ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, πήρε τελική απόφαση για το ποιος θα γίνει πρωθυπουργός της Γαλλίας και κατέληξε πως σωστός είναι για τη θέση ο πρώην επικεφαλής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ.
Τις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου κέρδισε ο συνασπισμός της Αριστεράς με την ονομασία Νέο Λαϊκό Μέτωπο(Nouveau Front Populaire – NFP) που συμπεριλαμβάνει την Ανυπότακτη Γαλλία(αριστερό ριζοσπαστικό κόμμα), το Σοσιαλιστικό Κόμμα, τους Πράσινους και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, ενώ η κεντρώα συμμαχία του Προέδρου Μακρόν ήρθε δεύτερη και η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν τρίτη.
Όμως, κανένας συνασπισμός κομμάτων ή μεμονωμένο κόμμα δεν κατέφερε να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Το γεγονός αυτό και την ανάγκη σταθερότητας του θεσμού έχει δηλώσει ο Μακρόν ως αιτία για τον μη ορισμό ως Πρωθυπουργού της Lucie Castets που έχει προτείνει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο.
Η άρνηση του Μακρόν να ορίσει ως Πρωθυπουργό την υποψήφια του NFP έχει οδηγήσει σε έντονες αντιδράσεις και οξεία κριτική από τα κόμματα της Αριστεράς κατηγορώντας τον Γάλλο Πρόεδρο για αυταρχισμό, ενώ συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες μέρες.
Τα κόμματα της αριστεράς υπογραμμίζουν ότι για πρώτη φορά δε θα προκύψει πρωθυπουργός από το κόμμα ή τον συνασπισμό κομμάτων που ήρθε πρώτο στις εκλογές, ενώ καυτηριάζουν ότι στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές ο Μακρόν όρισε Πρωθυπουργό από το δικό του κόμμα, που είχε έρθει πρώτο στις εκλογές χωρίς όμως το κόμμα του να είχε πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.
Ο 73χρονος συντηρητικός πολιτικός Μισέλ Μπαρνιέ κατείχε στο παρελθόν διάφορους κυβερνητικούς ρόλους ενώ ήταν και επίτροπος της ΕΕ.
Μια πηγή που πρόσκειται στον Μπαρνιέ είπε στο Reuters ότι υπήρξαν επαφές με το προεδρικό επιτελείο χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.
Ο Μακρόν είχε εξετάσει μια σειρά από πιθανούς υποψήφιους για την πρωθυπουργία τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά κανένας τους δεν συγκέντρωσε αρκετή υποστήριξη που να εγγυάται μια σταθερή κυβέρνηση και δεν υπάρχει και καμία εγγύηση ότι τα πράγματα θα είναι διαφορετικά για τον Μπαρνιέ ή για τον σύμμαχο του Μακρόν, τον Φρανσουά Μπαϊρού, τον οποίο τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ως πιθανό υποψήφιο.
Αλλά τουλάχιστον ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα στη βουλή μετά τις εκλογές στις αρχές Ιουλίου, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα μπλοκάρει άμεσα την υποψηφιότητα του Μπαρνιέ ή του Μπαϊρού, αν πληρούν συγκεκριμένες υποθέσεις.
Ο Μπαρνιέ είναι ένθερμος ευρωπαϊστής και συντηρητικός πολιτικός καριέρας, αλλά σκλήρυνε σημαντικά τον λόγο του στη διάρκεια της αποτυχημένης εκστρατείας του για το προεδρικό χρίσμα του συντηρητικού κόμματός του το 2021 λέγοντας ότι η μετανάστευση είναι ανεξέλεγκτη, κάτι με το οποίο συμφωνεί ο Εθνικός Συναγερμός.
Οπως δήλωσε στο δίκτυο BFM TV ο βουλευτής του Συναγερμού Σεμπαστιάν Σενού, το ακροδεξιό κόμμα θα περιμένει να δει τι έχει να πει ο Μπαρνιέ για τη μετανάστευση και για την αλλαγή του γαλλικού εκλογικού συστήματος.
Από την πλευρά του ο Λοράν Ζακομπελί, επίσης βουλευτής του Συναγερμού, είπε ότι μια προϋπόθεση είναι η συντομότερη δυνατή διάλυση της βουλής, το οποίο τοποθετείται χρονικά στις αρχές Ιουλίου τον επόμενο χρόνο.
Σημειώνεται ότι με βάση το Γαλλικό Σύνταγμα δεν μπορεί να διαλυθεί το Κοινοβούλιο και να προκηρυχθούν νέες εκλογές εάν δεν περάσει ένας τουλάχιστον χρόνος από την ημέρα διεξαγωγής των τελευταίων βουλευτικών εκλογών.
“Ο Εθνικός Συναγερμός θέλει έναν πρωθυπουργό που να δεσμεύεται στη διάλυση, το συντομότερο δυνατό, της βουλής και στην καθιέρωση της απλής αναλογικής (για τις βουλευτικές εκλογές)”, δήλωσε ο Ζακομπελί στο TF1.
Μολαταύτα, ο Εθνικός Συναγερμός δεν είναι ιδιαίτερα ένθερμος υποστηρικτής του Μπαρνιέ.
“Βγάζουν από τη ναφθαλίνη αυτούς που κυβέρνησαν τη Γαλλία για 40 χρόνια”, σχολίασε ο Ζακομπελί.
Τέλος, νέο κύκλο επικρίσεων και πολιτικής κρίσης ανοίγει και το ενδεχόμενο συγκρότησης της νέας κυβέρνησης με τη στήριξη των ψήφων της ακροδεξιάς.
Διαβάστε επίσης:
Μακρόν: Σε αναζήτηση πρωθυπουργού – Στο τραπέζι η πρόταση για Καζνέβ, αντιδρά η Αριστερά
Ψηφιακή κάρτα για 1,5 εκατ. εργαζόμενους το φθινόπωρο – Αύξηση αποδοχών από υπερωρίες
FT: Το comeback των ελληνικών τραπεζών απειλείται από το παρελθόν τους;