώς υπονοεί και τι επιφυλάσσει…
    Ελεύθερη είσοδο σε μουσεία

    «Πρέπει πρώτα να σώσουμε τη δημόσια υπηρεσία του πολιτισμού», διακηρύσσει από την αντίθετη πλευρά η Σάρα Λεγκράν του Λαϊκού Μετώπου, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτιστικών Θεμάτων και Παιδείας στην Εθνοσυνέλευση.

    Ζητώντας αναχρηματοδότηση και πρόσβαση των εργατικών τάξεων στον πολιτισμό, προτείνει επέκταση της δωρεάν εισόδου σε όλα τα εθνικά μουσεία, προσιτές τιμές στα εισιτήρια των δημόσιων ιδρυμάτων και έλεγχο των τιμών στα ιδιωτικά ιδρύματα. Αδυνατεί ωστόσο, να δώσει μία επαρκή απάντηση στο ερώτημα της χρηματοδότησης για την δωρεάν πρόσβαση αλλά οι υποσχέσεις είναι συνήθεις μεταξύ πολιτικών.

    Όσον αφορά την υποστήριξη εξάλλου, της γαλλικής σύγχρονης τέχνης για την ίδια σημαντικό ρόλο παίζει η μεταρρύθμιση του πολιτιστικού δελτίου –πάσο- για νέους 18 ετών. Αν αυτό είναι αρκετό, το κόμμα της ξέρει.

    Πολιτισμός και αγρότες

    «Ποια είναι τα πρώτα μέτρα που θα ληφθούν εάν η «Αναγέννηση» παραμείνει στην εξουσία;» ήταν το ερώτημα που δέχθηκε ο Νικολά Ιντιέ, εκπρόσωπος Πολιτισμού του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν.

    «Το πρώτο μας βήμα θα είναι να ενισχύσουμε τον πολιτισμό στις αγροτικές περιοχές», ήταν η απάντηση παραπέμποντας σε σχέδιο, που επρόκειτο να ανακοινωθεί στα τέλη Ιουνίου, αλλά, όπως γνωρίζουμε, δεν πρόλαβε.

    Η υποστήριξη τοπικών σχολείων τέχνης, κέντρων τέχνης κλπ. είναι επίσης μέσα στο πρόγραμμα του κόμματος, όπως και οι παραγγελίες έργων τέχνης και η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων. Αλλά δει δη χρημάτων και γι΄αυτούς…

    Διαβάστε επίσης

    Βρετανικές εκλογές: Τέλος εποχής για τους Τόρις – Το φαβορί και η επιστροφή του Φάρατζ

    Πού το πάει ο Αντώνης Σαμαράς; – Η επίθεση, η… Πολιτική Ανοιξη και η προσωπική πικρία

    Από το Πολεμικό Μουσείο πολεμικές ιαχές αλλά και ορθές διαπιστώσεις

     



    ΣΧΟΛΙΑ