Για ακόμη μια φορά εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλοι διαδήλωσαν σήμερα σε περισσότερες από 200 πόλεις και κωμοπόλεις της Γαλλίας διαμαρτυρόμενοι για το νέο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, το οποίο μεταξύ άλλων ορίζει ότι η ηλικία συνταξιοδότησης αυξάνεται στα 64 χρόνια από τα 62 που ήταν μέχρι σήμερα.
Κατά περιοχές, μάλιστα, σημειώθηκαν περιστασιακές ταραχές την ώρα που μια χθεσινή συνέντευξη του Μακρόν όξυνε ακόμα περισσότερο τις αντιδράσεις των πολιτικών αντιπάλων του.
Στο Παρίσι, το CGT υπολογίζει ότι συμμετείχαν στη διαδήλωση 800.000 άνθρωποι. Οι αρχές δεν έχουν ανακοινώσει προς το παρόν τη δική τους εκτίμηση.
Ταραχές ξέσπασαν στην κεφαλή της διαδήλωσης, όπου αρκετές εκατοντάδες ριζοσπαστικά στοιχεία, ντυμένα στα μαύρα, έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων, όπως ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Μέλη του κινήματος “Μαύρο Μπλοκ” έσπασαν τα τζάμια ενός μικρού σουπερμάρκετ και επιτέθηκαν σε ένα φαστ-φουντ της αλυσίδας McDonald’s.
«Θα ήθελα να πω ευχαριστώ στον Εμανουέλ Μακρόν. Είναι τόσο αλαζόνας που κάθε φορά που μιλάει έχεις μόνο μια επιθυμία: να πάρεις μια σημαία και να βγεις να διαδηλώσεις» είπε ο Φαμπιάν Βιλεντιέ, συνδικαλιστικό στέλεχος της SUD-Rail. «Το να προσβάλεις εκατομμύρια μισθωτούς, να τους χαρακτηρίζεις ταραξίες και να τους συγκρίνεις με εκείνους που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, είναι χειρότερο από προσβολή», σχολίασε από την πλευρά του ο Μπερανζέρ Κερνόν, του συνδικάτου των σιδηροδρομικών CGT-Cheminots.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας, περίπου 1.000 “ριζοσπαστικά στοιχεία” κατέβηκαν στους δρόμους. Λίγο πριν από τις 17.00 τοπική ώρα (19.00 ώρα Ελλάδας) είχαν προσαχθεί 14 άτομα.
Στη Μασσαλία, τα συνδικάτα μιλούν για ρεκόρ συμμετοχής υποστηρίζοντας πως συμμετείχαν 280.000 άνθρωποι. Η αστυνομία ωστόσο κάνει λόγο μόνο για 16.000, μια διαφορά στις εκτιμήσεις που είναι τυπική σε αυτήν την πόλη της νότιας Γαλλίας.
Στο Μπορντό οι διαδηλωτές ανήλθαν στις 110.000 (επίσης ρεκόρ), στη Ρεν ήταν 35.000 και στη Ναντ 80.000 (22.000 και 25.000 αντίστοιχα, σύμφωνα με την αστυνομία). Στη Ναντ σημειώθηκαν κάποιες αψιμαχίες μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.
Αυτή η ένατη ημέρα πανεθνικής κινητοποίησης σημειώνεται την επομένη της τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε ο πρόεδρος Μακρόν και δύο ημέρες αφότου η αντιπολίτευση δεν κατάφερε να περάσει τις προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης από το κοινοβούλιο. Μολονότι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είναι ιδιαίτερα αντιδημοφιλής στους Γάλλους, ο πρόεδρος εμφανίστηκε ανένδοτος, δηλώνοντας ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί “πριν από τα τέλη του έτους”. Επικαλέστηκε το “γενικό συμφέρον”, την οικονομική δυσπραγία των συνταξιοδοτικών ταμείων και τη γήρανση του πληθυσμού, τη στιγμή που η αντιπολίτευση θεωρεί “άδικη” τη μεταρρύθμιση.
Πολλοί από τους διαδηλωτές σχολίαζαν ότι αυτό που τους έβγαλε στον δρόμο ήταν η στάση του προέδρου. “Πήρα οριστικά την απόφαση να διαδηλώσω χθες, αφού είδα τη συνέντευξη του Μακρόν”, είπε μια εξηντάχρονη καθηγήτρια ορθοφωνίας, η Λοράνς Μπριάν. “Ήταν σαν να μην υπήρχαμε, σαν να μην μας άκουγε”.
Πολλά προβλήματα παρουσιάστηκαν σήμερα στα δρομολόγια των τρένων και του μετρό στο Παρίσι, καθώς τα συνδικάτα είχαν καλέσει τους εργαζόμενους σε μια “μαύρη ημέρα” στον τομέα. Δεκάδες λύκεια και πανεπιστήμια αποκλείστηκαν.
Το υπουργείο Ενεργειακής Μετάβασης προειδοποίησε ότι ο ανεφοδιασμός του Παρισιού και των αεροδρομίων του από τη Νορμανδία “καθίσταται κρίσιμος” λόγω της απεργίας στα διυλιστήρια της TotalEnergies. Η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC) ζήτησε από τις αεροπορικέ εταιρείες να ακυρώσουν σήμερα και αύριο το 30% των πτήσεών τους από το Ορλί και το 20% από τα άλλα αεροδρόμια.
Τα συνδικάτα θα συνεδριάσουν αργότερα απόψε στην έδρα του CFDT στο Παρίσι για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.