Εμανουέλ Μακρόν (ΑΠΕ)
Η Γαλλία σχεδιάζει να ενισχύσει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της, επιτρέποντας τη χρήση αλγορίθμων ώστε να εντοπίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες ύποπτη δραστηριότητα σε τζιχαντιστικές και άλλες εξτρεμιστικές ιστοσελίδες.
Το νομοσχέδιο αυτό υποβλήθηκε στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε σήμερα, λίγες ημέρες μετά την επίθεση εναντίον μιας αστυνομικού από έναν Τυνήσιο, στα προάστια του Παρισιού.
«Οι τελευταίες εννέα επιθέσεις σε γαλλικό έδαφος διαπράχθηκαν από άτομα που ήταν άγνωστα στις υπηρεσίες ασφαλείας, που δεν βρίσκονταν σε λίστες παρακολούθησης και δεν θεωρούνταν ύποπτα για ριζοσπαστικοποίηση», είπε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter. «Και μόνο για αυτό θα έπρεπε να αναρωτηθούμε για τις μεθόδους συλλογής πληροφοριών που χρησιμοποιούμε», πρόσθεσε.
Ο αντιτρομοκρατικός νόμος που ισχύει σήμερα στη Γαλλία τέθηκε σε εφαρμογή το 2017, αντικαθιστώντας την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» που είχε κηρυχθεί δύο χρόνια νωρίτερα, μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις ενόπλων ισλαμιστών και βομβιστών αυτοκτονίας στο Παρίσι. Ο νόμος αυτός επέτρεπε στις υπηρεσίες ασφαλείας να χρησιμοποιούν αλγόριθμους για να παρακολουθούν εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων ενώ ενίσχυε και τα μέτρα αστυνομικής επιτήρησης, όπως τις «κατ’ οίκον επισκέψεις» σε άτομα που θεωρούνταν ύποπτα για δεσμούς με την τρομοκρατία. Έδινε επίσης τη δυνατότητα στις αρχές να περιορίζουν τις μετακινήσεις των υπόπτων.
Με τον νέο νόμο θα καταστούν μόνιμα αυτά τα προσωρινά μέτρα που όριζε ο νόμος του 2017 και θα επεκταθεί η χρήση αλγορίθμων και στους ιστοτόπους.
«Οι τρομοκράτες έχουν αλλάξει τις μεθόδους επικοινωνίας. Εμείς εξακολουθούμε να είμαστε τυφλοί, να παρακολουθούμε τις τηλεφωνικές γραμμές που κανείς δεν χρησιμοποιεί πια», είπε ο Νταρμανέν.
Ο Τυνήσιος που σκότωσε την αστυνομικό την περασμένη Παρασκευή παρακολουθούσε βίντεο θρησκευτικού περιεχομένου που εξυμνούσαν τον τζιχάντ, λίγο πριν εξαπολύσει την επίθεσή του, σύμφωνα με την εισαγγελία.
Ο νέος νόμος θα δώσει στις υπηρεσίες ασφαλείας περισσότερες εξουσίες να παρακολουθούν και να περιορίζουν τις μετακινήσεις προσώπων που θεωρούνται «υψηλού κινδύνου» μετά την αποφυλάκισή τους, για δύο χρόνια αντί για ένα όπως ισχύει σήμερα. Επίσης, οι δικαστικές αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν μέτρα, για παράδειγμα να διατάξουν την ψυχιατρική παρακολούθηση των αποφυλακισθέντων, σε όσους έχουν εκτίσει τουλάχιστον πέντε χρόνια στη φυλακή για αδικήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία.
Διαβάστε επίσης:
Η Τουρκία κατηγορεί τη Γαλλία για «καταπίεση των μέσων ενημέρωσης»