• Διεθνής πολιτική

    Γαλλικές εκλογές: Δύσκολες ημέρες για ομόλογα και μετοχές, λίγο πριν τον κρίσιμο β’ γύρο

    • NewsRoom
    Μαρίν Λεπέν - Εμανουέλ Μακρόν

    Μαρίν Λεπέν – Εμανουέλ Μακρόν


    Η επομένη των γαλλικών εκλογών έδωσε μία ανέλπιστη ώθηση στις γαλλικές αγορές, με τον CAC να κερδίζει έως και 1%, αφού τις προηγούμενες ημέρες είχε χάσει έως και 7%.

    Η Μαρίν Λεπέν επιβεβαίωσε τις δημοσκοπήσεις και βρέθηκε πρώτη με 33%, όμως η αδυναμία της να σχηματίσει κυβέρνηση «έδωσε φτερά» στις αγορές. Η διάθεση του Γάλλου προέδρου,  Εμανουέλ Μακρόν να δημιουργήσει ένα ισχυρό μέτωπο κατά της ακροδεξιάς συνεργαζόμενος –παρά τις αντιδράσεις- με την Αριστερά, έδωσε την αίσθηση ότι μπορεί το εκλογικό παιχνίδι να ανατραπεί για την Λεπέν, η οποία πρώτη φορά βρίσκεται ενώπιον μιας τόσο ηχηρής επικράτησης.

    Ο φόβος για τις αγορές

    Μία καλή ημέρα στους χρηματιστηριακούς δείκτες, δεν σημαίνει ότι η αστάθεια τελείωσε για τη Γαλλία. Αντίθετα, μόλις τώρα αρχίζει.

    Οι επενδυτές ανησυχούν ότι μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Εθνικού Συναγερμού ή του αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου θα οδηγήσει σε μία επιθετική δημοσιονομική πολιτική, διευρύνοντας το ήδη διογκούμενο δημοσιονομικό έλλειμμα.

    Η επικράτηση της Λεπέν προκαλεί ερωτήματα σχετικά και με τη στάση της χώρας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και το κοινό νόμισμα.

    «Για μένα εξακολουθεί να ισχύει το wait-and-see», ανέφερε στο Bloomberg ο Vincent Juvyns, στρατηγικός αναλυτής της παγκόσμιας αγοράς στην JPMorgan Asset Management. «Πρέπει να πω ότι είμαι λίγο έκπληκτος από την αντίδραση της αγοράς. Νομίζω ότι είναι σαφώς βιαστική, δεδομένου ότι δεν μπορούμε ακόμα να προβλέψουμε τι θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα. Οι δημοσιονομικές πολιτικές και των δύο στρατοπέδων είναι αποδιοργανωτικές για τη γαλλική οικονομία και τις προοπτικές του γαλλικού χρέους».

    Στο σενάριο που η Λεπέν δεν λάβει την αυτοδυναμία, η  Jefferies βλέπει το spread των αποδόσεων της Γαλλίας έναντι της Γερμανίας να κινείται ξανά προς τις 60 με 65 μονάδες βάσης. Ένα καλό σενάριο αν και μακριά από το spread των 40 με 50 μονάδων, πριν την προεκλογική περίοδο.

    Όσο για τις μετοχές που ξεπούλησαν περισσότερο τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, εκτιμάται ότι θα υπάρξει πιθανότατα ένα ράλι ανακούφισης. Οι τράπεζες είναι πιο επιρρεπείς στις διακυμάνσεις, καθώς είναι πιο ευαίσθητες στις αποδόσεις των ομολόγων.

    Τα σενάρια

    Μετά τα αποκαλυπτικά αποτελέσματα του α’ γύρου, τα κόμματα προετοιμάζονται για τον β’ γύρο.

    Ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν και οι σύμμαχοί της είναι η μόνη ομάδα που είναι ξεκάθαρα  σε θέση να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία και, ως εκ τούτου, να ελέγξει την επόμενη κυβέρνηση.

    Οι συνεργασίες που συζητούνται μεταξύ των άλλων κομμάτων είναι πιθανόν να ανακόψουν αυτή τη δυναμική, δεν μπορούν να ανατρέψουν όμως μία πραγματικότητα στασιμότητας.

    Θα εμποδίσουν την ακροδεξιά να έχει την πλειοψηφία και θα οδηγήσουν σε ένα κοινοβούλιο χωρίς ψήφο με την ακροδεξιά να έχει την μεγαλύτερη δύναμη.

    Διαβάστε επίσης:

    Ebury: Νευρικότητα στις αγορές, καθώς οι γαλλικές εκλογές συντελούν στην αστάθεια

    Ματέο Σαλβίνι: Ο Μακρόν φέρεται σαν μια οποιαδήποτε φον ντερ Λάιεν

    Γαλλικές εκλογές: Νίκη για την ακροδεξιά της Λεπέν με 33% – Κλειδί οι συμμαχίες στον β’ γύρο



    ΣΧΟΛΙΑ