ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην εμπρηστική του ρητορική κατά της Ελλάδας επανήλθε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγη ώρα μετά την έγκριση από το State Department της αίτησης της Τουρκίας για αναβαθμισμένα F-16.
«Ο αγώνας μας δεν τελείωσε ρίχνοντας τον εχθρό στη θάλασσα στη Σμύρνη», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος μιλώντας σε υποψήφιους του κόμματός του για τις δημοτικές εκλογές στην Σμύρνη. «Οι περιοχές του Μαρμαρά και του Αιγαίου είναι οι περιοχές που φυτεύτηκαν τα πρώτα θεμέλια της χιλιόχρονης ιστορίας μας» συμπλήρωσε ο Ερντογάν.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται το τελευταίο διάστημα αντιμέτωπος με την κριτική της αντιπολίτευσης της Τουρκίας, για τις κινήσεις του στην εξωτερική πολιτική, και τα αποτελέσματα της.
Υπενθυμίζεται πως το Υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πιθανή πώληση και αναβάθμιση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία, τονίζοντας προς το Κογκρέσο πως «αυτή η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών βελτιώνοντας τις αεροπορικές δυνατότητες και τη διαλειτουργικότητα ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ που είναι μια δύναμη για πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη».
«Η προτεινόμενη πώληση θα επιτρέψει στην Τουρκία να επεκτείνει και να εκσυγχρονίσει τον στόλο των αεροσκαφών F-16, καθώς τα παλαιότερα αεροσκάφη F-16 πλησιάζουν στο τέλος της ζωής τους. Αυτά τα νέα και ανακαινισμένα αεροσκάφη θα παρέχουν στην Τουρκία ένα στόλο εκσυγχρονισμένων πολεμικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων που θα της επιτρέψουν να παρέχει την άμυνα του εναέριου χώρου της, να συμβάλει στις αποστολές του ΝΑΤΟ για τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας και την υπεράσπιση των συμμάχων του ΝΑΤΟ και τη διατήρηση της διαλειτουργικότητας με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία έχει αεροσκάφη F-16 και δεν θα δυσκολευτεί να απορροφήσει αυτά τα αεροσκάφη και τις υπηρεσίες στις Ένοπλες Δυνάμεις της» αναφέρει επίσης η επιστολή.
«Η προτεινόμενη πώληση αυτού του εξοπλισμού και υποστήριξης δεν θα αλλάξει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή», καταλήγει το State Department.
Πάντως, η όποια πώληση μαχητικών στην Τουρκία θα πρέπει να περάσει πρώτα από το Κογκρέσο, το οποίο διατηρεί το δικαίωμα να τη μπλοκάρει.
Διαβάστε επίσης
Κεφαλογιάννης: Η Ελλάδα αποκτά έως και 40 μαχητικά αεροσκάφη τελευταίας γενιάς
Προετοιμασίες για τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Μπάιντεν και Σι – Τι θα συζητήσουν