ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Εικοσιτέσσερις ώρες μετά την παρέμβαση του Εμανουέλ Μακρόν η οργή ξεχείλισε στους δρόμους των μεγάλων πόλεων στη Γαλλία για την αδιάλλακτη στάση του προέδρου και την επιμονή της κυβέρνησης να εφαρμόσει την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.
Σύμφωνα με τα συνδικάτα περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν σε εκατοντάδες σημεία της γαλλικής επικρατείας.
Το υπουργείο Εσωτερικών κατεβάζει τον αριθμό στο 1,5 εκατομμύρια.
Τις δυναμικές διαδηλώσεις και πορείες ακολούθησαν σποραδικά επεισόδια και συγκρούσεις με την αστυνομία στο Παρίσι και άλλες πόλεις. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων στο Παρίσι και προχώρησε σε 80 συλλήψεις σε όλη τη χώρα ενώ πυρκαγιά έπληξε την εξώπορτα του δημαρχείου στη νοτιοδυτική πόλη του Μπορντό το απόγευμα της Πέμπτης μετά από μια ημέρα διαδηλώσεων και συγκρούσεων. Δεν έχει διευκρινιστεί ποιος ευθύνεται για την πυρκαγιά, η οποία κατασβέστηκε γρήγορα από τους πυροσβέστες.
Αποκλεισμένες σιδηροδρομικές γραμμές, κλειστά διυλιστήρια, προβλήματα στην κυκλοφορία, απεργίες, διαδηλώσεις, κλειστά σχολεία, νοσοκομεία με απεργιακές βάρδιες, ήταν τα αποτελέσματα της χθεσινής “μητέρας όλων των απεργιών” όπως την ονόμασαν τα συνδικάτα.
Η κινητοποίηση ήταν τεράστια σε όγκο και εντονότατη σε παλμό και κατέγραψε μια νέα αύξηση της ριζοσπαστικοποίησης, κυρίως μεταξύ των νερών Γάλλων, που όλο και περισσότερο συναθροίζονται γύρω από το “Μαύρο Μπλοκ” των διαδηλωτών της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και των αναρχικών
«Θα ήθελα να πω ευχαριστώ στον Εμανουέλ Μακρόν. Είναι τόσο αλαζόνας που κάθε φορά που μιλάει έχεις μόνο μια επιθυμία: να πάρεις μια σημαία και να βγεις να διαδηλώσεις» είπε ο Φαμπιάν Βιλεντιέ, συνδικαλιστικό στέλεχος της SUD-Rail. «Το να προσβάλεις εκατομμύρια μισθωτούς, να τους χαρακτηρίζεις ταραξίες και να τους συγκρίνεις με εκείνους που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, είναι χειρότερο από προσβολή», σχολίασε από την πλευρά του ο Μπερανζέρ Κερνόν, του συνδικάτου των σιδηροδρομικών CGT-Cheminots.
Στο Παρίσι, το CGT υπολογίζει ότι συμμετείχαν στη διαδήλωση 800.000 άνθρωποι. Οι αρχές δεν έχουν ανακοινώσει προς το παρόν τη δική τους εκτίμηση.
Ταραχές ξέσπασαν στην κεφαλή της διαδήλωσης, όπου αρκετές εκατοντάδες ριζοσπαστικά στοιχεία, ντυμένα στα μαύρα, έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων, όπως ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Μέλη του κινήματος «Μαύρο Μπλοκ» έσπασαν τα τζάμια ενός μικρού σουπερμάρκετ και επιτέθηκαν σε ένα φαστ-φουντ της αλυσίδας McDonald’s.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας, περίπου 1.000 «ριζοσπαστικά στοιχεία» κατέβηκαν στους δρόμους.
Ρεκόρ συμμετοχής
Τα συνδικάτα μιλούν επίσης για ρεκόρ συμμετοχής στις κινητοποιήσεις στη Μασσαλία: 280.000 άνθρωποι. Η αστυνομία ωστόσο κάνει λόγο μόνο για 16.000, μια διαφορά στις εκτιμήσεις που είναι τυπική σε αυτήν την πόλη της νότιας Γαλλίας.
Στο Μπορντό οι διαδηλωτές ανήλθαν στις 110.000 (επίσης ρεκόρ), στη Ρεν ήταν 35.000 και στη Ναντ 80.000 (22.000 και 25.000 αντίστοιχα, σύμφωνα με την αστυνομία). Στη Ναντ σημειώθηκαν κάποιες αψιμαχίες μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.
