ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Λίγες ημέρες πριν την πρώτη αναμέτρηση στις αιφνιδιαστικές εκλογές που προκήρυξε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, η ακροδεξιά φαίνεται ότι είναι έτοιμη για μια «ιστορική» νίκη.
Μια δημοσκόπηση του Bloomberg την Τρίτη έδινε ποσοστό 35,4% στο κόμμα της Λεπέν, τον Εθνικό Συναγερμό, για τον πρώτο γύρο των εκλογών.
Η δραματική εξέλιξη για τον Μακρόν είναι ότι το κόμμα του, Αναγέννηση, δεν βρίσκεται καν στην δεύτερη θέση, αλλά στην τρίτη με ποσοστό μόλις 20,6%.
Στη δεύτερη θέση είναι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, ένας συνασπισμός κομμάτων ενάντια στην ακροδεξιά, ο οποίος αποτελείται από σοσιαλιστικά και αριστερά κόμματα με ποσοστό 28,1%.
Στη Γαλλία, αναλυτές και πανεπιστημιακοί προειδοποιούν για την έλευση μιας ιστορικής στιγμής: αυτής που θα βρει την Γαλλία στα πρόθυρα της πρώτης ακροδεξιάς κυβέρνησης από το 1945.
Γιατί η Λεπέν «πήρε κεφάλι»
Επενδυτές και ειδικοί έχουν βρει τον υπαίτιο: τον Εμμανουέλ Μακρόν.
«Αυτές οι εκλογές θα σηματοδοτήσουν όχι μόνο την ήττα, αλλά ενδεχομένως και την εξάλειψη του Μακρονισμού –ενός θολού πειράματος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα, με γνώμονα την αγορά στην υπηρεσία της απελευθέρωσης της δημιουργικής δύναμης της Γαλλίας», αναφέρει σε άρθρο του στο Politico o John Lichfield πρώην συντάκτης της Independent και ανταποκριτής της εφημερίδας στο Παρίσι για 20 χρόνια.
Οι προειδοποιήσεις πάντως δεν φαίνεται να πτοούν τους ψηφοφόρους του κόμματος της Λεπέν, η οποία έχει παίξει τα χαρτιά της πολύ προσεχτικά τα τελευταία χρόνια.
Σε αντίθεση με τον πατέρα της, Ζαν Μαρί Λεπέν, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τους θαλάμους αερίων του Ολοκαυτώματος, μία «λεπτομέρεια της Ιστορίας, η Μαρί έχει επιλέξει μία διαφορετική ρητορική.
Συνεχίζοντας το έργο του πατέρα της, έχει κάνει ένα βήμα πίσω και διεκδικεί τη θέση του πρωθυπουργού στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, για τον «εκλεκτό» της Ζορντάν Μπαρντελά, τον μόλις 28 χρονών πρόεδρο του κόμματος.
Νέος, εμφανίσιμος και κυρίως δεξιοτέχνης των social media, ο Μπαρντελά πέτυχε να φέρει πολλούς νέους σε ηλικία ψηφοφόρους στο κόμμα. Γεννημένος μόλις το 1995, εντάχθηκε στον Εθνικό Συναγερμό σε ηλικία 16 ετών.
Προβάλλοντας ένα λαϊκό background, ο ίδιος αποτέλεσε το ιδανικό πρόσωπο για να προσελκύσει στο ακροδεξιό κόμμα δυσαρεστημένους πολίτες που συμμετείχαν σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
Το λάθος του Μακρόν
Ο Didier Fassin, καθηγητής κοινωνικών επιστημών στο Collège de France και στο Institute for Advanced Study του Princeton, σε άρθρο του στον Guardian αναπτύσσει μια ενδιαφέρουσα παράμετρο σχετικά με την αναμενόμενη ήττα του Μακρόν.
Σε αντίθεση με άλλους πολιτικούς, που έχασαν γιατί δεν είχαν «μετρήσει» σωστά στους αντιπάλους του, ο Μακρόν, σύμφωνα με τον Fassin, «από την αρχή της προεδρίας του θεωρούσε τον Εθνικό Συναγερμό ως τον μοναδικό του αντίπαλο.
Κι επιχείρησε, παρά το γεγονός ότι βγήκε στην πρώτη του θητεία ως ένας «μη αριστερός, μη δεξιός» Πρόεδρος, να στραφεί προς τα δεξιά, ώστε να εξαλείψει τον αντίπαλο. Με την Αριστερά κατακερματισμένη, δεν μπορεί να τον κατηγορήσει κανείς για κακή κρίση.
