Λίγες ώρες πριν από την εκπνοή της προεκλογικής εκστρατείας, σήμερα τα μεσάνυχτα, όλες οι δημοσκοπήσεις των γαλλικών μέσων ενημέρωσης καταλήγουν πάνω κάτω στα ίδια συμπεράσματα: πρώτο κόμμα θα έρθει η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν υπερβαίνοντας το 30% των ψήφων. Την δεύτερη θέση εμφανίζεται να καταλαμβάνει το κόμμα της Αναγέννησης που στηρίζει τον πρόεδρο Μακρόν λαμβάνοντας ποσοστά μεταξύ 15% και 16%, ενώ ποσοστό ανάμεσα στο 14% και το 15% εμφανίζεται να λαμβάνει το ευρωψηφοδέλτιο του γαλλικού Σοσιαλιστικού κόμματος.

Ακολουθεί το αριστερό κόμμα της Ανυπότακτης Γαλλίας του Ζαν Λικ Μελανσόν, κινούμενο περί το 7%, ενώ στο ίδιο ποσοστό βρίσκεται και το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων. Γύρω από το 5%, το οποίο είναι και το κατώτατο όριο για την εκλογή ευρωβουλευτή, κινούνται το ακροδεξιό κόμμα του Ερίκ Ζεμούρ και οι Οικολόγοι, ενώ δύσκολα θα υπερβεί το 3%, που είναι και το κατώτατο όριο για την κάλυψη των προεκλογικών δαπανών, το γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές θέσεις των κομμάτων για τα βασικά ζητήματα της ΕΕ, έτσι όπως τις εξέφρασαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, είναι λίγο πολύ οι εξής:

1

Η παράταξη της προεδρικής πλειοψηφίας Αναγέννηση του Εμανουέλ Μακρόν τάσσεται υπέρ της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και προτείνει να δοθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το δικαίωμα της νομοθετικής πρωτοβουλίας. Τάσσεται επίσης υπέρ της μείωσης των ζητημάτων στα οποία τα κράτη μέλη αποφασίζουν με ομοφωνία, αρχής γενομένης από την παραβίαση των αρχών του κράτους δικαίου και την φορολόγηση. Υποστηρίζει επίσης ότι στις επόμενες ευρωεκλογές θα πρέπει να υπάρχουν κοινά ευρωψηφοδέλτια σε κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ σε ό,τι αφορά το ζήτημα της διεύρυνσης επιδιώκει την αναμόρφωση του τρόπου λειτουργίας της ΕΕ πριν από την ένταξη της Ουκρανίας σε αυτήν.

Στον χώρο της Ακροδεξιάς, η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν δεν προτείνει πλέον την έξοδο της Γαλλίας από την ΕΕ, αλλά τάσσεται υπέρ της αρχής της εθνικής κυριαρχίας αναφορικά με τις διαδικασίες λήψης των ευρωπαϊκών αποφάσεων. Θεωρεί ότι η νομοθετική πρωτοβουλία θα πρέπει να ανήκει αποκλειστικά στα κράτη μέλη και ότι θα πρέπει να υπάρχει το δικαίωμα του βέτο στο επίπεδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Επιδιώκει επίσης τη μετατροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε Γενική Γραμματεία της ΕΕ, όπως και την μείωση της συνεισφοράς της Γαλλίας στους προϋπολογισμούς της ΕΕ. Τέλος το ακροδεξιό κόμμα είναι αντίθετο σε οποιασδήποτε μορφής ευρωπαϊκή φορολογία, υποστηρίζει την εθνική κυριαρχία σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της άμυνας και αντιτίθεται σε οποιαδήποτε περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά την παραδοσιακή γαλλική Δεξιά, το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων τάσσεται κατά οποιασδήποτε ιδέας ομοσπονδιακής Ευρώπης και θεωρεί ότι οι διατάξεις του γαλλικού Συντάγματος υπερισχύουν της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Θεωρεί επίσης ότι το ένα τρίτο των εθνικών κοινοβουλίων των κρατών μελών πρέπει να έχει το δικαίωμα να εμποδίζει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δεν εντάσσονται στο πλαίσιο των κοινοτικών αρμοδιοτήτων. Τέλος τάσσεται κατά οποιασδήποτε περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ.

Στον χώρο της Αριστεράς, η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λικ Μελανσόν τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης της λαϊκής κυριαρχίας στην Ευρώπη και υπέρ της αναθεώρησης των Συνθηκών της ΕΕ, ούτως ώστε να γίνει πιο δημοκρατική και να εγκαταλείψει τους κανόνες οικονομικής λιτότητας. Επιθυμεί επίσης την μείωση των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής, την απλοποίηση της διαδικασίας μομφής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο θα πρέπει, κατά τη γνώμη του κόμματος, να έχει το δικαίωμα νομοθετικής πρωτοβουλίας. Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των λόμπι, η Ανυπότακτη Γαλλία προτείνει την απαγόρευση οποιασδήποτε μορφής παροχών και αποζημιώσεων προς ευρωβουλευτές και κοινοτικούς αξιωματούχους, ενώ τάσσεται κατά οποιασδήποτε περαιτέρω διεύρυνσης.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα τάσσεται υπέρ μίας ομοσπονδιακής Ευρώπης και θεωρεί ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει να έχει το δικαίωμα της νομοθετικής πρωτοβουλίας. Τάσσεται επίσης υπέρ της αύξησης των ζητημάτων στα οποία οι ευρωπαϊκές αποφάσεις θα μπορούν να λαμβάνονται κατά πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία, ενώ προτείνει και την δημιουργία μίας ευρωπαϊκής ανώτατης αρχής αρμόδιας για την πάταξη της διαφθοράς στην ΕΕ. Τέλος τάσσεται υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Οι Οικολόγοι τάσσονται και αυτοί υπέρ μίας ομοσπονδιακής Ευρώπης και ενός ευρωπαϊκού Συντάγματος, το οποίο θα προβλέπει την φορολογική ένωση, το συντονισμό των οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών, την δημιουργία μίας ευρωπαϊκής Δημοκρατίας καθώς και μίας κοινής πολιτικής ‘Αμυνας και Ασφάλειας. Τάσσονται επίσης υπέρ της κατάργησης του δικαιώματος του βέτο και είναι υπέρ των περαιτέρω διευρύνσεων της ΕΕ.

Τέλος το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα τάσσεται υπέρ της υπεροχής του γαλλικού Συντάγματος έναντι του ευρωπαϊκού Δικαίου και υπέρ της παραβίασης των ευρωπαϊκών Οδηγιών, όταν βρίσκονται σε αντίθεση με τα δημοκρατικά κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα των λαών της Ευρώπης. Τάσσεται επίσης υπέρ της αύξησης των αρμοδιοτήτων των εθνικών κοινοβουλίων, αλλά και κατά οποιασδήποτε περαιτέρω διεύρυνσης της ΕΕ.

Διαβάστε επίσης:

ELVIAL: Παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος – Προσθέτει 20 νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Νέα Δημοκρατία: Ο κ. Κασσελάκης έχει σπάσει κάθε ρεκόρ αδιαφάνειας και υποκρισίας

Γενς Στόλτενμπεργκ: Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να πλήττει στόχους στη Ρωσία