• Διεθνής πολιτική

    Ερντογάν: Θέλουμε win-win λύση στην Ανατολική Μεσόγειο

    • NewsRoom
    Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Η Άγκυρα θα προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τη Νέα Υόρκη, προσθέτοντας όμως ότι είναι «ανοιχτός» σε προτάσεις «επωφελείς για όλους».

    Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι παρά τη μακρά διαπραγμάτευση, το Κυπριακό δεν έχει επιλυθεί λόγω της αδιάλλακτης και άδικης στάσης των Ελληνοκυπρίων.

    Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ακόμη πως η Τουρκία είναι η πιο γενναιόδωρη χώρα στον κόσμο όσον αφορά την ανθρωπιστική δράση, καθώς φιλοξενεί στο εσωτερικό της τον μεγαλύτερο αριθμό ξεριζωμένων ανθρώπων συγκριτικά με κάθε άλλη χώρα του κόσμου. «Φιλοξενούμε 5 εκατομμύρια πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν φύγει από τις χώρες τους λόγω των συγκρούσεων και της πείνας. Αυτός ο αριθμός είναι μεγαλύτερος από τον πληθυσμό 29 πολιτειών των ΗΠΑ» συμπλήρωσε ο Ερντογάν.

    Ο Ερντογάν τόνισε πως το 2019, η Τουρκία διέσωσε 32.000 παράνομους μετανάστες που πνίγονταν στη θάλασσα και επαναπάτρισε 58.000, στους οποίους δεν περιλαμβάνονταν Σύροι. «Η διασφάλιση της ειρήνης στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, θα επιτρέψει τον επαναπατρισμό τριών εκατομμυρίων Σύρων από την Τουρκία και την Ευρώπη. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την τύχη της ανθρωπότητας στην ευχέρεια ορισμένων χωρών. Επαναλαμβάνω πως ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε χώρες» τόνισε χαρακτηριστικά.

    «Η διεθνής κοινότητας χάνει διαρκώς την ικανότητά της να βρίσκει μακρόχρονες και σταθερές λύσεις σε προκλήσεις, όπως η τρομοκρατία, η πείνα, η δυστυχία, η κλιματική αλλαγή. Καλούμε τις χώρες – μέλη του ΟΗΕ να στηρίξουν τις προσπάθειες της χώρας μας, προς τη διασφάλιση της ασφάλειας στη Συρία και την Ιντλίμπ, ώστε να αποφευχθούν η μετανάστευση και οι σφαγές ανθρώπων» κατέληξε ο Τούρκος πρόεδρος.



    ΣΧΟΛΙΑ