• Διεθνής πολιτική

    Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Έντονες ολονύχτιες διαβουλεύσεις για τη νέα ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης


    Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για τη νέα ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.

    Κατά την έναρξη της συζήτηση για τη στρατηγική ατζέντα, Γαλλία και Γερμανία κατέθεσαν έγγραφο ζητώντας ένα ευρύ φάσμα τροπολογιών για την επόμενη πενταετία, όπως αναφέρει το Politico. Μία κίνηση που φέρεται να εξόργισε τους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ, καθώς πρόκειται για μια πρωτοβουλία που πήραν τα δύο κράτη τελευταία στιγμή, χωρίς προφανώς να ενημερωθούν οι υπόλοιποι, την ώρα που η συζήτηση για τους επικεφαλής αξιωματούχους της επόμενης περιόδου βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση.

    Αν και φαίνεται να έχει υπάρξει μια πρώτη συμφωνία μεταξύ του ΕΛΚ, των Σοσιαλιστών και των Φιλελεύθερων για τα πρόσωπα που θα ηγηθούν της ΕΕ τα επόμενα χρόνια, η συζήτηση δεν πρόκειται να είναι εύκολη. Οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να καταφέρουν να κατευνάσουν την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, η οποία εμφανίζεται ενοχλημένη από την μη συμμετοχή της στις συζητήσεις και την προτίμηση του ΕΛΚ να συζητήσει με τους Σοσιαλιστές. Όπως υποστηρίζει, τα πρόσωπα που έχουν συμφωνηθεί δεν σέβονται την ψήφο των πολιτών στις ευρωεκλογές, που έδειξε αποδυναμωμένους του Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους και ενδυναμωμένη την ακροδεξιά και τους εθνικιστές.

    Ενώ από μόνη της δεν μπορεί να μπλοκάρει κάποια απόφαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς υπάρχει η ειδική πλειοψηφία που απαιτείται, οι ηγέτες της ΕΕ δεν θα ήθελαν να στείλουν την πρωθυπουργό της Ιταλίας στην «αγκαλιά» του Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος νωρίτερα εξέφρασε την αντίθεση της Ουγγαρίας στην προοπτική μιας δεύτερης θητείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

    Παράλληλα, η Μαρίν Λε Πεν με τους  30 ευρωβουλευτές της, σε συνεργασία με την ευρωομάδα της Τζ.Μελόνι, θα μπορούσαν να έχουν τη δυνατότητα να μπλοκάρουν την επικύρωση της Φον ντερ Λάιεν και των επιτρόπων της στο ευρωκοινοβούλιο, σαμποτάροντας τις επιλογές των αρχηγών κρατών μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Υπενθυμίζεται πως στη τηλεδιάσκεψη των έξι διαπραγματευτών, των κυρίων Μητσοτάκη και Τουσκ για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των κυρίων Σολτς και Σάντσεθ για λογαριασμό των Σοσιαλιστών και των κυρίων Μακρόν και Ρούτε για λογαριασμό των Φιλελευθέρων, υπήρξε συναίνεση των τριών πολιτικών οικογενειών όσον αφορά στα πρόσωπα, κάτι που απομένει να επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες. Οι τρεις πλευρές συμφώνησαν για τη Φον ντερ Λάιεν, τον Κοστα και την Κάλας, για τα πόστα της Προέδρου της Κομισιον, του Ευρωπαϊκού Συμβούλιο και των Εξωτερικών Υποθέσεων.

    Η Σύνοδος διεξάγεται τρεις μέρες πριν από τις γαλλικές εκλογές, που μπορεί να αναδείξουν για πρώτη φορά ακροδεξιά κυβέρνηση και λίγο πριν αναλάβει την προεδρία η Ουγγαρία, που θέλει να σταματήσει την υποστήριξη της Ουκρανίας.

    Διαβάστε επίσης

    Μαρουσάκης: Επικίνδυνη μεταβολή του καιρού με καταιγίδες και χαλάζι – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

    Wall Street: Οριακά κέρδη για Dow Jones και S&P 500 ενόψει των νέων ανακοινώσεων για τον πληθωρισμό

    Ταχιάος: Παραδίδουμε στην ώρα τους μεγάλα έργα – Δρομολογούνται νέες παρεμβάσεις στην Αττική



    ΣΧΟΛΙΑ