ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι Τουρκία και Σερβία αποφάσισαν να διεξάγουν από κοινού εργασίες για την ανάπτυξη της αμυντικής τους βιομηχανίας και ότι τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα αποτελέσουν μέρος της διμερούς συνεργασίας.
«Η Τουρκία και η Σερβία πρέπει να κάνουν ένα βήμα από κοινού, αλλά αυτό το βήμα είναι ο σχηματισμός μιας αμυντικής βιομηχανίας μεταξύ μας για να διασφαλίσουμε τη διατήρηση της ειρήνης», δήλωσε ο Ερντογάν στο Βελιγράδι κατά τη συνάντησή του με τον Σέρβο ομόλογό του Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Η διεθνής ζήτηση για τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κυρίως για τα Bayraktar TB2 της Baykar, έχει εκτοξευθεί μετά τη συμμετοχή τους στις συγκρούσεις στη Συρία, στη Λιβύη, στο Αζερμπαϊτζάν και στην Ουκρανία. Η Baykar δήλωσε ότι έχει υπογράψει συμφωνίες εξαγωγής με περίπου 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, της Ουκρανίας, της Αιθιοπίας, του Κοσόβου και της Πολωνίας.
«Οι δυνατότητες της Τουρκίας στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα αποτελέσουν φυσικά μέρος των βημάτων που θα γίνουν για την αμυντική βιομηχανία», δήλωσε ο Ερντογάν.
Σημείωσε ακόμα ότι η Άγκυρα και το Βελιγράδι θα αξιοποιήσουν τους πόρους τους «ως δύο φιλικές χώρες» για να τελειοποιήσουν τη συνεργασία τους, προειδοποιώντας ότι καμία άλλη χώρα δεν θα πρέπει να προσπαθήσει να παρέμβει, ακόμη και αν δεν είναι ευχαριστημένη με αυτό.
Την Πέμπτη, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Ερντογάν ότι η Άγκυρα θα δωρίσει στα Τίρανα έναν «σημαντικό» αριθμό drones-καμικάζι απροσδιόριστου τύπου. Οι δύο πλευρές είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και τα Τίρανα έχουν ήδη αποκτήσει έναν στόλο αναγνωριστικών και επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar.
Διαβάστε επίσης:
Γερμανία: Επιπλέον στρατιωτική βοήθεια 600 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία
ΗΠΑ: Επιταχύνθηκε στο 1,8% ο πληθωρισμός χονδρικής τον Σεπτέμβριο
Συνάντηση Μητσοτάκη – βασιλιά Αμπντάλα: Επίκεντρο οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή