• Διεθνής πολιτική

    Φον ντερ Λάιεν: Υπέρ της προσπάθειας για δίκαιη εκπροσώπηση μεταξύ των δύο φύλων στην Κομισιόν

    • NewsRoom
    Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν

    Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν


    Tις προσπάθειες για επίτευξη ισορροπημένης εκπροσώπησης μεταξύ των δύο φύλων στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπερασπίστηκε η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αφότου όλα σχεδόν τα κράτη μέλη της Ένωσης, εξαιρουμένης της Βουλγαρίας, αψήφησαν το αίτημά της να προτείνουν τόσο άνδρες όσο και γυναίκες υποψηφίους.

    Σύμφωνα με τους Financial Times, η πρόεδρος της Κομισιόν διευκρίνισε ότι το «πρώτο κριτήριο» για να επιλέξει επιτρόπους, είναι η «ικανότητά» τους,

    Επεσήμανε ότι στη συνέχεια, βασικά χαρτοφυλάκια θα μοιραστούν μεταξύ τους αναλογικά, παρότι οι γυναίκες υποψήφιες είναι λίγες.

    Ωστόσο, η κ. Φον ντερ Λάιεν επισήμανε ότι έπειτα από διαπραγματεύσεις υφίσταται πλέον «διψήφιος» αριθμός γυναικών υποψηφίων Επιτρόπων.

    Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες, έγινε γνωστό ότι η Επιτροπή αναζητούσε τρόπους για να βάλει μπλόκο στην παντοκρατορία των ανδρών, ύστερα και από τις ισχυρές αντιδράσεις που προκλήθηκαν ήδη σε μια σειρά ευρωπαϊκών οργανισμών που εργάζεται για την ισότητα στην ΕΕ.

    Παρά τις εκκλήσεις της για ισότητα τα νέα μέλη της οποίας προτείνει κάθε κράτος μέλος της ΕΕ, είναι κατά βάση άνδρες , ενώ φαίνεται από τις αποφάσεις των χωρών ότι δεν εισακούστηκε και η δηλωμένη πρόθεσή της να προταθούν από τα κράτη μέλη δύο πρόσωπα, ένας άνδρας και μια γυναίκα, γεγονός που προκάλεσε ήδη έντονες αντιδράσεις στις οργανώσεις υποστήριξης των γυναικείων δικαιωμάτων στην Ευρώπη.

    Από τις 20 χώρες της ΕΕ, που έχουν ήδη ανακοινώσει επισήμως τα ονόματα των υποψηφίων τους για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι 16 έχουν προτείνει άνδρες.

    Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Λόμπι Γυναικών (EWL), έναν συνασπισμό ευρωπαϊκών οργανισμών που εργάζεται για την ισότητα στην ΕΕ, η κατάσταση είναι «κάτι περισσότερο από ντροπιαστική».

    Διαβάστε επίσης: 

    Die Welt: Ο Ιταλός Ραφαέλε Φίτο θα αναλάβει αντιπρόεδρος για την Οικονομία στην Κομισιόν – Οι υπόλοιποι αντιπρόεδροι

    Ανδροκρατούμενη η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Αντιδρούν οι γυναικείες οργανώσεις

    Τσιπολόνε (ΕΚΤ): «Όχι» στα υψηλά επιτόκια για πολύ – Χρειαζόμαστε επενδύσεις και ανάπτυξη



    ΣΧΟΛΙΑ