ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Με μόλις τρεις μήνες στην εξουσία, η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Μισέλ Μπαρνιέ στη Γαλλία κινδυνεύει να καταρρεύσει, απειλώντας την οικονομική σταθερότητα αλλά και τη χρηματιστηριακή πορεία της χώρας.
Συνταγματολόγοι, πολιτικοί και οικονομολόγοι εμφανίζονται διχασμένοι σχετικά με την επόμενη ημέρα, καθώς η χώρα παλεύει να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της, μέσω ενός προϋπολογισμού, ο οποίος αν και φιλοδοξεί να αποταμιεύσει 60 δισ. ευρώ, έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Οι κρίσιμες ώρες
Οι εξελίξεις τη Δευτέρα στη χώρα ήταν καταιγιστικές. Ο πρωθυπουργός ύστερα από σκληρό μπρα ντε φερ με την Μαρί Λεπέν για τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου, αποφάσισε να ενεργοποιήσει ένα άρθρο του Συντάγματος, το άρθρο 49, παράγραφος 3, το οποίο επιτρέπει ερήμην ψήφιση σημείων του νομοσχεδίου χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Αυτό πρακτικά άνοιξε τον δρόμο στα κόμματα της αντιπολίτευσης να αμφισβητήσουν την κυβέρνηση, υποβάλλοντας πρόταση μομφής, κάτι για το οποίο είχαν προειδοποιήσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα.
Η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης έχει πλέον κατατεθεί από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο του Μελανσόν, ενώ από την πλευρά της η Μαρίν Λεπέν, μετά από σειρά τηλεφωνημάτων και διαπραγματεύσεων με τον Μισέλ Μπαρνιέ, αποφάσισε τελικά να μην στηρίξει τον Γάλλο πρωθυπουργό και να ψηφίσει την πρόταση μομφής της Αριστεράς αλλά και να καταθέσει και δική της, με το δικό της πλαίσιο.
Αναπάντητα ερωτήματα
Αναλυτές πλέον έχουν στρέψει τη προσοχή τους στην κρίση που διανύει η χώρα, καλούμενοι να απαντήσουν στα ερωτήματα της επόμενης ημέρας
Ποια είναι η τύχη του νομοσχεδίου για τον προϋπολογισμό; Τα νομοσχέδια που απορρίπτονται με μομφή στη Γαλλία δεν είναι τεχνικά νεκρά, αλλά μια υπηρεσιακή κυβέρνηση έχει ελάχιστη νομιμοποίηση να τα περάσει από το κοινοβούλιο ή να επιχειρήσει την εφαρμογή τους με θεσμοθετημένα μέτρα.
Υπάρχουν διαθέσιμες διατάξεις για να αποφευχθεί η πλήρης διακοπή της λειτουργίας την 1η Ιανουαρίου, αλλά το πώς θα τις εφαρμόσει μια αποδυναμωμένη κυβέρνηση – και ο επακόλουθος αντίκτυπος της χρήσης τέτοιων ελιγμών – είναι δύσκολο να προβλεφθεί.
Χωρίς εγχειρίδιο
«Στο τέλος της ημέρας δεν υπάρχει εγχειρίδιο οδηγιών για το τι πρέπει να γίνει εάν δεν εγκριθεί ο προϋπολογισμός», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Oddo BHF, Bruno Cavalier στο Bloomberg. «Δοκιμάζουμε τα όρια ενός συστήματος σε μια χώρα που υποτίθεται ότι είχε την πολιτική σταθερότητα ενός είδους δημοκρατικής μοναρχίας».
Ένα shutdown όπως στην περίπτωση των ΗΠΑ, δηλαδή μιας αναστολής λειτουργίας των ομοσπονδιακών δημόσιών υπηρεσιών είναι μηδενικός για τη Γαλλία, καθώς προβλέπεται νομοθέτηση εκτάκτου ανάγκης, ένας «ειδικός νόμος» που έστω θα παρατείνει την ισχύ του προηγούμενου προϋπολογισμού.
Βέβαια, αυτός εφαρμόζεται από μία ακρωτηριασμένη κυβέρνηση, όπως αυτή θα προκύψει μετά την πρόταση μομφής, με ελάχιστες εξουσίες και επιρροή.
Η επόμενη ημέρα
Εάν η πρόταση μομφής περάσει, η κυβέρνηση του Μπαρνιέ θα υπηρετήσει ως υπηρεσιακή μέχρι ο Μακρόν να ορίσει νέο πρωθυπουργό -ή να επαναδιορίσει τον Μπαρνιέ- για να κάνει μια νέα προσπάθεια για τον προϋπολογισμό. Αλλά δεν υπάρχει προφανής υποψήφιος που θα μπορούσε να συγκεντρώνει πλειοψηφία που να καλύπτει τρία πικρά αντίθετα μπλοκ στην Εθνοσυνέλευση.
Μια δεύτερη επιλογή θα ήταν νέες βουλευτικές εκλογές για να αλλάξει η ισορροπία δυνάμεων στο κοινοβούλιο, αλλά ο Μακρόν δεν μπορεί να το κάνει αυτό μέχρι το καλοκαίρι του 2025, ένα χρόνο μετά τις τελευταίες εκλογές.
Χωρίς να υπάρχει προφανής τρόπος αποκατάστασης της πολιτικής σταθερότητας, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει την παραίτησή του.
«Το σύνταγμά μας είναι σαφές όταν υπάρχει σοβαρή πολιτική κρίση», δήλωσε η Λεπέν. «Είναι απόφαση και ευθύνη του προέδρου».
Διαβάστε επίσης:
Πετρέλαιο: Μικρή άνοδο για το WTI μετά τα θετικά νέα για την μεταποίηση στην Κίνα
Ισραήλ: Νέα επίθεση κατά του Λιβάνου παρά την κατάπαυση πυρός
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Βαρέα και ανθυγιεινά: Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους «κόβει και ράβει» τη ρύθμιση για τους νοσηλευτές
- Πώς Μητσοτάκης και Στουρνάρας «απογείωσαν» τις τράπεζες
- Γιώργος Νίκας: Από τις περιπέτειες με τη SEC και τη θυσία του ακινήτου στο Μανχάταν, τρισευτυχισμένος παππούς στην Ελλάδα [έγγραφο]
- Ο Τσοβόλας, οι φοροφυγάδες και τα νέα όπλα του Πιτσιλή