Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Φωτιά σε όλη τη Μέση Ανατολή βάζει η δολοφονία Χανίγια – Πώς θα αντιδράσουν Χαμάς και Ιράν

Σε τεντωμένο σκοινί βρίσκεται για άλλη μια φορά η Μέση Ανατολή, μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη. Πολιτικοί αναλυτές ήδη βλέπουν ότι αυτή η δολοφονία και μάλιστα στο Ιράν, πιθανότατα από το Ισραήλ, θα ανοίξει νέο κύκλο αίματος στην περιοχή.

Εκφράζουν μάλιστα φόβους για επέκταση του πολέμου σε όλη τη Μέση Ανατολή, καθώς η δολοφονία του Χανίγια ήρθε σε μια χρονική στιγμή που είχαν ανάψει για τα καλά τα αίματα στα υψίπεδα του Γκολάν μετά τη δολοφονική επίθεση της Χεσμπολάχ.

Η Χαμάς απειλεί με αντίποινα λέγοντας ότι η δολοφονία του Χανίγια δεν θα μείνει ατιμώρητη ενώ κάνουν λόγο για άνανδρη επίθεση διότι δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Τεχεράνη, για την ορκωμοσία του Προέδρου της χώρας, Μασούντ Πεζεσκιάν, δηλαδή σε μια απολύτως διπλωματική συνθήκη.

Η δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη νωρίς σήμερα το πρωί ήταν “ένα επικίνδυνο στοίχημα με στόχο να υπονομεύσει την αποτρεπτική πολιτική της Τεχεράνης”, μετέδωσε το Nournews, δίκτυο που συνδέεται με το ανώτατο όργανο ασφαλείας του Ιράν, το Εθνικό Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας.

“Η υπέρβαση των κόκκινων γραμμών είχε πάντα κόστος για τον εχθρό”, πρόσθεσε το Nournews.

Παράλληλα ο Μοχζέν Ρεζαϊέ, ένας πρώην διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, προειδοποίησε σήμερα ότι το Ισραήλ θα “πληρώσει βαρύ τίμημα” για τη δολοφονία του Χανίγια στην Τεχεράνη, μετέδωσαν ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα δήλωση του πρώην αξιωματούχου του επίλεκτου σώματος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι λίγες ημέρες πριν το Ισραήλ είχε πλήξει τη Βηρυτό με αποτέλεσμα το θάνατο του Μουχσίν Σουκρ, γνωστού ως Φουάντ Σουκρ, δηλαδή του επικεφαλής του επιχειρησιακού βραχίονα της Χεζμπολάχ, ως αντίποινα της επίθεσης με ρουκέτα στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα Γκολάν το Σαββατοκύριακο που σκότωσε 12 ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους και παιδιά.

Η δολοφονία του Χανίγιε έγινε γύρω στις 02:00 τα χαράματα τοπική ώρα ενώ βρισκόταν σε κατοικία για βετεράνους του πολέμου, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά ΜΜΕ, που δεν έχουν δώσει ακόμη λεπτομέρειες για τις ακριβείς συνθήκες. Σύμφωνα με το αραβικό μέσο Al Hadath ένας κατευθυνόμενος πύραυλος έπληξε την κατοικία, όπου βρισκόταν, κάτι που επιβεβαίωσε και το ιρανικό πρακτορείο Fars, που σχετίζεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης, κάνοντας λόγο για «βλήμα από αέρος».

 

 

Οι πρώτες αντιδράσεις από τη Δύση κινούνται στη λογική ότι ο θάνατος του Χανίγια αφαιρεί έναν πυρήνα σταθερότητας στην περιοχή καθώς ήταν άνθρωπος που μπορούσε να κάνει διαπραγματεύσεις και να κινηθεί σε ειρηνικά νερά.

