ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τέλος μετά από τρεις μήνες μπαίνει στην κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ, καθώς η γαλλική βουλή ψήφισε τη πρόταση δυσπιστίας με 331 ψήφους.
Το υπουργικό συμβούλιο του Μπαρνιέ θεωρείται πλέον η κυβέρνηση με την μικρότερη διάρκεια ζωής στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας, σηματοδοτώντας μια άνευ προηγουμένου περίοδο πολιτικής αστάθειας.
Στην παρέμβασή της νωρίτερα η αρχηγός του Εθνικού Συναγερμού στη γαλλική Εθνοσυνέλευση κατά τη συζήτηση επί της πρότασης μομφής είπε ότι είμαστε μπροστά σε μια στιγμή αλήθειας ενώ υποσχέθηκε ότι θα έρθει το τέλος της «εφήμερης κυβέρνησης Μπαρνιέ». Το κόμμα της, όπως είπε ακόμη, θα βοηθήσει να έλθει αυτό το τέλος.
Ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος έλαβε το λόγο τελευταίος, πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία υπογράμμισε τις οικονομικές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα, σημειώνοντας ότι μια «πρόταση μομφής δεν θα εξαφανίσει ως δια μαγείας τα προβλήματα».
Πώς έφτασε η χώρα στη πρόταση μομφής
Με μόλις τρεις μήνες «ζωής», η κυβέρνηση Μπαρνιέ, ένας εύθραυστος συνασπισμός που είχε απέναντί του μία ισχυρή αντιπολίτευση από τη Μαρί Λεπέν του Εθνικού Συναγερμού, έφερε ένα σχέδιο προϋπολογισμού για ψήφιση στη Βουλή, το οποίο τορπίλισε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις για τη χώρα.
Οι αντιδράσεις των υπολοίπων κομμάτων στη προσπάθεια του Μπαρνιέ να εξοικονομήσει 60 δισ. ευρώ για το 2025 αλλά και οι ισχυρές πιέσεις από τη Λεπέν, οδήγησαν τον πρωθυπουργό στο να ενεργοποιήσει έναν νόμο που παρακάμπτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να περάσει το σχέδιο νόμου, προκαλώντας την απάντηση των κομμάτων των Λεπέν και Μελανσόν που προχώρησαν σε κατάθεση πρότασης μομφής.
Διαβάστε επίσης:
Γαλλία: Ο Μακρόν σκοπεύει να ορίσει γρήγορα τον νέο πρωθυπουργό αν πέσει η κυβέρνηση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αρχιτεκτονική ταυτότητα, ποικιλομορφία και εμπειρία: Μία συζήτηση με τον Δημήτρη Ποτηρόπουλο, με αφορμή τις White Villas III στο Elounda Hills
- Λίμπερτυ Πολύζου – Τομασίνα Κοντόγιωργα: Από το φως της Τέχνης, στην τραγική ιστορία ζωής και στον σοκαριστικό θάνατο
- Πολεμικό κλίμα μεταξύ Καρώνη – Ντίμον: Ποια η επόμενη ημέρα μετά τις αγωγές της JP Morgan
- Γιατί δεν πρέπει να αποζημιωθούν όσοι δανείστηκαν σε ελβετικά φράγκα αλλά οι τράπεζες να τιμωρηθούν