Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Ευρωβαρόμετρο: Κράτος δικαίου και οικονομική ισχύ τα δυνατά σημεία της ΕΕ

Ευρωπαϊκή Ένωση

Ευρωπαϊκή Ένωση

Μια νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύτηκε σήμερα δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι θεωρούν τον σεβασμό της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου (38 %) και την οικονομική, βιομηχανική και εμπορική ισχύ (34 %) ως τα κύρια δυνατά σημεία της ΕΕ, ενώ ακολουθούν οι καλές σχέσεις και η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ (28 %).

Ως τομείς που η ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπίσει κατά προτεραιότητα, οι συμμετέχοντες αναφέρουν συχνότερα το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή (33 %) και την παράτυπη μετανάστευση (επίσης 33 %), ενώ ακολουθούν η ασφάλεια και η άμυνα (29 %) και ο πόλεμος στην Ουκρανία (25 %).

Ταυτόχρονα, ο πόλεμος στην Ουκρανία καταλαμβάνει την πρώτη θέση όσον αφορά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ, καθώς αναφέρεται από το 50 % των συμμετεχόντων. Στη δεύτερη και την τρίτη θέση ακολουθούν η παράτυπη μετανάστευση και τα περιβαλλοντικά ζητήματα και η κλιματική αλλαγή, με 41 % και 35 % αντίστοιχα.

Στην ερώτηση σχετικά με τις αξίες που ενσωματώνει καλύτερα η ΕΕ σε σύγκριση με άλλες χώρες του κόσμου, οι Ευρωπαίοι απαντούν με σαφήνεια τον σεβασμό για τα θεμελιώδη δικαιώματα και αξίες, καθώς και την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης (53 % αμφότερα).

Γενική αισιοδοξία για τα επόμενα χρόνια
Το 58% των Ευρωπαίων τείνουν να είναι αισιόδοξοι για το μέλλον της ΕΕ, ενώ το 37 % τείνουν να είναι απαισιόδοξοι.

Το 55% δηλώνουν πολύ ή αρκετά σίγουροι για την ισχύ της δημοκρατίας της ΕΕ κατά την επόμενη πενταετία, ενώ το 41 % είναι αρκετά ή πολύ αβέβαιοι.

Από την άλλη πλευρά, το 64% των πολιτών της ΕΕ τείνουν να ανησυχούν για την ασφάλεια της ΕΕ κατά την επόμενη πενταετία.

Τέλος, το 51% εκφράζουν εμπιστοσύνη στις επιδόσεις της οικονομίας της ΕΕ την επόμενη πενταετία, ενώ το 45% αισθάνονται μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα.

Ιστορικό

Το Έκτακτο Ευρωβαρόμετρο 550 διεξάχθηκε κατά το διάστημα μεταξύ 25 Ιουνίου και 2 Ιουλίου 2024 και στα 27 κράτη μέλη. 25.658 πολίτες της ΕΕ ερωτήθηκαν διαδικτυακά.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Το Βερολίνο καταδικάζει τις επιθέσεις σε βάρος των γαλλικών σιδηροδρόμων

Κώστας Τσιάρας: Η Κρήτη θα αποκτήσει ένα ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο για τη διαχείριση των υδάτων της

Ρωσία: Το Κρεμλίνο καλωσορίζει τις δηλώσεις Τραμπ για τη Ρωσία