Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Φλέγεται και πάλι η Μέση Ανατολή, συναγερμός σε όλο τον πλανήτη – Νετανιάχου: Το Ιράν έκανε ένα μεγάλο λάθος και θα το πληρώσει

Ιρανικοί πύραυλοι πάνω από το Τελ Αβιβ

πηγή: Reuters

Σε άγνωστα νερά κινδυνεύει να βρεθεί η Μέση Ανατολή, μετά την επικίνδυνη κλιμάκωση της ακήρυχτης σύγκρουσης μεταξύ του Ιράν και των «αντιπροσώπων» του στην περιοχή εναντίον του Ισραήλ, καθώς η Τεχεράνη εξαπέλυσε την Τρίτη νέα σφοδρή πυραυλική επίθεση κατά του Τελ Αβίβ, σε συνέχεια των επιχειρήσεων του Ισραήλ στον Λίβανο.

Μία κλιμάκωση που δεν αφήνει καθόλου αδιάφορο τον υπόλοιπο πλανήτη, αφού υπάρχει πλέον άμεση εμπλοκή του Ιράν, μιας χώρας που είναι στην πρώτη δεκάδα παγκοσμίως με βάση την παραγωγή πετρελαίου. Ενδεικτικά, τον Αύγουστο, η παραγωγή πετρελαίου του Ιράν ήταν 3,277 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο του ΟΠΕΚ, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς το Ιράν εξάγει περίπου τη μισή από αυτήν την ποσότητα.

Το Ιράν εξαπέλυσε εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ με το τελευταίο να προειδοποιεί με αντίποινα την Τεχεράνη, η οποία υπόσχεται επίσης να απαντήσει σε περίπτωση που πληγεί. Ωστόσο, το ερώτημα είναι πλέον το πότε και πώς θα έρθει η απάντηση του Ισραήλ, με κάποιες πληροφορίες από ισραηλινά μέσα να θέλουν αυτή να είναι άμεση, ακόμα και μέσα στη νύχτα. Μάλιστα, δεν αποκλείεται στο στόχαστρο του Ισραήλ να βρεθούν και οι σύμμαχοι της Τεχεράνης, στις υπόλοιπες χώρες της Μέσης Ανατολής.

«Θα επιτεθούμε με δύναμη απόψε σε όλη τη Μέση Ανατολή», αναφέρουν πηγές τις IDF, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ. Επισήμως πάντως ο εκπρόσωπος του IDF Ντανιέλ Χαγκάρι δήλωσε πως η απάντηση στο Ιράν θα δοθεί «στον κατάλληλο τόπο και χρόνο».

«Αυτή η επίθεση θα έχει συνέπειες. Έχουμε τα σχέδιά μας και θα ενεργήσουμε όπου και όποτε αποφασίσουμε», πρόσθεσε ο Χαγκάρι.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν, προειδοποίησε το Ισραήλ ότι το πυραυλικό μπαράζ ήταν «μόνο μια γεύση των δυνατοτήτων« της χώρας του. Σε δήλωσή του, ο Πεζεσκιάν δήλωσε ότι το πυραυλικό πλήγμα ήταν μια «αποφασιστική απάντηση… στις επιθέσεις του σιωνιστικού καθεστώτος» και πως «η ενέργεια αυτή έγινε για την υπεράσπιση των ιρανικών συμφερόντων και των πολιτών του Ιράν».

«Ο Νετανιάχου θα πρέπει να καταλάβει ότι το Ιράν δεν είναι πολεμοχαρές, αλλά θα σταθεί αποφασιστικά απέναντι σε κάθε απειλή. Αυτό είναι μόνο μια γεύση των δυνατοτήτων μας. Μην εμπλακείτε σε σύγκρουση με το Ιράν» κατέληξε.

Την ίδια ώρα, με νέες απειλές κατά του Ισραήλ απάντησε και ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, λίγο μετά την επίθεση στο Ισραήλ.

