ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Fitch: Οι χώρες με σταθερά πρωτογενή πλεονάσματα, όπως η Ελλάδα, θα συνεχίσουν να μειώνουν το δημόσιο χρέος τους
Επιβεβαίωσε την πιστοληπτική ικανότητα και τις προοπτικές του Ισραήλ αμετάβλητες σε A+ και «Stable», ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings.
«Η βαθμολογία “A+” του Ισραήλ εξισορροπεί μια διαφοροποιημένη, ανθεκτική και υψηλής προστιθέμενης αξίας οικονομία και ισχυρά εξωτερικά οικονομικά με σχετικά υψηλό λόγο δημόσιου χρέους/ΑΕΠ, συνεχείς κινδύνους ασφάλειας και ένα ρεκόρ ασταθών κυβερνήσεων που παρεμπόδισαν τη χάραξη πολιτικής», επισημαίνει στην σχετική ανακοίνωσή της η Fitch.
Ταυτόχρονα, προειδοποιεί ότι το σχέδιο δικαστικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση και έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, ενδέχεται να βλάψει τις πιστωτικές μετρήσεις του Ισραήλ.
Σημειώνεται ότι η πιστοληπτική ικανότητα του Ισραήλ από τον Fitch, παραμένει αμετάβλητη από το 2016.
Ωστόσο, παρόλο που τα προηγούμενα χρόνια αντιμετωπίστηκε με αδιαφορία ή ακόμα και απογοήτευση με την ελπίδα ότι η αξιολόγηση θα μπορούσε να αλλάξει, στην παρούσα κατάσταση η επιβεβαίωση είναι η πιο θετική είδηση για τους υπεύθυνους χάραξης της οικονομικής πολιτικής της χώρας.
Η «αμφιλεγόμενη» δικαστική μεταρρύθμιση του Νετανιάχου
Οι υπεύθυνοι χάραξης οικονομικής πολιτικής ανησυχούσαν για το rating, λόγω μιας δικαστικής μεταρρύθμισης που επιχειρεί η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου και η οποία θεωρείται απειλή για την δημοκρατία.
Τα σχέδια της κυβέρνησης, που περιλαμβάνει ακροδεξιά και θρησκευτικά κόμματα και θεωρείται η δεξιότερη κυβέρνηση από καταβολής του Ισραήλ, έχουν πυροδοτήσει ένα από τα μεγαλύτερα κινήματα διαμαρτυρίας στην ιστορία της χώρας και κινητοποιεί κάθε εβδομάδα χιλιάδες διαδηλωτές.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση Νετανιάχου, στόχος της δικαστικής μεταρρύθμισης είναι η «εξισορρόπηση των εξουσιών», με τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο η κυβέρνηση θεωρεί «πολιτικοποιημένο» και υπερβολικά επεμβατικό, υπέρ του Κοινοβουλίου, το οποίο ελέγχεται από την κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος είναι υπόδικος για διαφθορά, κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί την δικαστική μεταρρύθμιση για να μετριάσει τις συνέπειες τυχόν καταδικαστικής εναντίον του απόφασης.
Παράλληλα, στο Ισραήλ, αλλά και στο εξωτερικό, εκφράζονται φόβοι ότι η μεταρρύθμιση θα ανοίξει τον δρόμο για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας, εξουδετερώνοντας τις δικλείδες ελέγχου της εκτελεστικής εξουσίας.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ολιβιέ Μπλανσάρ (πρ. επικεφαλής ΔΝΤ): Έρχεται οικονομική κρίση για την Γαλλία
- Ισραήλ: Θα απελευθερώσει πάνω από 1890 παλαιστίνιους κρατούμενους κατά την πρώτη φάση της συμφωνίας
- Alter Ego: Ισχυρές επιδόσεις και φθηνή αποτίμηση για τη μετοχή του ομίλου
- Ντόναλντ Τραμπ: Ο “φίλος των crypto” έρχεται με αλλαγές για τις εταιρείες κρυπτονομισμάτων τις πρώτες μέρες της θητείας του