Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Ερντογάν: Θέλουμε win-win λύση στην Ανατολική Μεσόγειο

Ερντογάν

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Η Άγκυρα θα προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τη Νέα Υόρκη, προσθέτοντας όμως ότι είναι «ανοιχτός» σε προτάσεις «επωφελείς για όλους».

Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι παρά τη μακρά διαπραγμάτευση, το Κυπριακό δεν έχει επιλυθεί λόγω της αδιάλλακτης και άδικης στάσης των Ελληνοκυπρίων.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ακόμη πως η Τουρκία είναι η πιο γενναιόδωρη χώρα στον κόσμο όσον αφορά την ανθρωπιστική δράση, καθώς φιλοξενεί στο εσωτερικό της τον μεγαλύτερο αριθμό ξεριζωμένων ανθρώπων συγκριτικά με κάθε άλλη χώρα του κόσμου. «Φιλοξενούμε 5 εκατομμύρια πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν φύγει από τις χώρες τους λόγω των συγκρούσεων και της πείνας. Αυτός ο αριθμός είναι μεγαλύτερος από τον πληθυσμό 29 πολιτειών των ΗΠΑ» συμπλήρωσε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν τόνισε πως το 2019, η Τουρκία διέσωσε 32.000 παράνομους μετανάστες που πνίγονταν στη θάλασσα και επαναπάτρισε 58.000, στους οποίους δεν περιλαμβάνονταν Σύροι. «Η διασφάλιση της ειρήνης στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, θα επιτρέψει τον επαναπατρισμό τριών εκατομμυρίων Σύρων από την Τουρκία και την Ευρώπη. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την τύχη της ανθρωπότητας στην ευχέρεια ορισμένων χωρών. Επαναλαμβάνω πως ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε χώρες» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η διεθνής κοινότητας χάνει διαρκώς την ικανότητά της να βρίσκει μακρόχρονες και σταθερές λύσεις σε προκλήσεις, όπως η τρομοκρατία, η πείνα, η δυστυχία, η κλιματική αλλαγή. Καλούμε τις χώρες – μέλη του ΟΗΕ να στηρίξουν τις προσπάθειες της χώρας μας, προς τη διασφάλιση της ασφάλειας στη Συρία και την Ιντλίμπ, ώστε να αποφευχθούν η μετανάστευση και οι σφαγές ανθρώπων» κατέληξε ο Τούρκος πρόεδρος.