• Διεθνής πολιτική

    Γαλλία: «Μαύρη τρύπα» 8 εκατ. ευρώ στο «Ελιζέ» – Σπατάλη 500.000 ευρώ για δείπνο στον Κάρολο με μπλε αστακό

    Εμανουέλ Μακρόν


    Για έλλειμμα ύψους 8 εκατ. ευρώ στο γραφείο του προέδρου Εμάνουελ Μακρόν κάνει λόγο σε έκθεσή του το Cour des Comptes, το ανώτατο ελεγκτικό δικαστήριο της Γαλλίας.

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Politico» είναι χαρακτηριστικό πως ένα δείπνο προς τιμήν του βασιλιά Καρόλου της Βρετανίας κόστισε 475.000 ευρώ.

    Οι δαπάνες του «Ελιζέ» που σχετίζονται με τα διπλωματικά και προεδρικά καθήκοντα του προέδρου, καθώς και τη διοίκηση, το προσωπικό, την ασφάλεια και τη διαχείριση περιουσίας, έφτασαν τα 125 εκατομμύρια ευρώ, με το έλλειμμα να είναι στα 8,3 εκατ.  ευρώ.

    Το έλλειμμα εκτόξευσαν δύο πολυτελή κρατικά δείπνα, με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι και τον βασιλιά Κάρολο Γ’.

    Ο Μακρόν φιλοξένησε τον Κάρολο τον Σεπτέμβριο του 2023 στις Βερσαλλίες, για μια γιορτή με αστέρια με τουλάχιστον 160 προσκεκλημένους, μεταξύ των οποίων ο τραγουδιστής των Rolling Stones, Μικ Τζάγκερ και ο Βρετανός ηθοποιός Χιου Γκραντ.

    Το δείπνο, κατά το οποίο οι καλεσμένοι απόλαυσαν μπλε αστακό και μακαρόν τριαντάφυλλο κόστισε στη γαλλική προεδρία σχεδόν 475.000 ευρώ – συμπεριλαμβανομένων άνω των 165.000 ευρώ για κέτερινγκ και άνω των 40.000 ευρώ για κρασί (συμπεριλαμβανομένου ενός μπουκαλιού Château Mouton Rothschild του 2004) και άλλων ποτών.

    Σπατάλες παντού

    Το Cour des Comptes επέκρινε επίσης τις κακές δεξιότητες σχεδιασμού ταξιδιού της γαλλικής προεδρίας, επισημαίνοντας απώλεια άνω των 830.000 ευρώ που προκλήθηκε από την ακύρωση 12 ταξιδιών που προφανώς δεν επιστρέφονται. Ένα προγραμματισμένο αλλά στη συνέχεια ακυρωμένο ταξίδι στη Γερμανία τον Ιούλιο του 2023 μόνο οδήγησε σε απώλεια σχεδόν 500.000 ευρώ, κυρίως λόγω του κόστους μεταφοράς και διαμονής.

    Απαντώντας για τα ποσά μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, το «Ελιζέ» σχολίασε πως: «Η Γαλλία διατηρεί στενές διπλωματικές σχέσεις με μεγάλο αριθμό χωρών, οι οποίες διοργανώνουν αντίστοιχες εκδηλώσεις όταν υποδέχονται τον αρχηγό του κράτους».

    Διαβάστε επίσης:

    Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ήττα και αποκλεισμός για τη Μαρία Σάκκαρη

    Ουκρανία: Ο ουκρανικός στρατός έπληξε μία ακόμη αποθήκη πετρελαίου στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας

    Τραγωδία στην Κεφαλονιά: Αυτοκτόνησε με μαχαίρι 73χρονος επιχειρηματίας του τουρισμού



    ΣΧΟΛΙΑ