• Διεθνής πολιτική

    G7: Δάνειο 50 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία με εγγύηση τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας

    Οι ηγέτες των G7

    Οι ηγέτες των G7 (φωτογραφία αρχείου)


    Σε πολιτική συμφωνία για την αποδέσμευση δανείου 50 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία με εγγύηση τους τόκους από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας κατέληξαν οι ηγέτες των G7 που συναντώνται στην Ιταλία.

    Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, υπάρχει πολιτική συμφωνία στο υψηλότερο επίπεδο για τα 50 δισ. δολάρια που θα αφιερωθούν στην Ουκρανία, τα οποία θα διασφαλιστούν από τα μελλοντικά επιτόκια των αδρανοποιημένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων

    Αυτά τα αδρανοποιημένα στοιχεία ενεργητικού της Ρωσίας ανέρχονται σε 300 δισ. ευρώ και αποδίδουν έσοδα τριών δισ. ευρώ τον χρόνο. Τα περιουσιακά στοιχεία βρίσκονται παντού στην Ευρωπαϊκή Ένωση: περίπου 185 δισ. ευρώ έχουν παγώσει από τη Euroclear, μια διεθνή οργάνωση φύλαξης περιουσιακών στοιχείων στο Βέλγιο. Αυτό δίνει έναν κυρίαρχο ρόλο στην Ευρώπη για τη χρήση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων. Τα υπόλοιπα βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία, τη Βρετανία και την Ελβετία.

    Σύμφωνα με τον αμερικανό αξιωματούχο, οι ΗΠΑ προτίθενται να δανείσουν έως και 50 δισ. δολάρια, ωστόσο άρχουν και άλλοι δανειστές, κάτι που σημαίνει πως το πραγματικό ποσό είναι πιο χαμηλό.

    «Πρόκειται για ένα αλληλέγγυο δάνειο», ανέφερε, τονίζοντας πως οι χώρες θα μοιραστούν τον κίνδυνο, «επειδή μοιραζόμαστε τη δέσμευση ότι αυτό θα γίνει». «Δεν θέλω να μιλήσω για τις άλλες αντιπροσωπείες, εναπόκειται σε εκείνες να πουν αν θα συμβάλουν», πρόσθεσε.

    Διαβάστε επίσης

    Ρωσία: Απειλές κατά της ΕΕ για την περίπτωση αξιοποίησης των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων

    Στυλιανίδης: Οι Ευρωεκλογές έστειλαν πολλά μηνύματα σε όλη την Ευρώπη

    Τσιάρας: Θα συνεχίσουμε στον δρόμο της σταθερότητας, της ευθύνης και της σοβαρότητας



    ΣΧΟΛΙΑ