ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Δυο μέρες μετά τη διάλυση της Γαλλικής Βουλής από τον Εμανουέλ Μακρόν, τα κόμματα ετοιμάζονται πυρετωδώς για τους δύο γύρους των βουλευτικών εκλογών (30 Ιουνίου και 7 Ιουλίου).
Σε θέση μάχης πλέον, διαμορφώνονται σε 3 κύριες ομάδες, τρία μπλοκ κομμάτων: Στο κέντρο ο Εμμανουέλ Μακρόν με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Ατάλ. Στην Ακροδεξιά, η Εθνική Συσπείρωση με τη Μαρίν Λεπέν και τον Ζορντάν Μπαρντελά, που επιχειρεί την απορρόφηση τόσο των Ρεπουμπλικανών στα αριστερά του, όσο και μελών του κόμματος Ρεκονκέτ του Ερικ Ζεμούρ ακροδεξιά. Το τρίτο μπλοκ συνθέτουν τα 4 κόμματα της Αριστεράς (Ανυπότακτοι, Οικολόγοι, Σοσιαλιστές, Κομμουνιστές).
Συμμετέχει ο Μελανσόν;
Ύστερα από 96 ώρες διαπραγματεύσεων, τα αριστερά κόμματα κατέληξαν χθες επίσημα στη σύσταση του “Νέου Λαϊκού Μετώπου”, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης Ένωσης (NUPES) που είχε δημιουργήσει ο Ζαν Λικ Μελανσόν με επικεφαλής τους Ανυπότακτους. Η ιδιαιτερότητα του Λαϊκού Μετώπου, είναι ότι έγινε χωρίς τη συμμετοχή του Μελανσόν, που για πολλούς εκλογείς είναι απωθητικός, αλλά και υιοθετώντας ορισμένες αρχές στον αντίποδα των ακραίων θέσεων των Ανυπότακτων.
Μετά από 4 μέρες σιωπής, αυτός που έδωσε ελπίδες στην Αριστερά φτάνοντας το 14,5% στις ευρωεκλογές, ο Ραφαέλ Γκλυκσμάν, εξήγησε σήμερα το πρωί ότι συμμετείχε ενεργά στη διαμόρφωση του προγράμματος του Λαϊκού Μετώπου. “Το μόνο που μ’ ενδιαφέρει”, είπε, “είναι να μην κερδίσει η Ακροδεξιά”. Στη δε περίπτωση νίκης του Λαϊκού Μετώπου διαβεβαίωσε ότι πρωθυπουργός δεν θα είναι ο Μελανσόν, αλλά ένα άτομο συναίνεσης.
“Πρόγραμμα Ρήξης”
Νωρίς το απόγευμα οι αρχηγοί των 4 κομμάτων του Λαϊκού Μετώπου ανήγγειλαν την ολοκλήρωση του προγράμματός τους που ονόμασαν “Πρόγραμμα Ρήξης”. Πρόκειται για πρόγραμμα “απόλυτης ρήξης με την έως τώρα πολιτική του Μακρόν” προλόγισε ο επικεφαλής των Ανυπότακτων.
Ανάμεσα στα κυριότερα στοιχεία είναι μέτρα για την αγοραστική δύναμη των Γάλλων με μπλοκάρισμα των τιμών στα τρόφιμα και την ενέργεια, ακύρωση ορισμένων αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων του Μακρόν, επιστροφή του φόρου στους πλουσίους που είχε ο ίδιος ακυρώσει, αλλά και συνέχιση της βοήθειας στην Ουκρανία. Στο πρόγραμμα χρησιμοποιείται η έννοια της τρομοκρατίας για τη Χαμάς, και δίνεται νέα πολιτική κατεύθυνση στην οικολογία. Χαρακτηρίζεται ως πρόγραμμα “κοινωνικής έκτακτης ανάγκης” με στόχο την “αλλαγή της ζωής των Γάλλων”.
Διαβάστε επίσης:
Ανασχηματισμός: Ορκίστηκαν οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί
Άμφισσα: Γυναίκα κατήγγειλε με αίματα στο πρόσωπο τον ξυλοδαρμό από τον σύζυγό της (Βίντεο)
Γιατί ο Μητσοτάκης «έφαγε» τον Σκρέκα, ο φόβος για Θεοδωρικάκο και μια κίνηση… δίκοπο μαχαίρι
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυβέρνηση σε Κομισιόν για ηλεκτρικό ρεύμα: Δώστε λύση τώρα ή θα το λύσουμε μόνοι μας -Επιτρέψτε Μηχανισμό Υπερεσόδων
- Καραβίας (Eurobank): Ζητάμε πολιτική σταθερότητα, κίνητρα για επενδύσεις, περισσότερες μεταρρυθμίσεις
- Ελλάκτωρ: Με ακίνητα αξίας 80 εκατ. του Χόλτερμαν εξασφαλίζει ρευστότητα η Reds
- Μάχη για το έργο κυβερνοασφάλειας των συστημάτων του δημοσίου αξίας €100 εκατ. – Ποιοι το διεκδικούν