Αυτή η ένατη ημέρα πανεθνικής κινητοποίησης σημειώνεται την επομένη της τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε ο πρόεδρος Μακρόν και δύο ημέρες αφότου η αντιπολίτευση δεν κατάφερε να περάσει τις προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης από το κοινοβούλιο. Μολονότι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είναι ιδιαίτερα αντιδημοφιλής στους Γάλλους, ο πρόεδρος εμφανίστηκε ανένδοτος, δηλώνοντας ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί «πριν από τα τέλη του έτους». Επικαλέστηκε το «γενικό συμφέρον», την οικονομική δυσπραγία των συνταξιοδοτικών ταμείων και τη γήρανση του πληθυσμού, τη στιγμή που η αντιπολίτευση θεωρεί «άδικη» τη μεταρρύθμιση.
Πολλοί από τους διαδηλωτές σχολίαζαν ότι αυτό που τους έβγαλε στον δρόμο ήταν η στάση του προέδρου. «Πήρα οριστικά την απόφαση να διαδηλώσω χθες, αφού είδα τη συνέντευξη του Μακρόν», είπε μια εξηντάχρονη καθηγήτρια ορθοφωνίας, η Λοράνς Μπριάν. «Ήταν σαν να μην υπήρχαμε, σαν να μην μας άκουγε».
457 προσαγωγές, 441 τραυματισμοί αστυνομικών
Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλντ Νταρμανέν ανακοίνωσε ότι κατά την χθεσινή ένατη ημέρα κινητοποιήσεων κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος έγιναν 457 προσαγωγές, ενώ τραυματίσθηκαν 441 αστυνομικοί και χωροφύλακες.
Σε δηλώσεις του στο δίκτυο Cnews, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι υπήρξαν 903 φωτιές κοινόχρηστων αντικειμένων και σκουπιδιών χθες στο Παρίσι κατά την διάρκεια της διαδήλωσης των συνδικάτων.
Ο υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε την διαπίστωση για την ριζοσπαστικοποίηση του κινήματος των διαδηλωτών επιρρίπτοντας γι΄αυτό την ευθύνη στην άκρα αριστερά.
«Η άκρα αριστερά θέλει να επιτεθεί κατά της Δημοκρατίας», είπε προσθέτοντας ότι χρειάζεται ένα «συλλογικό μήνυμα καταδίκης».
Ο Ζεράλντ Νταρμανέν εξέφρασε την έκπληξή του για την έλλειψη αντίδρασης των πολιτικών για τους τραυματισμένους και χωροφύλακες που φθάνουν τους χίλιους από την έναρξη των κινητοποιήσεων. Εκανε δε λόγο για ένα είδος «εθνικού σπορ που συνίσταται στην αμαύρωση» των δυνάμεων ασφαλείας.
«Η χώρα πρέπει να ξυπνήσει και να καταδικάσει την άκρα αριστερά και τους ταραξίες. Δεν είναι πολλοί, αλλά είναι εξαιρετικά βίαιοι», είπε.
Αναφερόμενος στα black blocks, τους ταραξίες, ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται σε 1.500 κατά την χθεσινή διαδήλωση στο Παρίσι, ο Ζεράλντ Νταρμανέν δήλωσε ότι θα πρέπει να αποκαλούνται «black bourges (μεγαλοαστοί)», διότι προέρχονται από εύπορες οικογένειες και πρόσθεσε ότι αν «μπορούσαν να σκοτώσουν» έναν αστυνομικό ή χωροφύλακα «θα χαίρονταν».
Ο υπουργός χαιρέτισε το «εξαιρετικό» έργο των δυνάμεων της τάξης για την αποτροπή «θανάτου». «Δεν υπήρξε νεκρός, δεν υπήρξε βαρύς τραυματισμός» είπε προσθέτοντας ωστόσο ότι υπήρξε ένας βαρύς τραυματισμός διαδηλώτριας στην Ρουέν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.
«Μαύρη ημέρα» στη Γαλλία
Πολλά προβλήματα παρουσιάστηκαν στα δρομολόγια των τρένων και του μετρό στο Παρίσι, καθώς τα συνδικάτα είχαν καλέσει τους εργαζόμενους σε μια «μαύρη ημέρα» στον τομέα. Δεκάδες λύκεια και πανεπιστήμια αποκλείστηκαν.
Το υπουργείο Ενεργειακής Μετάβασης προειδοποίησε ότι ο ανεφοδιασμός του Παρισιού και των αεροδρομίων του από τη Νορμανδία «καθίσταται κρίσιμος» λόγω της απεργίας στα διυλιστήρια της TotalEnergies. Η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC) ζήτησε από τις αεροπορικέ εταιρείες να ακυρώσουν σήμερα και αύριο το 30% των πτήσεών τους από το Ορλί και το 20% από τα άλλα αεροδρόμια.
