• Διεθνής πολιτική

    Γαλλικές εκλογές: Αντίστροφή μέτρηση για τον Μακρόν – Μετράει τις δυνάμεις του έναντι της Λεπέν

    • NewsRoom
    Μαρίν Λεπέν και Εμανουέλ Μακρόν

    Μαρίν Λεπέν και Εμανουέλ Μακρόν


    Οι προειδοποιήσεις για μία εμφυλιοπολεμική κατάσταση στη Γαλλία αν κερδίσει η ακροδεξιά από την πλευρά του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν δεν έχουν καταφέρει να κάμψουν την δυναμική της Μαρί Λεπέν.

    Η έκκληση του Εμανουέλ Μακρόν προς τον γαλλικό λαό να «γράψει ιστορία» θα γίνει πραγματικότητα σήμερα, Κυριακή, λένε οι αναλυτές, κατά την πρώτη αναμέτρηση στις αιφνίδιες βουλευτικές εκλογές που κήρυξε ο ίδιος. Όμως είναι πιθανό να μην γραφτεί η ιστορία που θέλει ο Γάλλος πρόεδρος.

    Ισχυρό προβάδισμα για τη Λεπέν

    Στις τρεις εβδομάδες από τότε που ο Μακρόν προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης, το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, έχει αποκτήσει ένα εντυπωσιακό  προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Η κεντρώα ομάδα του Μακρόν βρίσκεται στην τρίτη θέση πίσω από έναν συνασπισμό αριστερών κομμάτων, που περιλαμβάνει Σοσιαλιστές, Κομμουνιστές, Πράσινους και την ακροαριστερή «Ανυπότακτη Γαλλία». Παρά το γεγονός ότι συγκροτήθηκε αρκετά βιαστικά, κατάφερε να πάρει προβάδισμα από τον Μακρόν.

    Το γαλλικό ακροδεξιό κόμμα «Εθνικός Συναγερμός» αύξησε περαιτέρω το ποσοστό του ενόψει του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών και εκτιμάται ότι είναι πιθανό να συγκεντρώσει το 37% των ψήφων, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην  εφημερίδα Les Echos.

     Το κόμμα εμφανίζεται να συγκεντρώνει 2% περισσότερο σε σχέση με την τελευταία δημοσκόπηση της OpinionWay πριν από μια εβδομάδα, ενώ το κεντρώο κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν «Αναγέννηση» εμφανίζεται να συγκεντρώνει 20% των ψήφων, δηλαδή 2% λιγότερο σε σχέση με την τελευταία δημοσκόπηση.

    Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, η αριστερή  συμμαχία, φέρεται να συγκεντρώνει 28% των ψήφων, στο ίδιο επίπεδο με την τελευταία δημοσκόπηση.

    Τι ισχύει για τις βουλευτικές εκλογές

    Οι δημοσκοπήσεις είναι ξεκάθαρες όμως το περίπλοκο γαλλικό σύστημα των βουλευτικών εκλογών δεν είναι τόσο εύκολο να προβλεφθεί. Γι’ αυτό και οι δημοσκοπήσεις περιορίζονται στον α’ γύρο της ερχόμενης Κυριακής.

    Οι Γάλλοι βουλευτές εκλέγονται μέσω μιας περίπλοκης ψηφοφορίας δύο γύρων σε 577 εκλογικές περιφέρειες, όπου η τοπική δυναμική παίζει μεγάλο ρόλο.

    Η Γαλλία προσέρχεται σήμερα στις κάλπες, ενώ οι επαναληπτικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για την ερχόμενη Κυριακή, 7 Ιουλίου. Σε κάθε εκλογική περιφέρεια, εάν κανένας υποψήφιος δεν κερδίσει το 50% των ψήφων στον πρώτο γύρο, οι δύο πρώτοι υποψήφιοι περνούν στον δεύτερο γύρο, όπως και κάθε άλλος υποψήφιος που έλαβε την υποστήριξη τουλάχιστον του 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Ο υποψήφιος με τις περισσότερες ψήφους στον δεύτερο γύρο κερδίζει την έδρα ως βουλευτής.

    Το περίπλοκο του θέματος είναι ότι η συμμετοχή των πολιτών μπορεί να ανατρέψει ισορροπίες. Το 2022, όταν η συμμετοχή ήταν κοντά στο 50%, τα κόμματα έπρεπε να συγκεντρώσουν περίπου το ένα τέταρτο των ψήφων για να φτάσουν το μαγικό ποσοστό του 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Η προσέλευση των ψηφοφόρων αναμένεται να είναι υψηλότερη σε αυτές τις εκλογές, με την 7η Ιουλίου να αναμένεται να εξελιχθεί σε ένα θρίλερ για… τρεις.

    Για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία απαιτούνται τουλάχιστον 289 έδρες και ο Εθνικός Συναγερμός προβλέπεται να λάβει 260 έως 295 έδρες.

    Τι θα γίνει αν κερδίσει η Λεπέν

    Ο πρόεδρος Μακρόν πιθανότατα θα αναγκαστεί να διορίσει πρωθυπουργό από αντίπαλο κόμμα, καθώς το κόμμα του δεν δείχνει σημάδια νίκης. Και αν ο Εθνικός Συναγερμός κερδίσει, αυτό σημαίνει ότι ο Ζορντάν Μπαρντελά, πρόεδρος του κόμματος του Εθνικού Συναγερμού θα είναι πιθανότατα ο επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας.

    Όταν ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός προέρχονται από διαφορετικά κόμματα, η κυβέρνηση της Γαλλίας περιγράφεται ως κυβέρνηση «συγκατοίκησης».

    Η τελευταία συγκατοίκηση ήταν υπό τον συντηρητικό πρόεδρο Ζακ Σιράκ με τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν από το 1997 έως το 2002.

    Ο πρωθυπουργός λογοδοτεί στο κοινοβούλιο, ηγείται της κυβέρνησης και εισάγει νομοσχέδια.

    «Σε περίπτωση συγκατοίκησης, οι πολιτικές που εφαρμόζονται είναι ουσιαστικά αυτές του πρωθυπουργού», σημείωσε ο πολιτικός ιστορικός Jean Garrigues.

    Διαβάστε επίσης:

    Γαλλία-Εκλογές: Πρώτος με 37% ο ακροδεξιός «Εθνικός Συναγερμός», σύμφωνα με δημοσκόπηση

    Γαλλικές εκλογές: Γιατί το προβληματικό οικονομικό πρόγραμμα της Λεπέν έχει κερδίσει τους ψηφοφόρους

    Γαλλία: Ο Μακρόν θέλει να διατηρήσει τον Τιερί Μπρετόν ως Επίτροπο



    ΣΧΟΛΙΑ