• Διεθνής πολιτική

    Γαλλία: Κατατίθεται ο προϋπολογισμός, δοκιμάζεται η κυβέρνηση

    • NewsRoom
    Μισέλ Μπαρνιέ

    Μισέλ Μπαρνιέ


    Την πρώτη της μεγάλη δοκιμασία στο κοινοβούλιο ετοιμάζεται να περάσει η κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ στη Γαλλία ενόψει της κατάθεσης του σχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2025 και της επ’ αυτού διαβούλευσης που θα ξεκινήσει σήμερα το βράδυ στη γαλλική Εθνοσυνέλευση. Ένα σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού που, υπό την πίεση των αγορών αλλά και των Βρυξελλών, προβλέπει την εξοικονόμηση ενός ποσού της τάξης των 60 δισ. ευρώ, που θα προέλθει σε μεγάλο βαθμό από τη μείωση των κρατικών δαπανών και σε λιγότερο βαθμό από την αύξηση των φορολογικών εσόδων.

    Με δεδομένη την έλλειψη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αλλά και τη διάσταση απόψεων μεταξύ των κομμάτων που θεωρητικά στηρίζουν την κυβέρνηση Μπαρνιέ, η έγκριση του νέου κρατικού προϋπολογισμού της Γαλλίας διά της κοινοβουλευτικής οδού θεωρείται μάλλον ανέφικτη.

    Τούτου δοθέντος, οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως για ακόμη μια φόρα, επί προεδρίας Μακρόν, η κυβέρνηση θα κάνει χρήση του άρθρου 49.3 του γαλλικού Συντάγματος το οποίο της παρέχει την δυνατότητα να νομοθετεί χωρίς να προαπαιτείται ψηφοφορία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

    Στην περίπτωση αυτή, η κυβέρνηση της Γαλλίας θα βρεθεί για ακόμη μια φορά αντιμέτωπη με πρόταση μομφής η οποία, για να εγκριθεί και να οδηγήσει στην πτώση της, θα πρέπει να υπερψηφιστεί τόσο από την ακροδεξιά παράταξη της Μαρίν Λεπέν όσο και από το σύνολο σχεδόν των βουλευτών των κομμάτων που μετέχουν στη συμπαράταξη των κομμάτων της Αριστεράς, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο.

    Τα αριστερά κόμματα έχουν αφήσει να εννοηθεί πως προτίθενται να καταθέσουν πρόταση μορφής πριν ακόμη ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις στο κοινοβουλευτικό επίπεδο. Η επικεφαλής των ακροδεξιών βουλευτών στην Εθνοσυνέλευση Μαρίν Λεπέν έχει αφήσει να εννοηθεί πως στην παρούσα φάση δεν αναμένεται να υπερψηφίσει την πρόταση μομφής, ωστόσο ο πρόεδρος του κόμματός της Τζορντάν Μπαρντελά δεν απέκλεισε να συμβεί αυτό σε μεταγενέστερη φάση.

    Διαβάστε επίσης:

    Χ. Σταϊκούρας: Ανησυχητικά περιστατικά στον σιδηρόδρομο, πρέπει να απαντηθούν αρμοδίως

    Eurojackpot extra: Επιπλέον €2,5 εκατ. στην κλήρωση της Τρίτης για τους νικητές της κατηγορίας 4+1

    Τράπεζα Αττικής: Τι αναφέρεται στην ενημέρωση του Χ.Α. προς τους χρηματιστές – Επανεκκίνησε η διαπραγμάτευση



    ΣΧΟΛΙΑ