Ο Φρίντριχ Μερτς, ο πιθανός επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας, ανέφερε στο Politico ότι «ανησυχεί πολύ» ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οδεύει προς μια νέα οικονομική κρίση, λόγω του υπερβολικού χρέους που έχουν αναλάβει οι κυβερνήσεις.

 

1

«Δεν μπορούμε να είμαστε τόσο απρόσεκτοι με τα δημόσια οικονομικά μας όσο ίσως κάποιοι άλλοι -και ακόμη και για τους άλλους, αρχίζω να ανησυχώ πολύ», δήλωσε ο συντηρητικός επικρατέστερος υποψήφιος στο Berlin Playbook Podcast του Politico.

 

Δεν κατονόμασε τις άλλες χώρες για τις οποίες μιλούσε, αλλά έξι χώρες της ΕΕ -η Γαλλία, η Ιταλία, η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Ισπανία και η Πορτογαλία- έχουν χρέος μεγαλύτερο από το μέγεθος της ετήσιας οικονομικής τους παραγωγής.

 

«Η επόμενη χρηματοπιστωτική κρίση έρχεται σίγουρα», δήλωσε. «Θα είναι μια κρίση δημόσιου χρέους. Δεν ξέρουμε πότε θα έρθει. Δεν ξέρουμε από πού θα έρθει, αλλά θα έρθει».

 

Πέντε μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, τα σχόλια του Μερτς έρχονται εν μέσω συζήτησης για τη μεταρρύθμιση του λεγόμενου φρένου χρέους της Γερμανίας, του αυστηρού κανόνα δαπανών που περιορίζει τον διαρθρωτικό καθαρό δανεισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο 0,35% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Η συζήτηση έχει γίνει ακόμη πιο επείγουσα λόγω των απαιτήσεων των ΗΠΑ να πληρώνει η ΕΕ περισσότερα για την άμυνά της.

 

Η ανάγκη για ανάπτυξη

 

Στη συνέντευξη, ο Μερτς δεν απέκλεισε τη μεταρρύθμιση του φρένου χρέους, αλλά δήλωσε ότι θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις -μεταξύ άλλων στον τομέα των δαπανών για τους πρόσφυγες και τα επιδόματα ανεργίας.

 

«Η σειρά των θεμάτων πρέπει να είναι σαφής -το πρώτο ερώτημα που πρέπει να θέσουμε τώρα είναι τι περιθώρια έχουμε από την πλευρά των δαπανών;» είπε και πρόσθεσε: «Η βασική απάντηση για τα πάντα είναι η οικονομική ανάπτυξη. Και υποτάσσω τα πάντα πρώτα σε αυτό. Και στη συνέχεια μπορούμε να μιλήσουμε για πολλά άλλα θέματα».

 

Οι δύο πιο πιθανές επιλογές του Μερτς για έναν μικρότερο εταίρο συνασπισμού -το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του καγκελάριου Όλαφ Σολτς και οι Πράσινοι- υποστηρίζουν, ωστόσο, εδώ και καιρό ότι οι προκλήσεις της Γερμανίας δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς την τροποποίηση του συνταγματικού ορίου δανεισμού. Το θέμα είναι επομένως πιθανό να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τον συνασπισμό.

 

Διαβάστε επίσης:

Χριστοδουλίδης στο ΕΛΚ: Απαραίτητη η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας για οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία

Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες ΗΠΑ – Ρωσίας: Θετικό αποτύπωμα – Απίθανη η συνάντηση Πούτιν – Τραμπ την επόμενη εβδομάδα

Μητσοτάκης στο ΕΛΚ: Η Ευρώπη να δείξει ότι παίρνει στα σοβαρά την άμυνά της – Αιχμές για την άτυπη Διάσκεψη ηγετών του Μακρόν