ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το Κρεμλίνο τηλεφωνεί συστηματικά στους Ρώσους δισεκατομμυριούχους στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τη Δύση και ζουν στο εξωτερικό και τους καλεί να επιστρέψουν στη Ρωσία, γράφει σήμερα η εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη δύο Ρώσους επιχειρηματίες, οι οποίοι είχαν δεχθεί τέτοιου είδους τηλεφωνήματα, αλλά και μερικά άλλα πρόσωπα που είναι γνώστες αυτής της κατάστασης.
Σύμφωνα με τους συνομιλητές της εφημερίδας, οι δυτικές κυρώσεις ωθούν τους δισεκατομμυριούχους να επιστρέψουν στην Ρωσία. «Οι κυρώσεις υποχρεώνουν τις ελίτ να προσεγγίσουν το Κρεμλίνο, ακόμη και αν θα προτιμούσαν να αποστασιοποιηθούν από αυτό», δηλώνει ένας εκ των ολιγαρχών.
Οι κυρώσεις υποχρεώνουν τις ελίτ να προσεγγίσουν το Κρεμλίνο
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ρώσων επιχειρηματιών με τους οποίους συνομίλησαν οι δημοσιογράφοι, η πιθανότητα οι ολιγάρχες που έχουν υποστεί κυρώσεις να προσπαθήσουν να ανατρέψουν τον Πούτιν είναι μικρή. «Για να οργανώσεις ένα πραξικόπημα στα ανάκτορα και να ανατρέψεις τον τσάρο, πρέπει να είσαι μέσα στο ανάκτορο. Κανένας από αυτούς δεν είναι μέσα στο ανάκτορο» δήλωσε ένας από τους συνομιλητές της εφημερίδας τηρώντας την ανωνυμία του.
Αφότου άρχισε τον πόλεμο στην Ουκρανία ο Πούτιν, στις δυτικές τράπεζες δεσμευτήκαν οι λογαριασμοί δεκάδων Ρώσων μεγαλοεπιχειρηματιών, μερικοί αναγκάσθηκαν να πουλήσουν μετοχές σε δυτικές εταιρείες ενώ έχασαν τις βίλες τους στη Μεσόγειο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τους δημιουργηθεί ένα αίσθημα παραπόνου για την Δύση και αυτή τη στιγμή αναζητούν τρόπους για να διατηρήσουν ό,τι τους έχει απομείνει από την περιουσία τους, γράφει η εφημερίδα Financial Times.
Η γνώμη των Ρώσων επιχειρηματιών
Συνομιλώντας με επτά Ρώσους επιχειρηματίες που έχουν υποστεί κυρώσεις, οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ίδιοι θεωρούν ότι είναι τα εξιλαστήρια θύματα μιας κατάστασης την οποία δεν μπόρεσαν να επηρεάσουν.
Την ίδια στιγμή πολλοί Ρώσοι επιχειρηματίες, σύμφωνα με τους FT, θα συμφωνούσαν να δώσουν την μισή τους περιουσία για την αποκατάσταση της Ουκρανίας, εάν τους δίνονταν εγγυήσεις ότι θα μπορούσαν να διατηρήσουν την άλλη μισή. Όμως το Κίεβο, βάσει δηλώσεων που έκαναν εκπρόσωποι του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, δεν δέχεται μια τέτοιου είδους συμφωνία.
Άλλοι Ρώσοι μεγιστάνες αμφισβητούν τις κυρώσεις τις οποίες έχουν υποστεί και έχουν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Τουλάχιστον 21 επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων ο Μιχάηλ Φρίντμαν και ο συνεταίρος του Πιότρ Άβεν προσέφυγαν σ’ αυτό, αμφισβητώντας τη νομιμότητα των κυρώσεων εναντίον τους.
Διαβάστε επίσης
JP Morgan: Τα χειρότερα για το αέριο δεν έχουν συμβεί ακόμη
Το Κίεβο καλεί σε εκκένωση της πόλης όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια
Ερντογάν υπέρ Πούτιν: «Η Ρωσία δέχεται επίθεση»