Το CNN αναφέρει ότι: «Ο θάνατος του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια είναι η πρώτη πιο σημαντική ισραηλινή επιχείρηση από τις 7 Οκτωβρίου», παρότι τον περασμένο Απρίλιο οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ είχαν ως αποτέλεσμα να χάσει τρεις από τους γιους του και τέσσερα από τα εγγόνια του. Ωστόσο, «όποιος πιστεύει ότι στοχοποιώντας τα παιδιά μου κατά τις διαπραγματευτικές συνομιλίες και πριν συμφωνηθεί μια συμφωνία ότι θα αναγκάσει τη Χαμάς να υποχωρήσει στις απαιτήσεις της, έχει αυταπάτες», δήλωνε τότε ο Χανίγια, με τις ειρηνευτικές συνομιλίες να μπαίνουν σε δεύτερο πλάνο μετά την απώλειά του.

Η Παλαιστινιακή Αρχή τονίζει, «ο πρόεδρος του Κράτους της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε σθεναρά τη δολοφονία του επικεφαλής του κινήματος της Χαμάς, του μεγάλου ηγέτη Ισμαήλ Χανίγια, και τη θεώρησε μια άνανδρη πράξη και μια επικίνδυνη εξέλιξη. Ο Σεβασμιώτατος κάλεσε τις μάζες και τις δυνάμεις του λαού μας να ενωθούν, να είναι υπομονετικοί και σταθεροί απέναντι στην ισραηλινή κατοχή», ανέφερε η WAFA.

Τέλος, ο Λευκός Οίκος παραδέχεται πως η απώλεια του Χανίγια θα έχει «σημαντική επιρροή» στις διαπραγματεύσεις, ακόμη και αν για τους ισραηλινούς αποτελούσε έναν από τους βασικούς υπαίτιους της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

H αντίδραση της Χαμάς

Σκληρή και άκρως ανησυχητική ήταν η πρώτη αντίδραση της Χαμάς η οποία έκανε λόγο για «ύπουλη σιωνιστική επιδρομή στο ακίνητο όπου διέμενε [ο Χανίγιε] στην Τεχεράνη» και αξιωματούχοι της δεσμεύτηκαν ότι η «άνανδρη πράξη δεν θα μείνει ατιμώρητη».

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει: «Στο όνομα του Αλλάχ, του Πολυεύσπλαχνου, του Πανοικτίρμονα (Και μη νομίζετε ότι αυτοί που σκοτώνονται στον δρόμο του Αλλάχ είναι νεκροί. Αντίθετα, είναι ζωντανοί με τον Κύριό τους.) Το Κίνημα Ισλαμικής Αντίστασης Χαμάς θρηνεί με τον μεγάλο παλαιστινιακό λαό μας, το αραβικό και ισλαμικό έθνος και όλους τους ελεύθερους ανθρώπους του κόσμου τον αδελφό, ηγέτη, μάρτυρα, Μουτζαχίντ Ισμαήλ Χανίγιεα. Ο επικεφαλής του κινήματος, υ σκοτώθηκε σε προδοτική σιωνιστική επιδρομή στην κατοικία του στην Τεχεράνη, μετά τη συμμετοχή του στην τελετή ορκωμοσίας του νέου Ιρανού προέδρου. Στον Αλλάχ ανήκουμε και σε Αυτόν θα επιστρέψουμε. Και είναι τζιχάντ (ιερός πόλεμος), νίκη ή μαρτύριο».

Η κατάσταση είναι προφανώς εκρηκτική στην περιοχή και μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερη αν στο πολεμικό κλίμα εμπλακεί και το Ιράν, στα εδάφη του οποίου έγινε η δολοφονία Χανίγια.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, ο Νάσερ Καναάνι, τόνισε πως το αίμα του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, που δολοφονήθηκε νωρίτερα στην Τεχεράνη, «δεν θα πάει χαμένο».

«Η μαρτυρία του Χανίγια στην Τεχεράνη θα ενισχύσει τον βαθύ και άρρηκτο δεσμό» του Ιράν, της Παλαιστίνης «και της αντίστασης», δήλωσε ο κ. Καναάνι, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Διαβάστε επίσης:

Τιτάν: Στα €148,7 εκατ. τα κέρδη το 6μηνο – Αύξηση κατά 34%
Epsilon Net: Η «μητέρα των μαχών» για την έκβαση της δημόσιας πρότασης που λήγει την Παρασκευή και ο ρόλος του fund Βarca

Η «μαύρη λίστα» με τους μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου