ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα ερωτήματα για υποτιμητική κερδοσκοπία σε Πειραιώς και Εθνική, η δυνατή ΔΕΗ, τα ανέκδοτα με τις πρόωρες εκλογές, ο Σαμαράς και το μήνυμα Μητσοτάκη, οι οργισμένοι βιομήχανοι και ο παραλογισμός με το σπίτι του γιατρού στη Φιλοθέη
Όπως δήλωσε, ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ κατέληξε σε συμφωνία με 75 κατασκευαστές έπειτα από ενδείξεις ότι οι τιμές που πληρώνει η βιομηχανία για τις πρώτες ύλες μειώνονται. Ο υπουργός είχε απειλήσει με οικονομικές κυρώσεις εάν οι εταιρείες αθετήσουν την υπόσχεση να μειώσουν τις τιμές για τους καταναλωτές σε προϊόντα όπου το κόστος χονδρικής έχει μειωθεί, ανέφερε το Reuters.
Όσον αφορά τις τιμές των προϊόντων, αναμένεται να μειωθούν μεταξύ 2% και 10%. Το μέτρο αφορά βασικά αγαθά όπως, μεταξύ άλλων, τα ζυμαρικά, τα πουλερικά και το λάδι. «Θα υπάρξουν έλεγχοι και θα υπάρξουν κυρώσεις για όσους δεν τηρούν τους κανόνες», δήλωσε ο Λε Μερ στο BFMTV.
Ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γαλλία υποχώρησε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Μάιο στο 6%, το χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους, οι τιμές των τροφίμων εξακολουθούσαν να αυξάνονται κατά 14% τον περασμένο μήνα μετά από αύξηση-ρεκόρ κατά σχεδόν 16% τον Μάρτιο. Εν τω μεταξύ, τα κέρδη αυξήθηκαν στη βιομηχανία τροφίμων της χώρας το πρώτο τρίμηνο του 2023 κατά 15% σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες.
Ο υψηλός πληθωρισμός στις τιμές των τροφίμων ταλαιπωρεί όλη την Ευρώπη στην περίοδο μετά την πανδημία και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναφέρει δημοσίευμα του Guardian.
Παράλληλα, παρατηρούνται και φαινόμενα «greedflation» («πληθωρισμός της απληστίας») από τους κατασκευαστές και τα σούπερ μάρκετ που διατηρούν τις τιμές τεχνητά υψηλές παρά τη μείωση του κόστους.
Πολλές χώρες της ΕΕ έσπευσαν να λάβουν μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών, αν όχι και τη μείωσή τους.
Διαβάστε επίσης:
Δήμος Αθηναίων: Πρόστιμο 15.900 ευρώ στο ΜέΡΑ25 για αφισορύπανση
Λάρισα – Κιλελέρ: Δέσμη μέτρων για μείωση κόστους παραγωγής κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας
70 χρόνια Ράλι Ακρόπολις: Οι κορυφαίοι όλων των εποχών!
──────────────────
Εκλογές 2023