Σε συμφωνία ήρθαν το Ουάσινγκτον και το Κίεβο για τα κρίσιμα ορυκτά, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αναφέρουν οι Financial Times, επικαλούμενοι ουκρανούς αξιωματούχους.

Συγκεκριμένα, η Υπουργός Διακιοσύνης και αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Olha Stefanishyna,  ανέφερε στο μέσο πως ο ίδιος ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι την ενημέρωσε για το «πράσινο φως»  της συμφωνίας και αναμένεται η υπογραφή τις μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

1

Η Υπουργός δήλωσε πως το Κίεβο είναι έτοιμο να υπογράψει συμφωνία για την ανάπτυξη των ορυκτών πόρων, μεταξύ των οποίων του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Το γραφείο του Ζελένσκι επιβεβαίωσε στον ουκρανικό μέσο Kyiv Independent ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες εξασφάλισε ευνοϊκότερους όρους και διαμόρφωσε τη συμφωνία ως έναν τρόπο ενίσχυσης των δεσμών με τις ΗΠΑ.

Ο Ζελένσκι αναμένεται να μεταβεί στην Ουάσινγκτον για μια τελετή υπογραφής την Παρασκευή.

Η συμφωνία

Η τελική έκδοση της συμφωνίας, με ημερομηνία 24 Φεβρουαρίου, θεσπίζει ένα ταμείο στο οποίο η Ουκρανία θα συνεισφέρει το 50% των εσόδων από τη «μελλοντική νομισματοποίηση» των κρατικών ορυκτών πόρων, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και της σχετικής εφοδιαστικής.

Το ταμείο αυτό θα επενδύσει σε έργα εντός της Ουκρανίας.

Η συμφωνία εξαιρεί τους πόρους που ήδη συνεισφέρουν στον κρατικό προϋπολογισμό της Ουκρανίας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα καλύψει τις δραστηριότητες της Naftogaz και της Ukrnafta, των μεγαλύτερων παραγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας.

Η συμφωνία δεν περιλαμβάνει εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ, στις οποίες το Κίεβο είχε αρχικά επιμείνει.

Το χρονικό

Ο Τραμπ είχε αρχικά προτείνει στις αρχές Φεβρουαρίου μία συμφωνία στην Ουκρανία μέσω του Υπουργού Οικονομικών του, Σκοτ Μπέσεντ, την οποία ο Ζελένσκι αρνήθηκε να υπογράψει λόγω έλλειψης εγγυήσεων ασφαλείας .

Η δεύτερη πρόταση με ημερομηνία 21 Φεβρουαρίου διέρρευσε μέσω του AXIOS και περιείχε σχέδια για την δημιουργία ενός αμερικανικού επενδυτικού ταμείου ανασυγκρότησης το οποίο απαιτούσε από την Ουκρανία να μεταφέρει το 50% των μελλοντικών κερδών από τους φυσικούς της πόρους και από υποδομές, όπως τα λιμάνια της , σε αυτό.

Από την πλευρά της Ουκρανίας είχε διαρεύσει ότι οι ΗΠΑ ζητούσαν να διατηρήσουν το 100% της ιδιοκτησίας του ταμείου ενώ το Κίεβο θα έπρεπε να συνεισφέρει 500 δισ. δολ. στο ταμείο ως αποπληρωμή για την αμερικανική βοήθεια στην Ουκρανία. Και σε αυτή δεν υπήρχαν οι εγγυήσεις ασφαλείας.

Ο Ζελένσκι είχε απορρίψει και την δεύτερη πρόταση τονίζοντας ότι η βοήθεια των ΗΠΑ ήταν λιγότερη από 100 δις δολάρια ενώ ανέφερε πως δεν θα υπογράψει κάτι που θα πληρώνουν 10 γενιές ουκρανών ειδικά από την στιγμή που δεν θα περιέχει εγγυήσεις ασφαλείας.

Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά έως τώρα για την τρίτη και τελική (πιθανότατα) συμφωνία, οι ΗΠΑ φαίνεται πως έχουν αποχωρήσει από το αίτημα των 5οο δις.

 

Διαβάστε επίσης 

BP: Σε συμφωνία με τον Ιράκ για ανάπτυξη τεσσάρων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου

Σκοτ Mπέσεντ: Πιο αδύναμη από ότι δείχνουν τα νούμερα η οικονομία

Η Μέγκαν Μαρκλ αναδημιουργεί αυτό το «θρυλικό» look της πριγκίπισσας Νταϊάνα