ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η δημοσκόπηση διεξήχθη μετά τη νίκη της Πεκρές, το Σάββατο, στις προκριματικές εκλογές του κόμματός της και τις δύο προεκλογικές συγκεντρώσεις των δύο άλλων διεκδικητών της προεδρίας, του ακροδεξιού Ερίκ Ζεμούρ και του ηγέτη της Ανυπότακτης Γαλλίας (ριζοσπαστική αριστερά), Ζαν-Λυκ Μελανσόν, την Κυριακή.
Η Βαλερί Πεκρές επωφελήθηκε από το «φαινόμενο των προκριματικών» και κέρδισε 11 μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση του ίδιου ινστιτούτου, στις 23/24 Νοεμβρίου.
Το ποσοστό του Εμανουέλ Μακρόν μειώθηκε κατά δύο μονάδες, στο 23%. Εάν οι δυο τους περάσουν στον δεύτερο γύρο, η Πεκρές φαίνεται να επικρατεί, με ποσοστό 52% έναντι 48% για τον Μακρόν.
Στον πρώτο γύρο και οι δύο προηγούνται με διαφορά από την Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Συναγερμού (15%, πτώση 5 μονάδων) και από τον Ζεμούρ (14%, άνοδος 1 μονάδας).
Οι υποψήφιοι της αριστεράς βρίσκονται όλοι κάτω από το 10%.
Η πρόθεση ψήφου δεν συνιστά πρόβλεψη του αποτελέσματος των εκλογών. Δίνει μόνο μια ένδειξη του συσχετισμού δυνάμεων και της δυναμικής των υποψηφίων την ημέρα που διεξήχθη η δημοσκόπηση. Αυτή της Elabe έγινε στις 6/7 Δεκεμβρίου, διαδικτυακά, σε δείγμα 1.474 προσώπων από τη μητροπολιτική Γαλλία, εκ των οποίων οι 1.354 είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους.
Το περιθώριο στατιστικού λάθους ανέρχεται στο 1,2-3,1%.
Διαβάστε επίσης
Πούτιν-Μπάιντεν: Πάνω από δύο ώρες διήρκεσε η συνομιλία τους
Μπάιντεν: Επικοινωνία με Μακρόν, Μέρκελ, Τζόνσον και Ντράγκι πριν τη τηλεδιάσκεψη με Πούτιν
Τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ: Σκέψεις για ενίσχυση της συνεργασίας σε στρατιωτικό και αμυντικό-βιομηχανικό τομέα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σε αχαρτογράφητα νερά οι εταιρείες τεχνολογίας – Ποιοι λένε «Πρώτα η Ευρώπη»
- Χρηματιστήριο: Tι μπορεί να επαναφέρει ακόμα και σήμερα την αγορά, ποια χαρτιά πλήρωσαν την «μήνιν» των πωλητών
- Τα guts των Σαράντη και Φέσσα, γιατί είναι έξαλλοι στο ΜΜ με την Απαλαγάκη, η δωρεά του Πατέρα και οι νέες περιπέτειες των Coustas στις Σπέτσες
- Εύθραυστες ισορροπίες στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας: Οι σύμμαχοι, ο ρόλος του Τραμπ και η αστάθεια στις αγορές