Τα συνδικάτα αναμενόταν να συνεδριάσουν αργά χθες το βράδυ στην έδρα του CFDT στο Παρίσι για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.
«Στο στόχαστρο» των διαδηλωτών η επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου
Η λαϊκή οργή για το συνταξιοδοτικό στη Γαλλία απειλεί να διαταράξει την επίσκεψη, την ερχόμενη εβδομάδα, του Βρετανού μονάρχη Καρόλου του III, τον οποίο οι συνδικαλιστές λένε ότι έχουν «βάλει στο στόχαστρό» τους.
«Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας (ενάντια στο σχέδιο μεταρρύθμισης) και η επίσκεψη αυτή θα είναι στο στόχαστρό μας», προειδοποίησαν ο Ματιέ Ομπρί (Γενική Συνομοσπονδία Εργατών) και ο Ιβάν Φορ του συνδικάτου Force Ouvriere μιλώντας στην εφημερίδα Sud-Ouest αυτή την εβδομάδα.
«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο βασιλιάς δεν θα μπορέσει να πάρει το τραμ» στο Μπορντό όπως σχεδίαζε, προέβλεψε επίσης ο Πασκάλ Μεσγκενό, εκπρόσωπος του συνδικάτου CFTC στην αρχή μεταφορών Transports Bordeaux Métropole (TBM).
Ωστόσο, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Ζεράλ Νταρμανέν, η Γαλλία είναι έτοιμη να υποδεχτεί τον Βρετανό μονάρχη παρά τις διαδηλώσεις.
«Είμαστε υπερβολικά εστιασμένοι. Είμαστε έτοιμοι να τον υποδεχτούμε υπό άριστες συνθήκες», είπε ο υπουργός στο δίκτυο CNews TV.
Πηγή των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ είπε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι οι διαδηλώσεις πιθανόν να επηρεάσουν ζητήματα επιμελητείας της βασιλικής επίσκεψης παρότι ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού Λοράν Νινέ δήλωσε «πολύ ήρεμος» στο BFMTV ενόψει της επίσκεψης.
Ο Κάρολος πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη ως βασιλιά στο εξωτερικό από τις 26 έως τις 29 Μαρτίου. Εκτός από ένα δείπνο που θα παρατεθεί στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών, θα επισκεφθεί την Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι πριν μιλήσει στη Γερουσία, πρώτη φορά για έναν Βρετανό μονάρχη. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, θα μεταβεί επίσης στο Μπορντό όπου θα μετακινηθεί με το τραμ.
Ο Εμανουέλ Μακρόν «είναι σίγουρα πιο άνετα με τους μονάρχες παρά με τους εκλεγμένους εκπροσώπους του λαού στους οποίους αρνείται το δικαίωμα ψήφου για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού του συστήματος», δήλωσε ο Ιάν Μπροσά, εκπρόσωπος του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, μετά την προσφυγή στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος που κατέστησε δυνατή την έγκριση του νομοσχεδίου με το οποίο αυξάνεται η ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 έτη.
Ο σοσιαλιστής γερουσιαστής Ρεμί Καρντόν, από την πλευρά του, επισήμανε χαρακτηριστικά ότι “δεν θα είναι περίπατος” για τον Κάρολο και τον Γάλλο πρόεδρο.
Στην άκρα αριστερά, ο εκπρόσωπος του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος (NPA) Ολιβιέ Μπεζανσνό, αναφερόμενος στον Κάρολο, αστειεύτηκε στο franceinfo: «Θα τον υποδεχτούμε με μια γερή γενική απεργία!».
Διαβάστε επίσης:
Γαλλία: Μαζικές διαδηλώσεις κατά του συνταξιοδοτικού σε πάνω από 200 πόλεις της χώρας
Παρίσι: Ακύρωση πτήσεων στο Ορλί λόγω της απεργιακής κινητοποίησης για το συνταξιοδοτικό
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Λαϊκές αγορές: Σε ποιους πωλητές επιστρέφονται οι άδειες
- Βασίλης Χήτος (Mr. Ζαγόρι): Διαψεύδει μέσω του δικηγόρου του Αλέξη Κούγια, ότι είναι ζευγάρι με την Βικτώρια Καρύδα
- Γεωργιάδης: Ποιο είναι το σχέδιο για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ – Τι είπε για το περιστατικό με το φαρμακείο στην Αλεξάνδρας
- Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: «Πλήρης στήριξη» του ΣΥΡΙΖΑ στο αίτημα για επαναφορά των δώρων στον δημόσιο τομέα