Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά έφθασε σήμερα στο Ραμπάτ για να προετοιμάσει την επίσημη επίσκεψη του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν που έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του 2023 με τη δύσκολη αποστολή να κατευνάσει την ένταση στις διμερείς σχέσεις, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η κρίση σε σχέση με τις θεωρήσεις εισόδου, η πίεση του Μαρόκου να αναγνωρίσει η Γαλλία τον “μαροκινό χαρακτήρα” της Δυτικής Σαχάρας, υποψίες παρακολούθησης του τηλεφώνου του Γάλλου προέδρου και υπουργών: τα θέματα που προκαλούν εντάσεις είναι πολλά.

1

Το Ελιζέ δεν ανακοίνωσε ακόμη τις ημερομηνίες της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί το “πρώτο τρίμηνο” του 2023.

Η Κατρίν Κολονά θα γίνει δεκτή αύριο, Παρασκευή, από τον Μαροκινό ομόλογό της Νάσερ Μπουρίτα, “με τον οποίο θα συζητήσει όλες τις διαστάσεις της εξαιρετικής διμερούς συνεργασίας μεταξύ του Μαρόκου και της Γαλλίας”, δήλωσε σήμερα η Αν-Κλερ Λεζάντρ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, δίνοντας έμφαση στα θετικά στοιχεία της σχέσης μεταξύ των δυο χωρών.

Για παράδειγμα, επικαλέστηκε τον τομέα της εκπαίδευσης. Στο Μαρόκο, σε 40 εγκεκριμένα γαλλικά σχολεία φοιτούν περισσότεροι από 46.000 μαθητές, από τους οποίους το 69% είναι Μαροκινοί, υπογράμμισε. “Από την άλλη πλευρά, οι Μαροκινοί φοιτητές αντιπροσωπεύουν “την πρώτη ομάδα των ξένων φοιτητών στη Γαλλία”, που σπουδάζουν στις καλύτερες σχολές μηχανικών και εμπορίου.

Το 2022, 16 Μαροκινοί έγιναν δεκτοί στη φημισμένη Πολυτεχνική Σχολή του Παρισιού, “δηλαδή περισσότεροι από το 1/3 των αλλοδαπών που γίνονται δεκτοί σε αυτήν” δήλωσε επίσης η εκπρόσωπος.

Το Παρίσι και το Ραμπάτ έχουν επίσης στενές οικονομικές σχέσεις, καθώς το Μαρόκο είναι ο “πρώτος προορισμός των Γάλλων επενδυτών στην αφρικανική ήπειρο”.

Πέρα από αυτή την “εξαίρετη” συνεργασία, η Κολονά και ο Μπουρίτα “θα μιλήσουν για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνέπειές του, όπως η επισιτιστική ανασφάλεια που πλήττει ιδιαιτέρως την αφρικανική ήπειρο”, πρόσθεσε η Λεζάντρ.

Το θέμα με τις βίζες θα συζητηθεί επίσης, δήλωσε, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Το Παρίσι είχε αποφασίσει να μειώσει κατά το ήμισυ τις άδειες εισόδου που χορηγούνται στους Μαροκινούς, επικαλούμενο την απροθυμία του βασιλείου να δεχθεί εκ νέου τους πολίτες του που ήταν παράτυποι μετανάστες στη Γαλλία. Ένα μέτρο που καταδικάστηκε από το Ραμπάτ, ανθρωπιστικές ΜΚΟ και γαλλόφωνους μαροκινούς κύκλους.

Διαβάστε επίσης

Σ. Μισέλ προς Ν. Αναστασιάδη: Ένα μεγάλο ευχαριστώ και εγκάρδιες ευχές για ό,τι καλύτερο

Φινλανδία: Ο υπουργός Άμυνας παίρνει δίμηνη άδεια πατρότητας εν μέσω διαβουλεύσεων για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