• Διεθνής πολιτική

    Ερντογάν: Θα εφαρμόσουμε ό,τι απαιτούν τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο

    • NewsRoom
    Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Συνέχισε την προκλητική ρητορική του ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την ομιλία του στην τελετή παραλαβής των πτυχίων των αποφοίτων της Ναυτικής Ακαδημίας του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας στην Κωνσταντινούπολη.

    Ειδικότερα, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στα σχέδια της Τουρκίας για την ανάπτυξη νέων υποβρυχίων και αεροπλανοφόρων, καθώς και στη στρατηγική της χώρας να διατηρήσει ισχυρές σχέσεις με τόσο την Ανατολή όσο και τη Δύση.

    Ο Ερντογάν σημείωσε ότι ορισμένοι μπορεί να θεωρούν τα τουρκικά σχέδια «όνειρα» ή να κατηγορούν την Τουρκία για αναζήτηση περιπετειών. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να προασπίζει τα συμφέροντά της, αδιαφορώντας για τέτοιες επικρίσεις. Επεσήμανε ότι, ενώ η χώρα θα ενισχύσει τις σχέσεις της με την Ανατολή, θα αναζητήσει τρόπους να προχωρήσει σε συνεργασίες και με τη Δύση. Η Τουρκία, όπως είπε, δεν πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, αλλά να αναπτύξει σχέσεις με όλα τα μέρη σε μια βάση «win-win».

    Παράλληλα, ο Τούρκος προέδρος τόνισε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της στην «Γαλάζια Πατρίδα» και δεν θα επιτρέψει να παραβιαστούν τα δικαιώματα των «Τουρκοκύπριων αδελφών μας»: «Ό,τι απαιτούν τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο, τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο, θα το εφαρμόσουμε με αποφασιστικότητα και ανεξάρτητα από το τι λέει ο καθένας» πρόσθεσε.

    Ο Ερντογάν τόνισε ότι ορισμένοι μπορεί να θεωρούν τα τουρκικά σχέδια «όνειρα» ή να κατηγορούν την Τουρκία για αναζήτηση περιπετειών. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να προασπίζει τα συμφέροντά της, αδιαφορώντας για τέτοιες επικρίσεις. Επεσήμανε ότι, ενώ η χώρα θα ενισχύσει τις σχέσεις της με την Ανατολή, θα αναζητήσει τρόπους να προχωρήσει σε συνεργασίες και με τη Δύση. Η Τουρκία, όπως είπε, δεν πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, αλλά να αναπτύξει σχέσεις με όλα τα μέρη σε μια βάση «win-win».

    Τέλος, ανέφερε ότι η Τουρκία συνεχίζει βήμα προς βήμα το νέο πρόγραμμα υποβρυχίων της, με στόχο την καθέλκυση του υποβρυχίου Hızır Reis το 2025 και του Murat Reis το 2026. Επιπλέον, τόνισε πως μέχρι το 2029 θα έχουν ολοκληρωθεί συνολικά έξι σύγχρονα υποβρύχια, τα οποία θα προσφέρουν ανώτερες δυνατότητες στο τουρκικό Ναυτικό.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Χριστίνα Γκέντζου έγραψε ιστορία στους Παραολυμπιακούς Αγώνες

    ΕΛΑΣ: Σύλληψη 25χρονου που επιχείρησε να εισάγει στην Ελλάδα κοκαΐνη, κρυμμένη μέσα σε διακοσμητικά κεριά

    Χαλκιδική: Ιδιοκατασκευή από συρραφή εξαρτημάτων το μηχάνημα στο λούνα παρκ που σκοτώθηκε ο 19χρονος



    ΣΧΟΛΙΑ