Η πολιτική του εστίασε σε θέματα «νόμου και τάξης», στην διαχείριση των μουσουλμάνων και στη μετανάστευση.
Η προβληματική εφαρμογή όμως της πολιτικής του Μακρόν σε συνδυασμό με μία μαζική στροφή της Ευρώπης προς τα ακροδεξιά κόμματα, έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα.
Ξαφνικά ο Μακρόν βρέθηκε να ενισχύει το κόμμα της Λεπέν, ενώ δέχεται ισχυρές πιέσεις και από την Αριστερά που μέχρι πρόσφατα «σνόμπαρε».
Πολιτικό σοκ
Το αποτέλεσμα για τον Μακρόν είναι να νιώθει τρομακτικά μόνος. Το κόμμα του αμήχανο για τις αποφάσεις που έλαβε ο Γάλλος πρόεδρος.
Η προσπάθειά του να προειδοποιήσει για τις συνέπειες μίας νίκης της ακροδεξιάς τη Δευτέρα, έπεσαν στο κενό.
«Ο τρόπος με τον οποίο το ακροδεξιό και το ακροαριστερό μπλοκ στρέφουν τους ανθρώπους ο ένας εναντίον του άλλου θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια επικίνδυνη εσωτερική κατάσταση», ανέφερε προκαλώντας την άμεση αντίδραση της Λεπέν, η οποία ανέφερε ότι αυτά τα σχόλια υποδηλώνουν την ήττα που έρχεται για τον Γάλλο πρόεδρο.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τον Μακρόν και τους συμμάχους του για κινδυνολογία με στόχο να τρομάξει τους ψηφοφόρους. Ο επικεφαλής του γαλλικού κόμματος Ανυπότακτοι, Ζαν-Λικ Μελενσόν, ανέφερε ότι ο Γάλλος πρόεδρος είναι αυτός που τείνει να διχάζει τους Γάλλους.
Οι δύο γύροι εκλογών στη Γαλλία, ο πρώτος στις 30 Ιουνίου και ο επόμενος στις 7 Ιουλίου δεν βοηθούν για ασφαλείς προβλέψεις. Οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα της Λεπέν, όχι όμως αυτοδυναμία, με το πολιτικό σοκ στη Γαλλία να δείχνει χωρίς τέλος.
Στην ακροδεξιά δεν είναι σίγουρο αν θα βρουν ή αν θα δεχθούν συμμάχους, ενώ το μέτωπο της Αριστεράς, με υψηλότερα ποσοστά από του Μακρόν, δεν μπορεί να καταλήξει –σε περίπτωση νίκης- σε ένα πρόσωπο που θα αναλάβει πρωθυπουργός.
Χαρακτηριστικό του πολιτικού σοκ στη Γαλλία: Το Politico αναφέρθηκε σε σενάρια για την έλευση τεχνοκρατών στην γαλλική κυβέρνηση. Υποψήφιος επικεφαλής; Η Κριστίν Λαγκάρντ. «Αυτό είναι, φυσικά, φαντασία … αλλά όχι τόσο εκτός πραγματικότητας», σχολιάζει το δημοσίευμα.
Διαβάστε επίσης:
Γκάλαντ σε Μπλίνκεν: Το Ισραήλ θα προτιμούσε διπλωματική λύση της σύγκρουσης με τη Χεζμπολάχ
State Depertment: Η Κένυα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, καταδικάζει τη βία κατά διαδηλωτών
Χανίγια: Οποιαδήποτε συμφωνία που αποκλείει την κατάπαυση του πυρός “δεν είναι συμφωνία”
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Βασίλης Κικίλιας: Ισχυρή σύσταση για αντιολισθητικές αλυσίδες σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών
- Καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης – Ισχυρές καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι και χιόνια τη Δευτέρα και την παραμονή Χριστουγέννων
- Αλεξία Μπακογιάννη (αία* relate): Η… ευτυχής απόλυση, η γυναικεία επιχειρηματικότητα και η πολιτική
- Κύκλωμα που διακινούσε λαθραία ποτά: Πάνω από 3 εκατ. ευρώ η ζημιά για το Δημόσιο – 12 συλλήψεις