Υπό καθεστώς κράτησης θα μεταφερθούν προς ανάκρισηαπό τις Αρχές τέσσερις Γάλλοι αστυνομικοί που κατηγορούνται για τον ξυλοδαρμό μαύρου μουσικού παραγωγού στο Παρίσι.

Οι τέσσερις αστυνομικοί έχουν τεθεί από την Πέμπτ σε διαθεσιμότητα και κρατούνται στην Γενική Επιθεώρηση της Γαλλικής Αστυνομίας, η οποία είναι επιφορτισμένη με την έρευνα που ξεκίνησε την Τρίτη για «βιαιοπραγία» και «ψευδή καταμήνυση».

Η υπόθεση έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στη Γαλλία. Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν δήλωσε χθες ότι θα ζητήσει την αποπομπή των αστυνομικών, «μόλις τα γεγονότα εξακριβωθούν από την δικαιοσύνη» μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε «ιδιαίτερα σοκαρισμένος» από το πεντάλεπτο βίντεο που δείχνει τον ξυλοδαρμό του μουσικού παραγωγού και ζήτησε από τον υπουργό του των Εσωτερικών την επιβολή αυστηρών κυρώσεων κατά των δραστών της επίθεσης.

Ο Ζεράλντ Νταρμανέν, που θα καταθέσει τη Δευτέρα ενώπιον της Νομοθετικής Επιτροπής της Εθνοσυνέλευσης, δήλωσε μιλώντας στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό ότι οι αστυνομικοί αυτοί «σπίλωσαν τη στολή της Δημοκρατίας».

Βίντεο από το περιστατικό που σημειώθηκε στις 21 Νοεμβρίου πρωτοδημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο Loopsider και δείχνει έναν άνδρα να δέχεται χτυπήματα από αστυνομικούς στην είσοδο ενός στούντιο μουσικής στο Παρίσι.

«Με αποκάλεσαν βρωμοαράπη πολλές φορές την ώρα που με γρονθοκοπούσαν», κατήγγειλε το θύμα, ο Μισέλ Ζεκλέρ, ο οποίος κατέθεσε μήνυση στη Γενική Επιθεώρηση της Γαλλικής Αστυνομίας (IGPN).

Αρχικά τέθηκαν σε διαθεσιμότητα τρεις αστυνομικοί, ενώ στη συνέχεια προστέθηκε και ένας τέταρτος, που πήγε να τους ενισχύσει στη διάρκεια του περιστατικού και ο οποίος φέρεται να πέταξε ένα δακρυγόνο μέσα στο στούντιο μουσικής, όπως δήλωσε στο AFP μια πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με την κατάθεση των αστυνομικών, τα τρία μέλη των δυνάμεων της τάξης επενέβησαν το Σάββατο για να συλλάβουν τον Ζεκλέρ επειδή δεν φορούσε μάσκα. «Την ώρα που προσπαθούσαμε να τον συλλάβουμε, μας έσπρωξε με βία μέσα στο κτίριο», ισχυρίσθηκαν.

Η υπόθεση συμπίπτει με την πολεμική που έχει προκαλέσει στην Γαλλία το νομοσχέδιο που απαγορεύει την μετάδοση οπτικού υλικού που δείχνει τις δυνάμεις ασφαλείας εν δράσει και μετά την βίαιη διάλυση καταυλισμού προσφύγων στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας.

Εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης και πολλών οργανώσεων καταγγέλλουν ένα νομοσχέδιο που πλήττει το δικαίωμα στην ενημέρωση. Το κείμενο προβλέπει επίσης την εκτεταμένη χρήση drone και την ταυτοποίηση προσώπων μέσω των καμερών παρακολούθησης.