Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των G7 ζήτησαν σήμερα από το Τόκιο όπου συνεδρίασαν την εφαρμογή «ανθρωπιστικών παύσεων και (τη δημιουργία) διαδρόμων» στη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να προστατευθούν οι άμαχοι, τονίζοντας ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να «αμύνεται» έναντι της Χαμάς.

Αυτές οι ανθρωπιστικές «παύσεις και διάδρομοι», ένα μέτρο πολύ πιο περιορισμένο σε σχέση με την εκεχειρία ή την κατάπαυση του πυρός, θα επιτρέψουν να εισέλθει «άμεσα» ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα, να απομακρυνθούν από εκεί οι άμαχοι που απειλούνται από τις συγκρούσεις και να απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατά τη Χαμάς, αναφέρει το τελικό ανακοινωθέν των υπουργών.

1

Οι επικεφαλής της διπλωματίας των χωρών της G7 κάλεσαν το Ιράν να μην στηρίζει τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ και να μην κάνει κάτι που θα μπορούσε «να αποσταθεροποιήσει τη Μέση Ανατολή».

Οι υπουργοί αναγνώρισαν το δικαίωμα του Ισραήλ «να αμύνεται, με σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο» μετά την αιματηρή και πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, την οποία καταδίκασαν «απερίφραστα».

Ωστόσο χαρακτήρισαν «απαράδεκτη» τη βία ακραίων Ισραηλινών εποίκων εναντίον Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Στην τελική τους ανακοίνωση οι υπουργοί Εξωτερικών υπογράμμισαν ότι η λύση των δύο κρατών, με ένα «βιώσιμο» παλαιστινιακό κράτος δίπλα στο Ισραήλ παραμένει «ο μόνος δρόμος προς μια δίκαιη, βιώσιμη και σίγουρη ειρήνη».

Στήριξη στην Ουκρανία

Το άλλο θέμα που κυριάρχησε στη σύνοδο των υπουργών στο Τόκιο ήταν η Ουκρανία, ο υπουργός Εξωτερικών της οποίας, ο Ντμίτρο Κουλέμπα, συμμετείχε μέσω βιντεοσύνδεσης σε κάποιες συνομιλίες.

Η στήριξη της G7 (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία και Καναδάς) προς την Ουκρανία έναντι της ρωσικής εισβολής «δεν θα εξασθενήσει ποτέ», διαβεβαίωσαν υπουργοί Εξωτερικών, την ώρα που το Κίεβο ανησυχεί ότι οι σύμμαχοί του σταδιακά κουράζονται μπροστά στη βραδύτητα της αντεπίθεσής του που ξεκίνησε τον Ιούνιο και την προοπτική ενός μακρού πολέμου φθοράς.

Η G7 σκοπεύει «να ενισχύσει τον συντονισμό της αναφορικά με τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας με στόχο να περιορίσει την πρόσβασή της σε κρίσιμης σημασίας προϊόντα και τεχνολογίες» και «να λάβει νέα μέτρα ώστε να αποφύγει το ενδεχόμενο η Μόσχα να παρακάμψει τους περιορισμούς αυτούς», ανέφερε το τελικό ανακοινωθέν των υπουργών.

Παράλληλα οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 ζήτησαν από την Κίνα «να μην βοηθά» τη Ρωσία στον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα θέματα η G7 διατήρησε μια πιο ήπια στάση έναντι του Πεκίνου, επιμένοντας στην επιθυμία της να δημιουργήσει «εποικοδομητικές και σταθερές» σχέσεις με την Κίνα.

Διαβάστε επίσης:

Μπλίνκεν: Το Ισραήλ δεν μπορεί να επιβάλει κατοχή στη Γάζα – Οι 5 όροι για την ειρήνη

Ντόναλντ Τραμπ: Πόσο αύξησε την περιουσία του από τότε που έφυγε από τον Λευκό Οίκο

ΟΗΕ: Ζητά σεβασμό στο διεθνές δίκαιο μετά τη συμφωνία Ιταλίας-Αλβανίας για το μεταναστευτικό