ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η δημοσκόπηση της Ipsos για λογαριασμό των Financial Times ήταν αποκαλυπτική για τη στάση των ψηφοφόρων απέναντι στη Μαρί Λεπέν.
Οι Γάλλοι εμπιστεύονται τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κόμμα για τη διαχείριση της οικονομίας και των δημοσιονομικών.
Αν και οι σκεπτικιστές του σαρωτικού προγράμματος της Λεπέν σημειώνουν ότι δεν είναι κοστολογημένα τα σχέδια για μείωση φόρων και δαπανών, ενώ παράλληλα υπογραμμίζουν την κυβερνητική απειρία του κόμματος, το 25% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η Λεπέν θα λάβει τις σωστές αποφάσεις.
Ψήφος εμπιστοσύνης
Το ποσοστό αυτό πέφτει στο 22% για το αριστερό Λαϊκό Μέτωπο και στο 20% για τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον συνασπισμό του.
Και η εμπιστοσύνη των πολιτών δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά: ο Εθνικός Συναγερμό βρέθηκε στην πρώτη θέση σχετικά με την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και τη μείωση των φόρων.
Κέρδισε τον Μακρόν ακόμα και στο «γηπεδό» του, καθώς οι πολίτες θεωρούν ότι η Λεπέν θα καταφέρει να μειώσει και την ανεργία. Έναν τομέα που ο Μακρόν πέτυχε να ρίξει τα προηγούμενα χρόνια σε χαμηλό 15ετίας, πριν αυξηθεί πάλι πέρσι.
Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, η τάση στη Γαλλία φαίνεται να είναι πειραματική: αφού οι πολίτες δοκίμασαν τα πάντα, θα δώσουν τώρα ευκαιρία και στον Εθνικό Συναγερμό.
«Σε αυτό το πλαίσιο, το κόμμα της Λεπέν γίνεται αντιληπτό ως ένα κόμμα που είναι, αν όχι ικανό, τουλάχιστον όχι λιγότερο ικανό από άλλους πολιτικούς σχηματισμούς», ανέφερε ο δημοσκόπος της Ipsos, Mathieu Gallard.
Οι προβληματισμοί
Το 2022, το κόμμα της Λεπέν έδωσε τη μάχη στις προεδρικές εκλογές, υποσχόμενο πολιτικές που θα κόστιζαν πάνω από 100 δισ. δολάρια. Ο 28χρονος πρόεδρος του κόμματος Τζορντάν Μπαρντελά προσπάθησε να μαζέψει πριν λίγες ημέρες τις υποσχέσεις του, σημειώνοντας ότι πριν ακολουθήσει οποιαδήποτε πολιτική θα διενεργήσει πρώτα έλεγχο των δημοσίων οικονομικών.
Επιμένει όμως σε θέσεις όπως το να μειώσει τον φόρο προστιθέμενης αξίας στην ενέργεια και τα καύσιμα και να μειώσει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 62 από τα 64, το οποίο ήταν απόφαση του Μακρόν.
Οι αναλυτές αναφέρουν ότι μόνο αυτά θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τη χώρα με έως και 48 δισ. δολάρια.
«Επτά χρόνια δουλειάς μπορεί να καταστραφούν από αποφάσεις επτά ημερών. Μην ενδώσετε στις σειρήνες του Εθνικού Συναγερμού», δήλωσε ο Bruno Le Maire, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Μακρόν, σε μία προσπάθεια να παρουσιάσει τον συνασπισμό του Γάλλου προέδρου ως την πιο αξιόπιστη επιλογή, μεταξύ άλλων απερίσκεπτων πολιτικών επιλογών.
Βέβαια επί Μακρόν, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας εκτοξεύτηκε στο 5,5% του ΑΕΠ, το δεύτερο υψηλότερο στην ευρωζώνη.
Ο μεγαλύτερος εχθρός όμως του Μακρόν είναι ο πληθωρισμός, καθώς έχει πλήξει το βιοτικό επίπεδο των Γάλλων πολιτών.
Στην δημοσκόπηση του Ipsos, το 32% δήλωσε ότι αυτός ήταν ο πιο σημαντικός παράγοντας για να αποφασίσει για την ψήφο του, σε σύγκριση με το 20% για την οικονομία και τα δημόσια οικονομικά. Το 30% των ψηφοφόρων εμπιστεύεται περισσότερο το RN σε αυτό το θέμα, σε σύγκριση με το 29% για το Εθνικό Λαϊκό Κόμμα και μόλις το 16% για τη συμμαχία του Μακρόν.
Στάσιμο πρόγραμμα
Παρά τη βαριά κριτική ενάντια στον Μακρόν, οι επικριτές της Λεπέν υπογραμμίζουν ότι το πρόγραμμά της, όσο κι αν προσπαθεί να το «στρογγυλέψει» στερείται κοστολόγησης αλλά κυρίως… ανάπτυξης.
Αρκετοί αναλυτές σημειώνουν ότι η Μαρί Λεπέν κατάφερε να κατευνάσει τις αγορές και να κρατήσει ικανοποιημένους τους επενδυτές, όμως παρουσιάζει ένα πρόγραμμα σταθερότητας. Κάτι που για πολλούς σημαίνει ότι τα ανεξέλεγκτα χρέη της Γαλλίας θα συνεχίσουν να αυξάνονται.
Πάντως, οι ίδιο αναλυτές αναφέρουν ότι το κόμμα είναι πιο έτοιμο από ποτέ να κυβερνήσει. Μαθαίνοντας από λάθη άλλων, όπως η Λιζ Τρας, δεν έχει σκοπό να χάσει από το πλευρό της τις αγορές.
Άλλωστε, οι πιο εξωφρενικές δεσμεύσεις για δαπάνες, όπως η κατάργηση του φόρου εισοδήματος για τους νέους κάτω των 30 ετών ή η κατάργηση του ΦΠΑ σε 100 βασικά αγαθά, έχουν εγκαταλειφθεί.
Επιμένει όμως σε μία άλλη περικοπή που ενισχύει την θέση της για τον ευρωσκεπτικισμό και αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από τα άλλα κράτη μέλη: Η Γαλλία να μειώσει τη συνεισφορά της στον προϋπολογισμό της ΕΕ κατά 2 δισ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης:
Γιατί η Ευρώπη φοβάται τη Γαλλία: Χρέος και αγορές στη δίνη της ακροδεξιάς
Ebury: Πώς η επικράτηση της ακροδεξιάς στη Γαλλία μπορεί να επηρεάσει το ευρώ – Τα πιθανά σενάρια
Γαλλικές εκλογές: Εγκλωβισμένος στο ριψοκίνδυνο στοίχημά του ο Μακρόν