Σε πολιτική και οικονομική δίνη βρίσκεται η Γαλλία, καθώς είναι σε εξέλιξη η συζήτηση των προτάσεων δυσπιστίας που κατατέθηκαν μετά την απόφαση του Γάλλου πρωθυπουργού, Μισέλ Μπαρνιέ, να ενεργοποιήσει το αμφιλεγόμενο άρθρο 49.3 του Συντάγματος για την έγκριση του προϋπολογισμού του 2025. Η διαδικασία αυτή, που επιτρέπει την έγκριση νομοσχεδίων χωρίς κοινοβουλευτική ψηφοφορία, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η συζήτηση ξεκίνησε στις 17:30 ώρα Ελλάδας και περιλαμβάνει δύο προτάσεις μομφής: μία από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς και μία από το ακροδεξιό κόμμα «Εθνικός Συναγερμός» της Μαρίν Λεπέν.

Στη συνέχεια, η πρόταση με τον μεγαλύτερο αριθμό υπογραφών, δηλαδή αυτή της αριστερής συμμαχίας, θα τεθεί σε ψηφοφορία. Εάν υπερψηφιστεί, θα οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης, καθιστώντας την Μπαρνιέ τον πρώτο πρωθυπουργό που ανατρέπεται από το 1962.

Λεπέν: Έρχεται το τέλος της «εφήμερης κυβέρνησης Μπαρνιέ»

Στην παρέμβασή της η αρχηγός του Εθνικού Συναγερμού στη γαλλική Εθνοσυνέλευση κατά τη συζήτηση επί της πρότασης μομφής είπε ότι είμαστε μπροστά σε μια στιγμή αλήθειας ενώ υποσχέθηκε ότι θα έρθει το τέλος της «εφήμερης κυβέρνησης Μπαρνιέ». Το κόμμα της, όπως είπε ακόμη, θα βοηθήσει να έλθει αυτό το τέλος.

«Φτάσαμε στη στιγμή της αλήθειας», είπε η επικεφαλής της ΚΟ του Εθνικού Συναγερμού, Μαρίν Λε Πεν, προσθέτοντας ότι ήθελε να πιστέψει ότι ο Μπαρνιέ δεν θα είναι «απλώς ένας οπαδός των προηγούμενων, αλλά ο οικοδόμος ενός νέου μέλλοντος».

Αντ’ αυτού, προσθέτει, διαψεύστηκαν οι προσδοκίες της και «έχει γίνει σαφές ότι απλώς ηγείται μιας κυβέρνησης χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση».

«Η χειρότερη πολιτική θα ήταν να μην αποδοκιμάσουμε τον προϋπολογισμό και την κυβέρνηση», σημειώνει η Μαρίν Λε Πεν στη συζήτηση επί της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ.

«Ο προϋπολογισμός που απορρίπτουμε σήμερα δεν αθετεί μόνο τις υποσχέσεις σας. Δεν έχει καμία κατεύθυνση και κανένα όραμα. Είναι ένας τεχνοκρατικός προϋπολογισμός που συνεχίζει να κατρακυλάει, φροντίζοντας να μην αγγίξει το τοτέμ που είναι η ανεξέλεγκτη μετανάστευση», κατηγορεί την κυβέρνηση Μπαρνιέ η κ. Λε Πεν.

«Πού πάνε τα χρήματα;»

«Αυτός ο προϋπολογισμός κρατά τους Γάλλους σε ομηρία, ιδίως τους πιο ευάλωτους. Όλοι θέτουν ένα και μόνο ερώτημα: πού πάνε τα χρήματα;», τονίζει η Μαρίν Λε Πεν.

«Ήταν στις τάξεις της κυβέρνησης που η αδιαλλαξία, ο σεχταρισμός και ο δογματισμός εμπόδισαν τον πρωθυπουργό να κάνει την παραμικρή παραχώρηση, η οποία θα απέτρεπε αυτό το αποτέλεσμα», προσθέτει η Μαρίν Λε Πεν.

«Είμαστε μπροστά από μια κρίση όχι μόνο του προϋπολογισμού, αλλά και θεσμική», τονίζει η Μαρίν Λε Πεν μιλώντας σε υψηλούς τόνους και προσθέτει: «Είστε δογματικοί. Βρισκόμαστε στη στιγμή της αλήθειας (…) που βάζει τέλος σε μια εφήμερη κυβέρνηση».

«Οι θεσμοί μας αναγκάζουν να αναμειγνύουμε τις ψήφους μας με αυτές της άκρας αριστεράς», απαντά στους επικριτές. Η επικεφαλής των βουλευτών της Εθνικής Συσπείρωσης δήλωσε ότι «οι θεσμοί μας αναγκάζουν να αναμειγνύουμε τις ψήφους μας με εκείνες της άκρας αριστεράς», προσθέτοντας ότι «χρησιμοποιεί» το Νέο Λαϊκό Μέτωπο ως «απλό εργαλείο».

Η υποστήριξη της πρότασης δυσπιστίας

Η πρόταση δυσπιστίας της Αριστεράς υποστηρίζεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, τους Οικολόγους Πράσινους και το Κομμουνιστικό Κόμμα, που αποτελούν τη συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου. Συνολικά, 185 βουλευτές υπέγραψαν την πρόταση, κατηγορώντας τον Μπαρνιέ για την παρουσίαση ενός «προϋπολογισμού λιτότητας που θα αποδυναμώσει σοβαρά την κοινωνική προστασία». Η Μαρίν Λεπέν έχει ήδη δηλώσει ότι το κόμμα της θα υποστηρίξει την πρόταση της Αριστεράς, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα πτώσης της κυβέρνησης.

Πιθανές εξελίξεις

Εάν η πρόταση μομφής υπερψηφιστεί, ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα μπορούσε να ζητήσει από τον Μπαρνιέ να παραμείνει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, τουλάχιστον προσωρινά, έως ότου οριστεί νέος επικεφαλής κυβέρνησης. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή ενδέχεται να διαρκέσει μέχρι το νέο έτος, ενισχύοντας την πολιτική αβεβαιότητα στη Γαλλία.

Παράλληλα, εάν το κοινοβούλιο δεν καταφέρει να εγκρίνει τον προϋπολογισμό μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα μπορούσε να καταφύγει σε έκτακτα νομοθετικά μέτρα για την παράταση των ορίων δαπανών και των φορολογικών διατάξεων από το προηγούμενο έτος. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει νέες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, ενώ οι οικονομικές συνέπειες ενδέχεται να επιβαρύνουν περαιτέρω τη χώρα.

Διαβάστε επίσης:

Συρία: Ο ηγέτης των τζιχαντιστών εμφανίζεται για πρώτη φορά δημόσια (video)

Τραμπ: Εξετάζει την αντικατάσταση του Χέγκσεθ με τον ΝτεΣάντις για το υπουργείο Άμυνας

Νότια Κορέα: «Παραβίασε το Σύνταγμα για να αποφύγει έρευνα εις βάρος του»