Ουκρανοί στην κατεχόμενη από τους Ρώσους Μελιτόπολη φοβούνται ότι θα στρατολογηθούν από τη Μόσχα ύστερα από το δημοψήφισμα για ένταξη στη Ρωσία, στο οποίο ορισμένοι κάτοικοι αναγκάστηκαν να ψηφίσουν με την απειλή όπλου, δήλωσε σήμερα ο εξορισθείς δήμαρχος της πόλης.

Ο δήμαρχος Ιβάν Φεντόροφ δήλωσε ότι έχει κλείσει η τελευταία επίσημη δίοδος που οδηγεί από τη Μελιτόπολη σε εδάφη που ελέγχονται από την Ουκρανία και ότι οι ανησυχίες των κατοίκων έχουν αυξηθεί από τότε που ξεκίνησε η ψηφοφορία στο τετραήμερο δημοψήφισμα την Παρασκευή. «Οι κάτοικοί μας φοβούνται, πανικοβάλλονται, δεν γνωρίζουν τι θα συμβεί αύριο, πότε θα αρχίσουν να τους καλούν (στον ρωσικό στρατό)», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μέσω βιντεοκλήσης.

1

Μελιτόπολη: Η πρώτη από τις πόλεις που «έπεσαν»

Η Μελιτόπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ήταν μια από τις πρώτες πόλεις που ‘έπεσε’ μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο. Είναι μια από τις τέσσερις περιοχές όπου διενεργούνται ‘ψευδοδημοψηφίσματα’, όπως τα χαρακτηρίζει το Κίεβο. Ο Φεντόροφ δήλωσε πως πιστεύει ότι ο βασικός λόγος για τη διενέργεια των δημοψηφισμάτων είναι για να δοθεί στη Μόσχα η δυνατότητα να στρατολογήσει Ουκρανούς ύστερα από την ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για μερική επιστράτευση την περασμένη εβδομάδα.

«Η ψηφοφορία γίνεται μπροστά σε αυτόματα τουφέκια, σε (Ρώσους) άνδρες με όπλα», δήλωσε ο Φεντόροφ. «Οι άνθρωποι αρπάζονται (από Ρώσους στρατιώτες) στο μέσο του δρόμου και εξαναγκάζονται να ψηφίσουν, όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για ολόκληρες τις οικογένειές τους. Όταν (οι στρατιώτες) μπαίνουν σε μια νοικιασμένη κατοικία με τον ένοικο να είναι μέσα, τον αναγκάζουν να ψηφίσει για κάθε άνθρωπο που έχει καταγραφεί στο συγκεκριμένο κτίριο».

Ο Φεντόροφ δήλωσε ότι η δίοδος μέσω του περάσματος Βασιλίφκα -ο μόνος επίσημος τρόπος για να φθάσει κανείς σε εδάφη που ελέγχονται από το Κίεβο- έχει κλείσει για άνδρες ηλικίας 18-35 ετών για τέσσερις ημέρες και ήταν εντελώς κλειστή χθες. Το Reuters δεν ήταν άμεσα σε θέση να εξακριβώσει ανεξάρτητα την κατάσταση στο συγκεκριμένο πέρασμα ή γενικότερα στη Μελιτόπολη.

Διαβάστε επίσης

Δυσαρέσκεια ΗΠΑ – ΕΕ για την συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Σερβίας

ΕΕ: Σε επαφή η Κομισιόν με τα κράτη μέλη για τους Ρώσους που εγκαταλείπουν τη χώρα τους

Τσαβούσογλου: «Προσπαθούμε να φέρουμε στο ίδιο τραπέζι Πούτιν και Ζελένσκι»