Ο Χαμενεΐ ανήρτησε στον λογαριασμό του στο X, εικόνα όπου δείχνει πυραύλους να εκτοξεύονται, ενώ κάτω από το έδαφος υπάρχει ένα τεράστιο οπλοστάσιο με πυραύλους και στρατιωτικά μέσα.

«Νίκη από τον Θεό και μια σχεδόν κατάκτηση…», έγραψε.

«Με τη βοήθεια του Θεού, τα χτυπήματα του μετώπου της εξέγερσης θα γίνουν ισχυρότερα και πιο οδυνηρά στο φθαρμένο και σάπιο σώμα του σιωνιστικού καθεστώτος» έγραψε σε δεύτερη ανάρτηση στο «Χ» μετά την επίθεση κατά του Ισραήλ.

Η νέα επίθεση του Ιράν

Νωρίτερα την Τρίτη, οι σειρήνες ήχησαν σε όλο το Ισραήλ λίγο μετά τις 19:30, καθώς εκατοντάδες πύραυλοι, σε δύο κύματα, έφτασαν από το Ιράν πάνω από τον ουρανό του Τελ Αβίβ και άλλων περιοχών της χώρας.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, περίπου 180 βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν προς το Ισραήλ το βράδυ της Τρίτης από το Ιράν.

Η ομοβροντία βαλλιστικών πυραύλων, η οποία εξαπολύθηκε κατά του Ισραήλ με προσωπική εντολή του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ήρθε, όπως ανέφεραν οι Φρουροί της Επανάστασης, ως αντίποινα για τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, αλλά και για τις δολοφονίες του Νασράλα και του Νιλφορσάν.

Οι Φρουροί της Επανάστασης προειδοποίησαν μάλιστα το Ισραήλ πως εάν απαντήσει, «θα υποστεί ισχυρό πλήγμα».

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν ισχυρίστηκε ότι το 80% των πυραύλων που εκτοξεύθηκαν πέτυχαν τους στόχους τους. Ωστόσο, στην πραγματικότητα οι ζημιές ήταν μικρές καθώς το Iron Dome του Ισραήλ λειτούργησε αποτρέποντας τους περισσότερους βαλλιστικούς πυραύλους.

Πάντως, ορισμένοι από αυτούς πέρασαν χτυπώντας σημεία στην ισραηλινή επικράτεια, κυρίως στο κεντρικό και το νότιο Ισραήλ.

Ένας Παλαιστίνιος εργάτης από τη Γάζα φέρεται να έχει σκοτωθεί από θραύσματα ρουκετών που έπεσαν στην πόλη Ιεριχώ στη Δυτική Όχθη , σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Magen David Adom, Eli Bin, ανακοίνωσε ότι υπήρξε άμεσο χτύπημα σε ένα κτίριο στο βόρειο Τελ Αβίβ στην οδό George Wise. Το MDA επιβεβαίωσε ότι τρία άτομα τραυματίστηκαν από πτώσεις στο Τελ Αβίβ. Από την επίθεση υπήρξαν πλήγματα σε ένα σπίτι στην Τελ Σεβά, σύμφωνα με το Maariv, ενώ ένα σχολείο στη Gedera χτυπήθηκε, με αποτέλεσμα να προκληθεί κρατήρας και εκτεταμένες ζημιές σε υποδομές, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Πολλές άλλες πτώσεις καταγράφηκαν σε Τελ Αβίβ, Ντιμόνα, Ναμπατίμ, Χόρα, Χοντ Χασαρόν, Μπερσεμπά και Ρισόν Λεζιόν.

Λίγο μετά τις 20:30 ώρα Ελλάδος, ο Ισραηλινός στρατός έδωσε το σήμα λήξης συναγερμού, καλώντας τους κατοίκους να βγουν από τα καταφύγια.

