ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Έκθεση της ελβετικής τράπεζας UBS, που τοποθετεί τη Γαλλία στο βάθρο των χωρών με τους περισσότερους εκατομμυριούχους, προκάλεσε σήμερα την οργή αξιωματούχων της αριστεράς που επανέλαβαν τις επικρίσεις τους εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν, του “προέδρου των πλουσίων”.
Η ετήσια έκθεση “Global Wealth Report” της ελβετικής τράπεζας UBS που δημοσιοποιήθηκε χθες, Τρίτη, καταμέτρησε το 2022 περισσότερους από 2,8 εκατομμύρια ανθρώπους στη Γαλλία η ακίνητη και χρηματική περιουσία των οποίων υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο δολάρια. Ένας αριθμός ελαφρά αυξημένος σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς καταγράφονται 25.000 επιπλέον εκατομμυριούχοι.
Η έκθεση της UBS τοποθετεί έτσι τη Γαλλία στην τρίτη θέση πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες (22,7 εκατομμύρια εκατομμυριούχοι) και την ηπειρωτική Κίνα (6,2 εκατομμύρια) και μπροστά από την Ιαπωνία (2,7 εκατομμύρια), τη Γερμανία (2,6 εκατομμύρια) και το Ηνωμένο Βασίλειο (2,5 εκατομμύρια).
Από 400.000 το 2000, οι Γάλλοι εκατομμυριούχοι μπορεί να ξεπεράσουν τα 4 εκατομμύρια το 2027, σύμφωνα με την έκθεση.
Η αριστερή αντιπολίτευση εκμεταλλεύτηκε αυτά τα στοιχεία για να επαναλάβει τις επιθέσεις της εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίο κατηγορεί ότι επιδείνωσε τις ανισότητες αφότου ανήλθε στην εξουσία το 2017. Ο Γάλλος πρόεδρος επικρίνεται κυρίως επειδή κατήργησε έναν φόρο περιουσίας στις αρχές της πρώτης θητείας του.
«Οι Γάλλοι εκατομμυριούχοι μπορούν να πουν ευχαριστώ στα δημοσιονομικά δώρα του Μακρόν», σχολίασε στο Χ (πρώην Twitter) η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ανυπόταχτης Γαλλίας (ριζοσπαστική αριστερά) στο Ευρωκοινοβούλιο, Μανόν Ομπρί.
Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ εστίασε από την πλευρά του σε ένα άλλο στοιχείο της έκθεσης: στους 3.890 Γάλλους «υπερ-πλούσιους» που διαθέτουν περιουσία άνω των 50 εκατομμυρίων δολαρίων. «Ποιοι είναι τα θύματα;» είπε, αντιπαραθέτοντας αυτές τις μεγάλες περιουσίες με τους 9 εκατομμύρια κατοίκους που ζουν κάτω από όριο της φτώχειας.
Η οικολόγος Σαντρίν Ρουσό έγραψε στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter): «Ιστορικά η δύναμη της Γαλλίας ήταν το κοινωνικό μοντέλο της, ανθεκτικό σε όλες τις κρίσεις και το επίπεδο των ανισοτήτων, μεταξύ των πιο χαμηλών ανάμεσα στις πλούσιες χώρες. Όλα αυτά είναι πίσω μας. Είναι εδώ η αμερικανοποίηση της Γαλλίας που επιβλήθηκε στην αγορά από τον Εμανουέλ Μακρόν».
Διαβάστε επίσης
Ρωσία: Απετράπη προσπάθεια Ουκρανών σαμποτέρ να εισέλθουν στην περιοχή του Μπριάνσκ
ΗΠΑ: Υπέρ της επιβολής δασμών στην Κίνα τάσσονται οι Αμερικανοί