Μετανάστες που ξεπαγιάζουν από το κρύο, σύλλογοι που δεν έχουν χρήματα και ταλαιπωρημένοι κάτοικοι: μια επίσκεψη της δημάρχου του Παρισιού Αν Ινταλγκό σε έναν αφγανικό καταυλισμό σήμερα αναζωπύρωσε τις εντάσεις γύρω από αυτό το μέρος που ήδη εκκενώθηκε δύο φορές μέσα σε έξι εβδομάδες.

Ο καταυλισμός αυτός που διαλύθηκε δύο φορές, στις 27 Οκτωβρίου και στις 17 Νοεμβρίου, βρίσκεται βορείως της γαλλικής πρωτεύουσας και καταλήφθηκε και πάλι από 300 ανθρώπους, το “95% Αφγανοί”, σύμφωνα με τον Πολ Αλοζί, υπεύθυνο για θέματα μετανάστευσης στους Γιατρούς του Κόσμου (MdM). “Είναι ένας φαύλος κύκλος”, δηλώνει.

1

 “Οι περισσότεροι έρχονται για να ζητήσουν άσυλο και έκαναν το αίτημά τους στη νομαρχία”, διευκρινίζει στο Γαλλικό Πρακτορείο. Αυτό είχε συμβεί πριν διαλυθεί τις δύο προηγούμενες φορές.

Εκατό σκηνές και μερικά κοντέινερ που έχουν μετατραπεί σε αυτοσχέδια καταφύγια συνθέτουν τον καταυλισμό που έχει στηθεί στα βόρεια του Παρισιού, κάτω από το εναέριο μετρό, στο Λα Σαπέλ. Όταν ένας άνδρας μέσα σε μια σκηνή βάζει ένα αφγανικό τραγούδι στο τηλέφωνό του, η φωνή της τραγουδίστριας καλύπτεται γρήγορα από έναν θόρυβο λίγα μέτρα πιο πάνω.

“Δεν υπάρχουν αρκετές σκηνές και υπνόσακοι για όλους. Ορισμένοι μας λένε ότι κοιμούνται κάτω από κομμάτια πλαστικού”, προσθέτει ο Πολ Αλοζί.

Το παραδέχεται: μπροστά σε έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων στον δρόμο, “η βοήθεια πηγαίνει στους πιο ευάλωτους, τις γυναίκες και τα παιδιά, σε βάρος των ανδρών που έχουν καταλάβει αυτό τον καταυλισμό”.

“Μια ανθρωπιστική κατάσταση που δεν είναι αξιοπρεπής”, δήλωσε η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, η οποία μετέβη στο σημείο το απόγευμα της Παρασκευής για μια σύντομη επίσκεψη. “Πρέπει να βρούμε λύσεις, θέλουμε να τις βρούμε μαζί με το κράτος”.

“Ούτε χρήματα, ούτε στέγη”

Η “στέγαση” των ανθρώπων που κοιμούνται στον δρόμο εμπίπτει στην αρμοδιότητα του κράτους. Όμως για τη δήμαρχο του Παρισιού “βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την κρατική αδράνεια”.

Όταν αντιμετώπισε την αντίδραση εξοργισμένων κατοίκων της περιοχής λόγω της εμφάνισης πολλών κατασκηνώσεων στη γειτονιά τα τελευταία χρόνια, η δήμαρχος διαβεβαίωσε τον Τύπο ότι “θέλει να πει στους κατοίκους (…) ότι βρισκόμαστε εδώ και για να επιλύσουμε αυτήν την κατάσταση”.

“Θα ξανάρθουμε όσες φορές χρειαστεί”, διαβεβαίωσε με μήνυμά της στο Twitter μετά την επίσκεψή της.

Οι θερμοκρασίες μπορεί να πέσουν υπό το μηδέν τη νύχτα και όσοι διαμένουν στον καταυλισμό μαρτυρούν την εξαθλίωσή τους. “Δεν έχουμε χρήματα, ούτε φαγητό, ούτε παπούτσια, ούτε στέγη”, είπε ο Μουσταφά στο Γαλλικό Πρακτορείο (που δεν θέλησε να πει το επίθετό του), ο οποίος έφτασε στη Γαλλία τον Δεκέμβριο του 2021 από την αφγανική επαρχία Παρβάν που συνορεύει με την επαρχία της Καμπούλ.

“Όταν ανάβουμε φωτιά, έρχονται οι αστυνομικοί να μας πουν να σταματήσουμε”, προσθέτει ο Αμπντουλάχ Σάλεχ, ο οποίος κατάγεται από την επαρχία Νανγκαρχάρ, που συνορεύει με το Πακιστάν. Ή να τη σβήσουν οι ίδιοι “για λόγους ασφαλείας”, διευκρινίζει ο Πολ Αλοζί.

Παρά το τσουχτερό κρύο, οι φωτιές είναι ένας από τους λίγους τρόπους θέρμανσης: ο ήλιος δύει και ένας από τους μετανάστες ανάβει ένα αυτοσχέδιο μαγκάλι. Δέκα μετανάστες, ορισμένοι ντυμένοι με ένα απλό φούτερ, μαζεύονται γύρω από τη φωτιά.

Διαβάστε επίσης

Ισπανία: Η ενεργειακή ασφάλεια στο επίκεντρο της συνόδου της EUMED9

Τουρκία: Αυξάνονται τα δεξαμενόπλοια που παραμένουν εγκλωβισμένα στο Βόσπορο