Πάντως, το Ισραήλ ανέμενε από νωρίς την Τρίτη την κίνηση του Ιράν, έχοντας προειδοποιήσει τους πολίτες του για μια επικείμενη επίθεση μέσα στην ημέρα. Μάλιστα, η Τεχεράνη υποστήριξε πως ειδοποίησε νωρίτερα τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Η επίθεση του Ιράν ήρθε λίγες ώρες μετά από ένα πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στο Τελ Αβίβ, το απόγευμα της Τρίτης, με οκτώ νεκρούς και πολλούς τραυματίες.  Το περιστατικό, όπως αναφέρουν οι Times of Israel, συνέβη σε στάση του τραμ στο Τελ Αβίβ. Οι δράστες, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, άρχισαν να πυροβολούν μέσα στον συρμό. Οι δράστες εξουδετερώθηκαν.

Συναγερμός σε όλο τον κόσμο

Μετά την ιρανική πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ, ο Λίβανος έκλεισε τον εναέριο χώρο του για τα αεροσκάφη επί δίωρο, ενώ η Ιορδανία έθεσε σε κατάσταση ετοιμότητας τις ένοπλες δυνάμεις της, ώστε «να αντιμετωπίσουν τυχόν προσπάθειες που απειλούν την ασφάλεια του βασιλείου», όπως ανακοίνωσε ο στρατός.

Παράλληλα, συναγερμός σήμανε στον Λευκό Οίκο με τον Τζο Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις παρακολούθησαν την εξέλιξη της πυραυλικής επίθεσης του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, από την αίθουσα κρίσεων του Λευκού Οίκου.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως θα προσφέρουν πρόσθετη αμυντική υποστήριξη στο Ισραήλ, ενώ Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο ABC News, ότι οι ΗΠΑ αναχαίτισαν πυραύλους που εκτόξευσε το Ιράν προς το Ισραήλ.

Σύμφωνα με το BBC, το Ισραήλ είναι απίθανο να δεχτεί αυτή την άμεση επίθεση από το Ιράν χωρίς να αντιδράσει,  με την απάντησή του να αναμένεται πολύ πιο ισχυρή από αυτή στην προηγούμενη επίθεση της Τεχεράνης εναντίον του.

Οι στόχοι του θα μπορούσαν να κυμαίνονται από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν μέχρι τις βάσεις των Φρουρών της Επανάστασης, τις αποθήκες πυρομαχικών και τις θέσεις απ’ όπου εκτοξεύθηκαν οι πύραυλοι την Τρίτη.

Έκτακτο ΚΥΣΕΑ την Τετάρτη 

Όπως ήταν φυσικό, οι εξελίξεις έθεσαν σε επιφυλακή και την Αθήνα, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να συγκαλεί για το απόγευμα της Τετάρτης εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ με μοναδικό αντικείμενο τις εξελίξεις στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, υπάρχει έτοιμο σχέδιο εκκένωσης Ελλήνων πολιτών από Λίβανο και από Ισραήλ, το οποίο -εφόσον απαιτηθεί- θα ενεργοποιηθεί. Ωστόσο, προς το παρόν, δεν έχουν ζητηθεί εκκενώσεις.

Μάλιστα, όπως ενημέρωσε ο υπ. Άμυνας Νίκος Δένδιας, η Ελλάδα θα διαθέσει C-130 στην Λευκωσία για τον απεγκλωβισμό υπηκόων της Κύπρου από τον Λίβανο.

«Κατόπιν αιτήματος του Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας @PalmasVasilis, σε τηλεφωνική μας επικοινωνία, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα διαθέσει μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 για τον απεγκλωβισμό υπηκόων της Κύπρου από τον Λίβανο», έγραψε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας.

Διαβάστε επίσης

Ιρακινές απειλές για στόχευση κατά «αμερικανικών συμφερόντων»

Λίβανος: Πανηγυρισμοί σε προάστια της Βηρυτού για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Ντόναλντ Τραμπ: Ο κόσμος καίγεται και η κυβέρνηση των ΗΠΑ… αγνοείται